Of je nu verpleegkundige bent in een algemeen ziekenhuis, wijkverpleegkundige of verpleegkundige in de wijk, in jouw werk kom je vaak in aanraking met wondzorg. Een belangrijk facet van jouw werk, want deskundige wondbehandeling en wondpreventie kan de patiënt veel leed besparen.
Actuele kennis en vaardigheden rondom wondzorg zijn dan ook essentieel. De nieuwste technieken en behandelmethodes ontdek je op het Wondzorg congres! In één dag leren we je alles over de laatste ontwikkelingen met een directe vertaalslag naar de praktijk.
Op het Wondzorg congres leer je:
- Alles over de nieuwste wondzorgproducten en de toepassingen
- De laatste inzichten rondom deskundige wondbehandeling en wondpreventie
- Wat jouw rol is bij psychische verwonding
- Welke pijnbestrijdingstechnieken er zijn en wanneer je ze inzet
- Hoe je diabetische wonden herkent en ga aan de slag met de juiste behandeling
Bekijk hier het complete programma >
Al jouw vragen worden beantwoord en je gaat naar huis met nieuwe kennis en praktische vaardigheden voor de dagelijkse praktijk!
Het Wondzorg congres | Programma
In deze lezing wordt aandacht besteed aan wondbehandeling en de inzet van de meest voorkomende soorten pijnmedicatie. Wanneer is er sprake van neuropathische pijn en wanneer van nociceptieve pijn en welke middelen worden gebruikt om deze pijn te bestrijden. Wat moet je echt weten als verpleegkundige over deze soorten pijn en pijnmedicatie. Ook de verschillende toedieningsvormen en pijnbestrijdingstechnieken komen aan bod. Aan de hand van casussen worden bovenstaande begrippen besproken met daarbij de behandeling volgens de meest recente richtlijnen.
Na deze workshop kan je zelf beredeneren of er sprake is van nociceptieve of neuropathische pijn bij wonden en kan de mogelijke behandeling hierbij benoemen
Afleiding is een van de meest efficiëntste pijnbestrijdingstechnieken. Stel je eens voor dat een patiënt gedurende de wondverzorging tussen de olifanten kan lopen in Afrika of een wandeling kan maken over het strand in Scheveningen? Virtual Reality maakt dit allemaal mogelijk, waardoor patiënten minder pijn en angst ervaren, zonder het gebruik van extra medicatie. Tijdens deze praktische lezing krijg je inzichten in hoe jij VR kan toepassen tijdens jouw werk, is er een live VR demo op het podium en krijg je een kijkje in de futuristische toekomst van VR in de gezondheidszorg!
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Wat is Virtual Reality?
- Wat zijn de verschillende toepassingen van VR in de gezondheidszorg?
- Wat zijn de toekomstige ontwikkelingen van Virtual Reality?
Ochtendpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands.
We krijgen er allemaal mee te maken, zowel in werk als privé. Ons grootste orgaan verouderd. Een verouderende huid verliest zijn elasticiteit door vermindering van het elastineweefsel en wordt droger omdat de talgklieren niet meer zo goed werken. Als gevolg daarvan wordt de huid dun en kwetsbaar. Natuurlijk spelen ook externe factoren een grote rol in dit verouderingsproces. In de plenaire lezing zal Henri ingaan op de oorzaken van dit verouderingsproces en worden diverse etiologieën besproken die vaak voorkomen zoals skintears, intertrigo en jeuk.
Met het programma ZEGG (ZorgEvaluatie en Gepast Gebruik) wil onze overheid de ‘zinnig- en zuinigheid’ van alle medisch specialistische zorg in Nederland verbeteren. Daarbij wordt evidence-based medicine (EBM), gebruikt, een beweging die nu ruim een kwart eeuw bestaat. Maar EBM is een systematiek, een machine, met als eindproduct de aanbevelingen die in richtlijnen terechtkomen. Deze voordracht toont je waarom deze systematiek niet leidt tot een toename van onze inzichten en kennis rond wondzorg, maar juist tot verwarring en misleiding. Tenslotte wordt je een voorstel gedaan hoe je wél tot zinvolle aanbevelingen voor goed wondzorg kunt komen!
Lunchpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands.
Middagpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands.
Het Wondzorg congres | Workshops
Schuimverbanden, alginaten, wondreinigers, hydrocolloiden en folies. Moderne materialen voor de zorg voor wonden. Deze producten kennen we zo onderhand wel. Atmosferisch gasplasma, het melken van stamcellen, levende huidequivalenten en ‘smart dressings’, dat klinkt al wat futuristischer. Maar dat is het niet; ook deze materialen zijn al volop in gebruik, zij het wat vaker in de expertise centra. Met moderne wondzorg als uitgangspunt krijg je een inkijkje in hoe de toekomst op dit moment wordt vormgegeven. Binnen enkele tot een tiental jaren zullen ook die producten de dagelijkse praktijk bereiken.
Veel mensen met diabetes mellitus krijgen last van wonden. De diabetische voet en decubitus als complicatie zijn daar voorbeelden van. Als een cliënt diabetes mellitus heeft, genezen wonden minder snel. Dat maakt de behandeling ervan extra moeilijk. Wondexperts laten zien dat als je wondzorg op een goede en consequente manier aanpakt, wonden sneller dicht gaan en de kwaliteit van leven sterk verbetert. Dat het ook tijd en geld bespaart is mooi meegenomen.
Met de kennis van de theorie ga je in deze workshop zelf actief aan de slag. Dit kun je doen met de wondverbandmiddelen van Biatain en de wondapplicatie van B-overall. B-overall wordt als een overall aangetrokken. In deze overall wordt de wondapplicatie verwerkt waarop wondbehandeling kan worden uitgevoerd. Daarnaast kun je kennis maken met de draagbare wonden.
Negatieve druk therapie is misschien wel de meest innovatieve technologie van de afgelopen 10 jaar. Maar wanneer moet je nu welk systeem gebruiken? Hoe kun je het meeste comfort voor de patiënt bereiken zonder concessies te doen aan het resultaat? In deze workshop gaan we in op de diverse systemen van NPT en wanneer je nu welk systeem zou kunnen gebruiken, wat de werking is en wat voor resultaat je mag verwachten.
Tevens gaan we oefenen in de praktijk en met wat tips en tricks leer je hoe je de diverse systemen het best kunt appliceren.
Een “aparte tak van sport” is de oncologische patiënt met zijn/haar wondzorg.Bij deze groep patiënten speelt uiteraard veel meer dan alleen de wond die zij hebben. Het gaat om vertrouwen in het lichaam, emoties, lichamelijke gesteldheid, behandelingen, voeding, etc. Het voert te ver om al deze onderwerpen te behandelen in één workshop, daarom willen wij ons voornamelijk richten op de verschillen in wonden:
– Gaat het om een oncologisch ulcus of om de oncologische wond?
– Wat speelt zich dan in de ulcus / wond af?
– Waarop richt ik dan mijn behandeling?
Ons doel met deze workshop is dat de deelnemers de verschillen kunnen aangeven. Daarnaast een overwogen beslissing kunnen nemen in de keuze van producten en met welk doel deze ingezet worden.
In de workshop worden behandelingsmethoden aan de hand van casuïstiek besproken. Deze interactieve sessie zal een appèl doen op het klinisch redeneren van de deelnemer. Behandelingen moeten onderbouwd worden door de deelnemer. Producten zullen beoordeeld worden op kenmerken en eigenschappen om zo een juiste keuze te kunnen maken.
Als zorgprofessional zijn wij meestal gericht op het zichtbare letsel van de patiënt, we weten goed welke zorg en materiaal de wond laat genezen. Het mechanisme wat ervoor gezorgd heeft dat onze patiënt gewond is geraakt, veroorzaakt ook schade die wij niet direct kunnen zien, soms ontstaat er ook een psychische wond. In deze interactieve workshop maak je kennis met de wond-ere wereld tussen de oren. Leren we begrijpen hoe en waarom het oplopen van letsel soms traumatisch kan zijn voor de patiënt. Ook is er aandacht voor de impact die de zorg voor deze patiënten op jezelf en je collega’s kan hebben.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze workshop?
- Algemene kennis over psycho- trauma
- Risico en beschermende factoren t.a.v. psychotrauma voor de patiënt en voor de zorgverlener
- Bewustwording van de positieve effecten van het sociale collegiale netwerk
Brandwondenzorg is een vak apart. Als zorgprofessional zijn we gericht op geven van goede wond- en nazorg van een brandwondenpatiënt. Tijdens de workshop wordt, na een theoretische inleiding en uitleg over behandeling van de brandwond in de eerste en tweede lijn, interactief casuïstiek besproken. Voorbeelden zoals heetwater verbranding bij kinderen, bevriezingsletsel door lachgascapsules, brandwonden ten gevolge van psychische aandoening worden besproken. Hierna komen dilemma’s en problemen van patiënten die in de tweede lijn en vanuit de huisarts naar een brandwondencentrum worden gestuurd. Is dat altijd nodig? Is de juiste wondbehandeling toegepast? Wat had anders gekund?
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Verwijscriteria naar brandwondencentrum
- Wondzorg bij brandwondenpatiënten
- De do’s en don’ts bij brandwondenzorg
Aan de hand van het TIME model gaan we werken aan een lijst met producten die ingezet kunnen worden in de complexe wondzorg en oedeembeheersing. Voor elke fase 1 product! Om te debrideren, infectie aan te pakken, juiste vochtopname, en een prachtig product in de stagnerende wondgenezing komen aan bod. Zo laten we ook 3 producten zien en ervaren voor de juiste compressie. Tijdens deze workshop zie en ervaar je complexe wondzorg aan de hand van mooie casuïstiek uit de praktijk. Interactie en reactie met elkaar voor eenvoud in producten en juiste keuzes.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Het Wondzorg congres | Sprekers


Eric de Roode

Carin Smit
Samen met Alice van den Wijngaard verzorgt zij een workshop over Complexe wondzorg en oedeembeheersing

Robbert Brouwer
Robbert geeft een plenaire lezing over Pijn en angst bestrijden met Virtual Reality

Henri Post

Anja van’t Klooster

Marco Warbout
Marco Warbout verzorgt een workshop over Negatieve druk therapie

José Kempen en Martien Boertje
Trainen vanuit professionele gedrags- en houdingsaspecten in relatie tot normen en waarden, vanuit de bril als zorgverlener en zorgontvanger. Met de applicaties van B-overall heb je de mogelijkheid om de kloof tussen de theorie en de praktijk te verkleinen. Wij zijn er van overtuigd dat, met de applicaties van B-overall, (toekomstige) medewerkers zich beter kunnen voorbereiden op de eisen die aan hen worden gesteld in de zorg voor de cliënt.

Karina Halff

Willem Masker

Ilse Kattestaart
Sinds 2018 is ze coördinator van de Brandwondenpolikliniek van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam. Ze richt zich op de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van wondzorg en onderhoudt contacten met de eerste lijn. Daarnaast probeert ze de doorstroom van patiënten naar eerste lijn te vergroten.
Samen met Helma Hofland verzorgt zij een workshop over Dilemma’s in de eerste en tweede lijn bij wondzorg van de brandwondpatiënt

Helma Hofland
Samen met Ilse Kattenstaart verzorgt zij een workshop over Dilemma’s in de eerste en tweede lijn bij wondzorg van de brandwondpatiënt

Alice van den Wijngaard
Samen met Carin Smit verzorgt zij een workshop over Complexe wondzorg en oedeembeheersing
Het Wondzorg congres | Terugblik vorige edities
Dit vonden deelnemers van het wondzorg congres in 2019:
‘Ik heb veel interessante en nieuwe ontwikkelingen op wondzorg gebied gehoord. Veel van opgestoken.’
‘Veel informatie over decubitus en diabetes wonden. Leuk en interactieve workshops.’
‘De workshops compressie therapie en aan de slag met diabetische wonden waren erg goed. veel geleerd en lekker praktisch.’
‘Weer fijn om nieuwe ontwikkelingen te horen en de workshops zijn ook altijd erg praktijkgericht.’
‘Veel interessante en nieuwe dingen geleerd die ik in de praktijk wil bespreken en toepassen’
‘Weer wat wijzer met betrekking tot wondzorg en de mogelijkheden en de onmogelijkheden’
‘Vlot, veelzijdig, goede afwisseling lezing/pauze, ruimte, locatie, kortom een leerzame dag in een ontspannen sfeer’
‘Meerdere keuzes uit workshops Diepgang van de cellen bij Wondzorg vond ik interessant. De kraampjes met wond materialen vond ik leuk om langs te gaan.’
‘Nieuwe ontwikkelingen , nieuwe materialen, bevlogen sprekers met veel kennis’
‘De vele behandelingen bij verschillende wonden, die werden behandeld’
‘Heel veel nuttige informatie, op een heel prettige manier aangeboden. Interessante sprekers!’
Het Wondzorg congres | Praktische informatie
**Vanwege het coronavirus hebben de autoriteiten per direct een verbod op evenementen afgekondigd. Om deze reden zal Het Wondzorg congres op woensdag 27 mei 2020 niet plaatsvinden, maar worden verplaatst naar vrijdag 16 oktober 2020. Alle deelnemers zijn hierover persoonlijk geïnformeerd.**
Datum en locatie
Woensdag 27 mei 2020 | ReeHorst, Ede
Voor wie?
Verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners, doktersassistenten, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.
Tarieven
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief* Nursing, TVV, TVZ
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief* NU ’91
*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.
Aanmelden
Meld je aan via het inschrijfformulier.
Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd voor 5 punten bij het Kwaliteitsregister V&V, Register Zorgprofessionals, de NVvPO (nascholing praktijkondersteuners) en bij het Verpleegkundig Specialisten Register.
Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Het congres staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.
Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.
Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.
Contact:

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)
E: aanmelder@bsl.nl

Henriëtte Boven (inhoudelijke vragen)

Manouk Mens (logistieke vragen)

Dyron Bijl (sponsormogelijkheden)
Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.