Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Congresverslag: ‘IGZ maakte indruk op me’

Verpleegkundige Fleur Hoek ging naar het Verpleeghuiscongres en maakte hier voor TvZ een verslag van.
hospital-13-1518181-639x426.jpg

Op het congres maakt het bezoek van Annelies Baars, coördinator van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, veel indruk op me. Het is duidelijk te merken aan de sfeer in de zaal, dat wij als zorgverleners moeite hebben met de inspectie. Vaak voelen wij ons toch bekeken en beoordeeld, ondanks het nut van de organisatie. De wijze waarop zij door haar open houding, onze realistische confronterende vragen beantwoordt, geeft mij het gevoel dat de inspectie bereid is om onze vragen en opmerkingen mee te nemen in hun werk.

De eerste workshop die ik bezoek vind ik echt geweldig: Gezonde hersenen versus beschadigde hersenen in de praktijk door Jos Cuijten. Een aanrader om haar boek Is dementie erg een keer te lezen en/of een workshop van haar te volgen. Ze neemt met ons de theorie door over de hersenen bij mensen met dementie. Bekende informatie, alleen weet Jos het zo te brengen dat je een duidelijk beeld krijgt hoe de theorie in de praktijk werkt, door eigen voorbeelden te geven die illustreren hoe het dagelijks leven zou kunnen zijn voor een dementerende zorgvrager.

Ze vertelt bijvoorbeeld dat ze in een woonzorgcentrum moest zijn voor een gesprek en even tussen de bewoners was gaan zitten. Het was stil. Na een hele tijd vroeg een bewoner aan haar: ‘Bent u ook aan het wachten?’ Ze realiseerde zich toen dat de bewoners dachten dat ze in een wachtkamer zaten. En ja, het zag er ook zo uit. Ze benadrukt hiermee hoe belangrijk het is dat wij als zorgverlener inzicht hebben in hoe een mens met dementie de omgeving kan ervaren.

Een andere inspirerende workshop was de workshop Medicatie bij ouderen, dat is inderdaad anders, gegeven door apotheker Camiel Jonk. Hij vertelt onder andere over de werking van Sint Janskruid. Dit versnelt de leverwerking waardoor medicatie (denk daarbij aan chemotherapie, antibiotica) sneller wordt afgebroken en ze dus minder betrouwbaar, lang en goed werken. Een volgende keer mag deze workshop langer duren, meneer Jonk heeft nog veel meer te vertellen!

Er waren een aantal leuke stands met aardige mensen die veel uitleg gaven. De stand van Swash gaf mij weer genoeg uitleg en producten mee om aan de slag te gaan: zoalswassen zonder water, zonder de zorgvrager daarna te hoeven afdrogen of in te smeren. Dit kan allemaal in één keer. Voor iemand die zichzelf nog redelijk goed kan wassen is het een te duur product, maar het kan zeker uitkomst bieden bij bijvoorbeeld een terminale zorgvrager of een zorgvrager met contracturen: minder handelingen, minder vermoeiend en pijnlijk en daardoor meer comfort. De douchekapjes met shampoo worden gedemonstreerd en zijn inderdaad handig in gebruik!

Kortom een inspirerend congres en heel leuk om te bezoeken. 

Klik hier voor andere inspirerende congressen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.