Het Wondzorg Congres

Of je nu verpleegkundige bent in een algemeen ziekenhuis, wijkverpleegkundige of verpleegkundige in de wijk, in jouw werk kom je vaak in aanraking met wondzorg. Een belangrijk facet van jouw werk, want deskundige wondbehandeling en wondpreventie kan de patiënt veel leed besparen.  

Actuele kennis en vaardigheden rondom wondzorg zijn dan ook essentieel. De nieuwste technieken en behandelmethodes ontdek je op het Wondzorgcongres! In één dag leren we je alles over de laatste ontwikkelingen met een directe vertaalslag naar de praktijk.

Op het Wondzorgcongres ontdek je:

 • De laatste ontwikkelingen op het gebied van wondzorg
 • Hoe je wondpijn veilig en effectief kunt behandelen
 • De beste manier om patiënten met chronische wonden of stoma’s emotioneel te begeleiden
 • Praktische tips en tricks tijdens de workshop zwachtelen
 • Op welke manier je een diabetische voet kunt behandelen én ervaar je hoe dat voelt
09:30 uur
Ontvangst en registratie met koffie en thee
10:10 uur
Lees meer Sluiten
(kwaliteit van) Leven met een complexe wond

Wat heeft het hebben van een complexe wond voor invloed op de kwaliteit van leven? In de lezing komen aan bod wat kwaliteit van leven is in relatie tot het hebben van een complexe wond, hoe dit gemeten wordt bij deze patiëntencategorie en waarom dit van belang is. Tijdens de lezing zal de “wound Qol” worden besproken welke de deelnemers in de praktijk kunnen toepassen.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Wat is kwaliteit van leven
 • Hoe meet je de kwaliteit van leven
 • Waarom is het belangrijk dit te meten

10:40 uur

Diabetes Mellitus is een groeiend probleem, en daarmee ook de complicaties die hierbij gepaard gaan. Het op tijd onderkennen van deze problemen en accuraat ingrijpen kan grotere complicaties voorkomen. In de lezing wordt ingegaan op wat een diabetische voet is. De gevolgen van vervorming van skelet, spieren, neuropathieën worden besproken en worden handvaten gegeven hoe dit te herkennen is. De behandeling van het medisch onderliggend lijden en lokale behandeling zal aan de orde komen.

11:10 uur
Pauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken
11:40 uur
Lees meer Sluiten
Focus op decubituspreventie: voorkomen is écht beter dan genezen

Helaas komen doorligwonden (decubitus) nog steeds geregeld voor in zorginstellingen. De focus ligt bij decubitus te veel op de behandeling in plaats van op de preventie. Vaak handelt de zorgprofessional pas ‘preventief’ wanneer de eerste symptomen reeds zichtbaar zijn. Het doel van deze lezing is om de zorgprofessional bewust te maken van het belang van decubituspreventie. Daarom worden alle belangrijke aandachtspunten rondom decubitus besproken, waaronder het ziektebeeld, de stadia, de risicofactoren en natuurlijk de preventieve maatregelen. Want voorkomen is ook bij decubitus beter dan genezen.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Wat decubitus precies is, hoe het ontstaat en hoe de verschillende stadia te herkennen zijn.
 • Wat risicofactoren voor decubitus zijn en welke doelgroepen (groot) risico lopen decubitus te krijgen.
 • Wanneer preventieve maatregelen ingezet moeten dan wel kunnen worden en wat het belang is van preventie voor de patiënt, de zorgprofessional en de maatschappij.

12:10 uur
Lees meer Sluiten
Lunchpauze inclusief pauzeworkshop en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken

“100 dagen winst, voor je patiënt èn voor jezelf”
Een ulcus cruris 100 dagen sneller laten genezen? Volgens de literatuur kan het. Tijdens deze workshop bespreekt Agnes Diepenbroek van Urgo Medical aan de hand van een patiëntencasus of die 100 dagen winst echt haalbaar zijn.

Agnes Diepenbroek is advanced woundcare en compressiespecialist bij Urgo Medical.

13:10 uur
Lees meer Sluiten
Verdiepingssessie ronde 1
14:20 uur
Lees meer Sluiten
Verdiepingssessie ronde 2
15:20 uur
Pauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken
15:50 uur
Lees meer Sluiten
Verdiepingssessie ronde 3
16:50 uur
Einde programma

*Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

1.

Deze interactieve workshop is bedoeld voor verpleegkundigen die ervaring hebben met wondzorg. Vragen die tijdens deze workshop worden beantwoord:

 • Welke typen debridement zijn er?
 • Welke methoden van debridement zijn beschreven en wat zijn de voor- en nadelen?
 • Wanneer kies je welke vorm van debridement?
 • Wat zegt de meest recente literatuur over het effect op wondgenezing van een frequent toegepast scherp debridement?

In deze workshop ga je zelf ook aan de slag met scherp debridement aan de hand van een curette. Dit zal gebeuren op varkenspoten.

Leestip!
Marco Warbout: ‘Over vijf jaar is scherp debridement een standaardbehandeling in de wondzorg’

2.

U maakt het verschil na deze levendige( echte) casus besprekingen in de wond en oedeemzorg! In deze workshop vertellen we en laten we zien aan uw ingebrachte casus wat is nu KLINISCHE ERVARING? Wat is nu de JUISTE wondzorg? Hoe herken je OEDEEM bij de wond?

En na deze workshop besef je dat JIJ de behandelaar het verschil MAG en KAN en MOET Maken om de juiste interventies op orde te hebben. Kennis is macht komt hier aan de orde. De TOTALE zorg rondom de wondzorg is een MUST om stappen te maken. Leerzame workshop en de sleutel tot succes in de breedste vorm. Kom kijken,  de wachtkamer is gevuld met uw cliënten!

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Bewustzijn van uw functie en kracht
 • Wondzorg en een  KLINISCHE BLIK geeft de juiste beslissing
 • Samenwerking uw bent de schakel in de wondzorg, laat de ketting niet breken

3.
Lees meer Sluiten
Wondzorg op een hoger niveau! Aandacht voor de ``psychische verwonding van de patiënt``

Als zorgprofessional zijn wij meestal gericht op het zichtbare letsel van de patiënt, we weten  goed welke zorg en materiaal de wond laat genezen. Het mechanisme wat ervoor gezorgd heeft dat onze patiënt gewond is geraakt, veroorzaakt ook schade die wij niet direct kunnen zien, soms ontstaat er ook een psychische wond. In deze interactieve workshop maak je kennis met de wond-ere wereld tussen de oren. Leren we begrijpen hoe en waarom het oplopen van letsel soms traumatisch kan zijn voor de patiënt. Ook  is er aandacht voor de impact die de zorg voor deze patiënten op jezelf en je collega’s kan hebben.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Algemene kennis over  psycho -trauma
 • Risico en beschermende factoren t.a.v. psychotrauma voor de patiënt en voor de zorgverlener
 • Bewustwording van de positieve effecten van het sociale collegiale netwerk

4.

Het adequaat toepassen van compressietherapie is essentieel voor een goede behandeling. Zonder compressietherapie heeft lokale wondbehandeling geen zin. Door de compressietherapie wordt het oedeem teruggedrongen. Het heeft de voorkeur het aantal zwachtelmethoden beperkt te houden, omdat het belangrijk is dat de zwachteltechniek op de juiste manier wordt toegepast. In de literatuur is geen eenduidigheid over welke vorm van compressietherapie de voorkeur heeft. Het belangrijkste is dat er een starre buis om het been gevormd wordt met het compressieve verband. Cohesieve of klevende zwachtels hebben de voorkeur aangezien deze de druk langer vasthouden en minder afzakken. In de workshop zal kort in worden gegaan op de soorten compressietherapieën en kan er geoefend worden met een cohesief compressief verband in combinatie met een foam onderlaag.

5.
Lees meer Sluiten
Aan de slag met diabetische wonden

Veel mensen met diabetes mellitus krijgen last van wonden. De diabetische voet en decubitus als complicatie zijn daar voorbeelden van. Als een cliënt diabetes mellitus heeft, genezen wonden minder snel. Dat maakt de behandeling ervan extra moeilijk. Wondexperts laten zien dat als je wondzorg op een goede en consequente manier aanpakt, wonden sneller dicht gaan en de kwaliteit van leven sterk verbetert. Dat het ook tijd en geld bespaart is mooi meegenomen.

Met de kennis van de theorie ga je in deze verdiepingssessie zelf actief aan de slag. Dit kun je doen met de wondverbandmiddelen van Biatain en de wondapplicatie van B-overall. B-overall wordt als een overall aangetrokken. In deze overall wordt de wondapplicatie verwerkt waarop wondbehandeling kan worden uitgevoerd. Daarnaast kun je kennis maken met de draagbare wonden.

6.
Lees meer Sluiten
Compressietherapie: een moderne aanpak

De maatschappij verandert, de politiek helpt hier een handje aan mee en jij zal mee moeten veranderen. Maar als gepassioneerde zorgverlener wil je alleen het beste voor je patiënt/cliënt. De grote vraag is: wat is de beste zorg als het gaat om compressietherapie? Steeds meer zal jouw rol gaan verschuiven van handeling naar begeleiden, instrueren en monitoring. Zelfmanagement en zelfredzaamheid ligt hieraan ten grondslag. Dit is ook bij het thema zwachtelen een ‘hot topic’. Het grootste cadeau wat je een persoon kunt geven is vrijheid (zelfredzaamheid) In deze workshop leer je met behulp van klittenband zwachtels de zelfredzaamheid van een patiënt in stand te houden en leer je hoe je het beste kunt instrueren, begeleiden en monitoren.

*Gesponsorde workshop, alleen in ronde 3

7.
Lees meer Sluiten
Wondzorgproducten - vandaag en morgen

Schuimverbanden, alginaten, wondreinigers, hydrocolloiden en folies. Moderne materialen voor de zorg voor wonden. Deze producten kennen we zo onderhand wel. Atmosferisch gasplasma, het melken van stamcellen, levende huidequivalenten en ‘smart dressings’, dat klinkt al wat futuristischer. Maar dat is het niet; ook deze materialen zijn al volop in gebruik, zij het wat vaker in de expertise centra. Met moderne  wondzorg als uitgangspunt krijg je een inkijkje in hoe de toekomst op dit moment wordt vormgegeven. Binnen enkele tot een tiental jaren zullen ook die producten de dagelijkse praktijk bereiken.

8.
Lees meer Sluiten
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is…. IAD / Decubitus / Intertrigo

Het blijft een lastig verhaal, is het nou IAD, decubitus of een combinatie van beide.

Uiteindelijk bepaald de indicatie de behandeling. Het verschil weten tussen het een en het andere is dus wel een cruciaal verschil. Weet jij na het vaststellen van de indicatie dan ook wat je moet doen? In deze presentatie willen wij de verschillen aangeven tussen de mogelijke indicaties en handreikingen doen voor behandeling. Graag komen wij met jullie tot een gezamenlijke beoordeling, van waaruit jullie zelf de juiste productkeuze kunnen maken.

9.
Lees meer Sluiten
Stop de bloeding! Leer wat jij kunt doen bij levensbedreigend bloedverlies

Jaarlijks overlijden in Nederland 3500 mensen aan de gevolgen van verwonding. Bij 40% komt dit door verbloeding (NTVG 2017). Bij recente terroristische incidenten in Europa overleden onnodig slachtoffers binnen vijf minuten door levensbedreigend bloedverlies. Politie, brandweer of omstanders zijn sneller bij slachtoffers dan medische hulpverlening. Snelle 1e hulp door omstanders/hulpverleners verhoogt overlevingskansen van slachtoffers met levensbedreigend bloedverlies. Ook bij ongevallen in de privésfeer, bedrijven en geweldsdelicten treedt regelmatig levensbedreigend bloedverlies op. Als omstanders weten hoe ze levensbedreigend bloedverlies moet behandelen, zijn slachtoffers beter af. Leer tijdens deze workshop wat jij kunt doen bij levensbedreigend bloedverlies.

Na afloop van deze workshop heb je inzicht over omstanderhulp bij levensbedreigend bloedverlies.

Deze workshops wordt georganiseerd i.s.m. VUmc Academie.

*Verdiepingssessies onder voorbehoud van wijzigingen.

Terugblik Wondzorg Congres 14 december 2017:

Doelgroep
Verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners, doktersassistenten, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Tarieven
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TVV, TVZ
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd voor 5 punten bij het Kwaliteitsregister V&V, Register Zorgprofessionals, de NVvPO (nascholing praktijkondersteuners) en bij het Verpleegkundig Specialisten Register.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Het congres staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

CRKBO geregistreerd
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Instellingen die geregistreerd staan in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en mogen hun beroepsopleidingen btw-vrij aanbieden.

Contact:

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)

T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Henriëtte Boven (inhoudelijke vragen)

Congresontwikkelaar
M: 06 53 97 99 13
E: henriette.boven@bsl.nl

Manouk Mens (logistieke vragen)

Congrescoördinator
T: 030 638 3639
E: manouk.mens@bsl.nl

Dyron Bijl (sponsormogelijkheden)

Sales
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com


Annuleren

Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.