Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Continu infuusvloeistof laten lopen: ja of nee?

Moet je bij een perifeer infuus voortdurend infuusvloeistof laten lopen naast de medicatie en tussen medicatietoedieningen in? En zo ja: hoe veel dan? Nursing legde deze vragen voor aan de deskundige.
infuus_AM_20120615_6497.jpg
Het is niet strikt noodzakelijk om continu infuusvloeistof te laten lopen. - Foto: Arno Massee

‘In mijn ziekenhuis merk ik dat verschillende afdelingen verschillende regels hanteren voor de flow op een perifeer infuus’, mailde een lezeres naar Nursing. ‘Op de ene afdeling laat men continu 3ml NaCl 0,9% naast de medicatie lopen, op andere afdelingen is dat 2ml en weer andere afdelingen hebben helemaal geen regels hiervoor. Dus vraag ik me af: wat is de juiste flow op een perifeer infuus, naast de medicatie of tussen medicatietoedieningen door?’

Nursing legde de vraag voor aan Christel Janssens, verpleegkundig specialist van het IV Katheterteam in het UZLeuven.

‘In principe is het niet nodig om continu infuusvloeistof zoals NaCl te laten lopen via de perifere katheter. Het is perfect mogelijk om intermittent een infuus met medicatie te laten inlopen en tussentijds de katheter te ‘locken’ of er een ‘slotje’ van te maken tot de volgende toediening’, legt Janssens uit. ‘Het volume dat dan wordt toegediend is afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof waarin de medicatie is opgelost en hoe snel deze oplossing medisch gezien mag worden toegediend. Dit staat vermeld in de bijsluiter van het intraveneus product.’

Moet je een infuus prikken maar zijn de aders moeilijk te vinden? Nursing vroeg de deskundigen om tips! Lees meer >>

Toch een waakinfuus

Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om continu infuusvloeistof te laten lopen, is het bij patiënten die geen vochtrestrictiebeleid hebben wel beter om naast de medicatie een waakinfuus te laten lopen, stelt Janssens. Dit omdat de katheter beter doorgankelijk zal blijven bij een groter volume.

Voldoende tegendruk

Er is geen richtlijn die stelt wat het volume van een waakinfuus moet zijn. Het aantal milliliter per uur is niet zozeer van belang, weet Janssens. ‘Belangrijker is dat de vloeistof onder voldoende druk wordt toegediend. Een infuus aanhangen en laten inlopen met behulp van de zwaartekracht, is onvoldoende wanneer het om een zeer lage flow gaat. Er moet voldoende tegendruk worden geboden, zodat er geen bloedreflux ontstaat in de infuusleiding.’ Hiervoor kan een infuuspomp gebruikt worden.

Transparante infuuspleisters zijn praktisch in gebruik, maar blijft het infuus wel net zo goed zitten? Lees het hier >>

Doorspoelen

Als er geen waakinfuus loopt, of als het waakinfuus maar een lage flow heeft, dan is het aan te raden om het perifere infuus goed door te spoelen of te ‘flushen’. Janssens raadt aan om dit te doen bij het starten van de medicatietoediening, tussen twee medicatietoedieningen en sowieso minimaal één keer per dienst. ‘Je doet dit het beste handmatig met een spuit met fysiologische zoutoplossing. Meestal is 10 ml voldoende, maar 20 ml is beter bij kleverige vloeistoffen zoals vetemulsies of contrastvloeistof.’ Door te flushen spoel je niet alleen het infuus door, maar controleer je ook of het infuus nog steeds in het bloedvat zit.

ExpertHouse over infuustherapie
Waar loop jij tegenaan als het gaat om infuustherapie? Doe mee met ExpertHouse en stel je vragen aan collega’s én een expert. Meld je direct aan.

Christel Janssens is lector aan het UC Leuven-Limburg, verpleegkundig specialist bij het Referentieteam Intraveneuze Katheterzorg van UZLeuven en bestuurslid van BeVANet (Belgian Vascular Access Network).

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.