Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona: afwijken van Wet zorg en dwang mag indien nodig

Tijdens de coronacrisis mogen zorgverleners afwijken van het stappenplan uit de Wet zorg en dwang indien nodig. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Belangrijk uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is dat zorgverleners zeker moeten weten of een cliënt wel of niet instemt met zorg. Foto Arno Massee

Door de coronacrisis in de zorg kunnen soms niet alle stappen gevolgd worden die de Wet zorg en dwang (Wzd) voorschrijft. Vanwege onderbezetting kan het bijvoorbeeld onmogelijk zijn om multidisciplinair overleg te houden, of externe deskundigen te raadplegen.

Professionele overwegingen

De Inspectie meldt dat zorgverleners tijdens deze periode op basis van hun professionele overwegingen van het stappenplan af kunnen wijken. Wel moeten ze de gemaakte overwegingen vastleggen in het dossier van de cliënt. Daarnaast blijft de bestuurder eindverantwoordelijk voor het leveren van goede en veilige zorg.

Speciale website

Op dwangindezorg.nl is een speciale coronapagina aangemaakt. Die pagina zal regelmatig worden bijgehouden.

Ook buiten ‘coronatijd’ worstelen verpleegkundigen soms met de Wzd. Hier lopen verpleegkundigen tegenaan.

Maatregelen vanuit de overheid

Op collectieve maatregelen (voor alle cliënten en/of bezoekers) die door de overheid worden opgelegd, is het stappenplan van de Wzd niet van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan het bezoekverbod voor de verpleeghuizen, of beslissingen om algemene ruimtes in een zorginstelling af te sluiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.