Het Wondzorg congres

Verbeter jouw expertise op het gebied van wondzorg

Dit congres is uitverkocht. Op 12 mei 2022 vindt de volgende editie van dit congres plaats. Om de volgende editie te bekijken, Klik hier.

Volgens de richtlijnen van het RIVM word je bij deelname aan dit congres gevraagd om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest te laten zien. Dit kan heel makkelijk met de CoronaCheck-app. De meest gestelde vragen vind je hier: FAQ

Bij wondzorg is het van belang dat de wond snel heelt, zonder complicaties en het liefst ook zonder pijn. Met zorgvuldigheid en deskundigheid kun jij daarin veel betekenen.

Na Hét Wondzorgcongres weet jij precies welke mogelijkheden jij tot je beschikking hebt!

Van brandwond tot diabetische voet: in jouw werk kom je regelmatig in aanraking met wondzorg. Daarom is het belangrijk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen of kennis op te frissen. Zo kun je veel betekenen voor jouw patiënt of cliënt. Van wondpreventie tot een betere behandeling voor wonden die slecht genezen.

Tijdens deze dag ontdek je:

 • Wondzorg versus wondbehandeling
 • Wanneer je welke pijnmedicatie inzet
 • Oncologische wond of oncologisch ulcus; wat zijn de verschillen en mogelijke behandelingen?

Dit congres bevat veel casuïstiek. Zo kun je alle nieuwe inzichten en mogelijkheden meteen inzetten bij jouw patiënt!

Al 3667 collega’s gingen je voor en beoordelen het congres met een 8!

Het Wondzorg congres | Programma

09.30
09.40
Lees meer Sluiten
Zinnige wondzorg of baarlijke nonsense... ZEGG het maar

Met het programma ZEGG (ZorgEvaluatie en Gepast Gebruik) wil onze overheid de ‘zinnig- en zuinigheid’ van alle medisch specialistische zorg in Nederland verbeteren. Daarbij wordt evidence-based medicine (EBM), gebruikt, een beweging die nu ruim een kwart eeuw bestaat. Maar EBM is een systematiek, een machine, met als eindproduct de aanbevelingen die in richtlijnen terechtkomen. Deze voordracht toont je waarom deze systematiek niet leidt tot een toename van onze inzichten en kennis rond wondzorg, maar juist tot verwarring en misleiding. Tenslotte wordt je een voorstel gedaan hoe je wél tot zinvolle aanbevelingen voor goed wondzorg kunt komen!

10.10

In deze lezing wordt aandacht besteed aan wondbehandeling en de inzet van de meest voorkomende soorten pijnmedicatie. Wanneer is er sprake van neuropathische pijn en wanneer van nociceptieve pijn en welke middelen worden gebruikt om deze pijn te bestrijden. Wat moet je echt weten als verpleegkundige over deze soorten pijn en pijnmedicatie. Ook de verschillende toedieningsvormen en pijnbestrijdingstechnieken komen aan bod. Aan de hand van casussen worden bovenstaande begrippen besproken met daarbij de behandeling volgens de meest recente richtlijnen.

Na deze lezing kan je zelf beredeneren of er sprake is van nociceptieve of neuropathische pijn bij wonden en kan de mogelijke behandeling hierbij benoemen.

10.40
Ochtendpauze
11.10

Coen neemt ons mee in zijn leven als patiënt die regelmatig decubitus wonden heeft. Wat voor impact heeft het op zijn dagelijkse leven?

Wat doet dit met hem en zijn omgeving? Per dag zijn er zo’n twee uur lang diverse zorgmedewerkers die aan zijn lijf zitten, in zijn huis en in zijn leven zijn. En als hij met een wond ligt loopt dit makkelijk op naar 6 à 7 keer zorg per dag, zo’n 4 uur per dag.

Carla vertelt wat decubitus is en hoe we dit kunnen behandelen. Hierin zal ze de wensen en mogelijkheden van de patiënt en zijn/haar omgeving meenemen.

11.40
Lees meer Sluiten
Wondzorg versus wondbehandeling

Wondzorg versus wondbehandeling: wat is nou eigenlijk het verschil? In deze presentatie leer je over de genezing van complexe wonden door ze niet alleen te verzorgen, maar ook te behandelen. Een aantal vragen komen hier naar voren zoals:

 • Leidt de verzorging van een complexe wond ook tot genezing van die wond?
 • Wat heb je als verpleegkundige nodig om een complexe wond te kunnen behandelen waardoor deze geneest?

Een interactieve presentatie met veel visuele ondersteuning en met passie gepresenteerd.

12.15
Lunchpauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken
15.15
Middagpauze
16.45
Einde programma

Het Wondzorg congres | Workshops

1.
Lees meer Sluiten
Wondzorgproducten - vandaag en morgen

Schuimverbanden, alginaten, wondreinigers, hydrocolloiden en folies. Moderne materialen voor de zorg voor wonden. Deze producten kennen we zo onderhand wel. Atmosferisch gasplasma, het melken van stamcellen, levende huidequivalenten en ‘smart dressings’, dat klinkt al wat futuristischer. Maar dat is het niet; ook deze materialen zijn al volop in gebruik, zij het wat vaker in de expertise centra. Met moderne  wondzorg als uitgangspunt krijg je een inkijkje in hoe de toekomst op dit moment wordt vormgegeven. Binnen enkele tot een tiental jaren zullen ook die producten de dagelijkse praktijk bereiken.

2.

Wat weet jij over pijn? Wat zou je over pijn willen weten? Is jouw kennis nog wel up-to-date? Tijdens deze interactieve bijeenkomst zal Eric de Roode jullie kennis testen over alle aspecten van de pijnbestrijding.

Kennisvragen met verrassende antwoorden zullen je interesse zeker wekken deze dag. Op een luchtige manier zullen pijnlijke onderwerpen besproken worden.

Welke fabels en feiten zijn er binnen de pijnbestrijding? Hoe zit het met de opioïdcrisis in Nederland. Wat is jouw rol als verpleegkundige of verzorgende bij het geven van pijnstillers.

Geen hoorcollege over pijn, maar een interactieve quiz waar je op luchtige manier je kennis kunt testen, maar bovenal nieuwe kennis kunt opdoen!

3.
Lees meer Sluiten
Oncologische wond of oncologisch ulcus…wat zijn de verschillen en mogelijke behandelingen?

Een “aparte tak van sport” is de oncologische patiënt met zijn/haar wondzorg.Bij deze groep patiënten speelt uiteraard veel meer dan alleen de wond die zij hebben. Het gaat om vertrouwen in het lichaam, emoties, lichamelijke gesteldheid, behandelingen, voeding, etc. Het voert te ver om al deze onderwerpen te behandelen in één workshop, daarom willen wij ons voornamelijk richten op de verschillen in wonden:

– Gaat het om een oncologisch ulcus of om de oncologische wond?
– Wat speelt zich dan in de ulcus / wond af?
– Waarop richt ik dan mijn behandeling?

Ons doel met deze workshop is dat de deelnemers de verschillen kunnen aangeven. Daarnaast een overwogen beslissing kunnen nemen in de keuze van producten en met welk doel deze ingezet worden.

4.
Lees meer Sluiten
Dilemma’s in de eerste en tweede lijn bij wondzorg van de brandwondpatiënt

Brandwondenzorg is een vak apart. Als zorgprofessional zijn we gericht op geven van goede wond- en nazorg van een brandwondenpatiënt. Tijdens de workshop wordt, na een theoretische inleiding en uitleg over behandeling van de brandwond in de eerste en tweede lijn, interactief casuïstiek besproken.  Voorbeelden zoals heetwater verbranding bij kinderen, bevriezingsletsel door lachgascapsules, brandwonden ten gevolge van psychische aandoening worden besproken. Hierna komen dilemma’s en problemen van patiënten die in de tweede lijn en vanuit de huisarts naar een brandwondencentrum worden gestuurd. Is dat altijd nodig? Is de juiste wondbehandeling toegepast? Wat had anders gekund?

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Verwijscriteria naar brandwondencentrum
 • Wondzorg bij brandwondenpatiënten
 • De do’s en don’ts bij brandwondenzorg

5.

Aan de hand van het TIME model gaan we werken aan een lijst met producten die ingezet kunnen worden in de complexe wondzorg en oedeembeheersing. Voor elke fase 1 product! Om te debrideren, infectie aan te pakken, juiste vochtopname, en een prachtig product in de stagnerende wondgenezing komen aan bod. Zo laten we ook 3 producten zien en ervaren voor de juiste compressie. Tijdens deze lezing ervaar je complexe wondzorg aan de hand van mooie casuïstiek uit de praktijk. Interactie en reactie met elkaar voor eenvoud in producten en juiste keuzes.

6.
Lees meer Sluiten
De beleving van een patient met decubitus; casuistiek

Aan de hand van casuïstiek gaan we tijdens de workshop dieper in op de mogelijke behandelingen bij decubitus.

Wat is de impact op de patiënt? Dagelijks met de angst te leven dat elk hobbeltje of vreemd gevoel een nieuwe doorligwond kan zijn!

Uiteraard is er volop de mogelijkheid om vragen te stellen.

7.
Lees meer Sluiten
Gesponsorde workshop: Start behandeling complexe wonden met NDT en na 1-2 weken verder behandelen met het VACUTEX wondverband? Een case serie publicatie in “Wounds International”.

Deze case serie beschrijft ervaringen van tien patiënten die voor hun wondbehandeling eerst negatieve druktherapie (NDT) en daarna het VACUTEX™ wondverband hebben gekregen. Deze patiënten hebben NDT beëindigd voor het eindresultaat bereikt was, met als belangrijkste redenen maceratie en ervaren ongemak. Alle patiënten gaven de voorkeur aan het VACUTEX™ wondverband, vanwege de bewegingsvrijheid en de afwezigheid van geluiden (van het NDT-apparaat). Deze casusreeks geeft aan dat VACUTEX™ een veelbelovende behandelmethode is voor patiënten.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Er is een geschikt alternatief voor NDT met een pomp wanneer deze niet het gewenste resultaat geeft (qua effectiviteit of qua bijwerkingen)
 • Men kan starten met NDT en als “step down” overstappen naar behandeling met VACUTEX™
 • Welke complexe wonden men kan behandelen met VACUTEX™

Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Het Wondzorg congres | Sprekers

Het Wondzorg congres | Terugblik vorige edities

Dit vonden deelnemers van Het Wondzorg congres:

‘Ik heb veel interessante en nieuwe ontwikkelingen op wondzorg gebied gehoord. Veel van opgestoken.’

Veel informatie over decubitus en diabetes wonden. Leuk en interactieve workshops.’

‘De workshops compressie therapie en aan de slag met diabetische wonden waren erg goed. veel geleerd en lekker praktisch.’

‘Weer fijn om nieuwe ontwikkelingen te horen en de workshops zijn ook altijd erg praktijkgericht.’

‘Veel interessante en nieuwe dingen geleerd die ik in de praktijk wil bespreken en toepassen’

‘Weer wat wijzer met betrekking tot wondzorg en de mogelijkheden en de onmogelijkheden’

‘Vlot, veelzijdig, goede afwisseling lezing/pauze, ruimte, locatie, kortom een leerzame dag in een ontspannen sfeer’

‘Meerdere keuzes uit workshops Diepgang van de cellen bij Wondzorg vond ik interessant. De kraampjes met wond materialen vond ik leuk om langs te gaan.’

‘Nieuwe ontwikkelingen , nieuwe materialen, bevlogen sprekers met veel kennis’

‘De vele behandelingen bij verschillende wonden, die werden behandeld’

‘Heel veel nuttige informatie, op een heel prettige manier aangeboden. Interessante sprekers!’

Het Wondzorg congres | Praktische informatie

Datum en locatie
Vrijdag 10 december 2021 | Reehorst, Ede

ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (klik hier voor de routebeschrijving)

De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen

Voor wie?
Verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners, doktersassistenten, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Tarieven

899,- per persoon (btw vrij) | Commercieel tarief
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief* Nursing, TVV, TVZ
239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboekkorting – voor de eerste 50 inschrijvingen

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten bij het Kwaliteitsregister V&VN (specialisme wondzorg). Daarnaast wordt er accreditatie aangevraagd bij het Verpleegkundig Specialisten Register.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Het congres staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact:

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)

T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Henriëtte Boven (inhoudelijke vragen)

Congresontwikkelaar
M: 06 53 97 99 13
E: henriette.boven@bsl.nl

Manouk Mens (logistieke vragen)

Congrescoördinator
T: 030 638 3639
E: manouk.mens@bsl.nl

Kevin Pols (sponsormogelijkheden)

Sales
T: 010 – 742 10 24
E: kevin@crossmedianederland.com


Annuleren

Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.