Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Liveblog #1 gesloten: de laatste corona-informatie voor verpleegkundigen

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. In deze liveblog vind je de laatste verpleegkundige informatie. Heb jij verpleegvragen over het virus? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.
ambulance bus
Het Amphia Ziekenhuis vervoert coronapatiënten naar ziekenhuizen buiten Brabant. Het vervoer van ic naar ic gaat met een Mobiele Intensive Care Unit (MICU), een soort vrachtwagen. ANP ROBIN UTRECHT

> Een overzicht van alle relevante RIVM-richtlijnen vind je hier
> Een overzicht van alle soorten mondneusmaskers en hun kenmerken vind je hier

Vanaf maandag 23 maart is dit liveblog gesloten. We gaan we verder op een nieuw liveblog. 

‘Volgende week naar verwachting 1400 patiënten op IC. Dat is wat we aankunnen’
22 maart 2020

Er liggen in Nederland nu 354 coronapatiënten op de intensive care (IC). Normaal gesproken zijn er 1150 IC-bedden beschikbaar. De helft daarvan moet beschikbaar blijven voor niet-coronapatiënten. Volgende week worden 800 ziekenhuisopnamen verwacht. ‘Dan komen we naar verwachting op een piek van 1400 patiënten op de IC”, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers op NOS.nl. “Dat is eigenlijk wat we aankunnen. Daarna moet het dalen.’


Tientallen IC-patiënten uit Brabantse ziekenhuizen verplaatst
22 maart 2020Gisteren en vannacht zijn tientallen IC-patiënten verplaatst vanuit Brabantse ziekenhuizen naar ziekenhuizen elders in het land, om bedden vrij te maken voor toekomstige opnames in verband met corona. De komende tijd zullen dat er 500-700 worden, meldt het NOS Journaal. Volgens Bart Berden van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) gaat het niet om ernstig zieke, beademde patiënten of patiënten met relatief milde klachten, maar de groep daartussenin.


Verpleegkundige in ziekenhuis Bernhoven: ‘De onzekerheid is het ergste’
21 maart 2020

Verpleegkundige Yvonne Prijt werkt op een afdeling voor coronapatiënten in ziekenhuis Bernhoven in Uden: ‘De onzekerheid is het ergste: over hoe het verder gaat, hoe de toestroom zal zijn, of patiënten zullen herstellen.’ Bang om besmet te raken is ze niet, vertelt ze in EenVandaag: ‘Ik ben hier beter beschermd dan buiten het ziekenhuis’.


Verpleegkundige na bezoek Vondelpark: ‘Houd afstand!’
21 maart 2020

Femma van Megen is verpleegkundige bij UMC Amsterdam, locatie VUmc. Op haar vrije dag verbaast ze zich over de situatie in het Vondelpark. De oproep van het RIVM, Mark Rutte, de gemeente en vele artsen ten spijt: Amsterdammers houden nauwelijks afstand. Ze bootcampen, spelen en picknicken nog altijd dicht op elkaar. ‘Bedankt voor de bloemen, de pizza’s, de taart, het applaus, het is geweldig en steunt ons in deze moeilijke en ingewikkelde tijden. Maar het helpt ons echt, echt het allermeest als jullie de aanwijzingen opvolgen en afstand houden van elkaar.’ Lees de brief die Femma schreef aan het Parool.


Ook ouders met cruciale beroepen krijgen kinderopvangtoeslag terug
21 maart 2020

Ook ouders die tijdens de coronacrisis aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten, krijgen kinderopvangtoeslag terug. Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark: ‘We willen de kinderopvanglocaties in staat stellen goede noodopvang te verzorgen voor ouders die nu aan het werk zijn in vitale sectoren.’ Lees meer.


Eerste grote lading mondkapjes binnen
21 maart 2020

Dat tweet minister Hugo de Jonge:


Update tekorten mondkapjes, desinfecterende gel en medicatie
21 maart 2020

Minister Hugo de Jonge gaf gisteravond in een Kamerbrief een corona-update. De belangrijkste punten op een rijtje:

 • Veel particulieren en bedrijven laten aan het ministerie weten dat zij mondkapjes beschikbaar hebben. Kleine voorraden die direct beschikbaar zijn in Nederland, worden zo snel mogelijk opgehaald en verdeeld. De minister geeft aan dat veel van de aanbiedingen helaas op niets uitlopen of niet bruikbaar zijn.
 • Ook probeert het ministerie grotere voorraden in het buitenland op te kopen. Daarbij zijn er volgens de minister helaas ‘veel kapers op de kust’.
 • Om de tekorten aan desinfecterende gel op te lossen hebben chemiereuzen DSM en Avandis vrijstellingen gekregen van de overheid om dit grootschalig te gaan produceren.
 • Op dit moment zijn er nog geen medicijntekorten door het conoravirus (anders dan de al bestaande tekorten). De Jonge gaat voorzorgsmaatregelen nemen om tekorten te voorkomen. De minister wil de maximumprijzen in Nederland voor bepaalde medicatie laten varen, zodat het voor medicijnproducenten aantrekkelijker is om ook aan Nederland te blijven leveren.

Herregistratieplicht BIG-register wordt uitgesteld
21 maart 2020

Om te voorkomen dat zorgverleners tijdens de coronacrisis hun BIG-registratie verliezen, wordt de herregistratieplicht tijdelijk stopgezet. Heb je al een registratie lopen, dan wordt die gepauzeerd. Zou je binnenkort aan de beurt zijn voor herregistratie, dan hoef je géén aanvraag te doen. Ook niet als je de brief met de oproep al binnen hebt gehad. Meer informatie vind je op de site van het BIG-register.


Koning: ‘Trots op verpleegkundigen, ze leveren uitzonderlijke prestaties’
20 maart 2020

Koning Willem-Alexander zei zojuist in zijn toespraak trots te zijn op de zorgprofessionals. De waardering die veel mensen hen geven is terecht, want verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners leveren ‘uitzonderlijke prestaties’, aldus de koning.


Update mondkapjes: over voorraden en veiligheid
20 maart 2020

Waar afgelopen dinsdag het Zuyderland ziekenhuis bijna door haar voorraad aan FFP-maskers heen was, er was maar genoeg tot donderdag 19 maart, is er nu weer voldoende tot en met maandag 23 maart. Bovendien komen nieuwe voorraden waarschijnlijk snel binnen, aldus een woordvoerder. Ook de andere Limburgse zorginstellingen kunnen voorlopig vooruit.

In Noord-Brabant maken zorginstellingen zich ernstige zorgen, ze doen een dringend beroep op ziekenhuizen boven de rivieren en vrezen de enorme schaarste aan beschermingsmiddelen.

Minister De Jonge van VWS komt vandaag nog met een update over de aankoop en distributie van mondkapjes. Er wordt door een team van inkopers van verschillende ziekenhuizen hard gewerkt aan het verkrijgen van voldoende beschermende middelen, schreef de inmiddels afgetreden minister Bruins dinsdag in een Kamerbrief over de stand van zaken rondom het coronavirus.

Vanwege de schaarste wordt ondertussen druk naar alternatieven gezocht; het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen maakt sinds kort zelf mondkapjes van verpakkingsmateriaal van steriele hulpmiddelen. Een apotheek maakt ook kapjes onder het mom van ‘iets is beter dan niets’.

Het RIVM waarschuwt dat alleen FFP-maskers voldoende beschermen tegen het coronavirus en zelfgemaakte mondkapjes gevaarlijk kunnen zijn omdat ze schijnveiligheid bieden.


Ministers De Jonge en Van Rijn beiden op coronadossier
20 maart 2020

Minister De Jonge van VWS en de tijdelijke minister voor medische zorg Martin van Rijn trekken samen op in het coronadossier. Van Rijn, oud-staatssecretaris van VWS, blijft 3 maanden aan en doet dit op persoonlijke titel. Hij is van de PvdA die niet in het kabinet zit, maar partijkleur maakt in deze crisis niet uit, vindt premier Rutte.


Alle verpleeghuizen weren bezoekers in strijd tegen coronavirus
19 maart 2020

Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg sluiten de deuren voor bezoekers, maakt het kabinet bekend. De nieuwe maatregel moet de kwetsbare groep ouderen beschermen tegen besmetting met het coronavirus.


Minister Bruins treedt af
19 maart 2020

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) treedt af. Dat meldt het ANP. Bruins, die de strijd tegen het coronavirus coördineerde, zakte woensdag in elkaar tijdens een Kamerdebat. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt voorlopig zijn taken over.


NSAID’s mogen wel bij patiënten met COVID-19
19 maart 2020

Patiënten met COVID-19 mogen in principe gewoon NSAID’s gebruiken. Wel heeft paracetamol net zoals normaal de voorkeur voor bestrijding van koorts en pijn. Er is momenteel niet genoeg bewijs dat NSAID’s extra risico’s geven bij patiënten met COVID-19. Dat meldt het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. De Nederlandse apothekersorganisatie KNMP neemt dit advies van EMA over. Patiënten die NSAID’s gebruiken voor bijvoorbeeld reuma, moeten daar niet mee stoppen, adviseert KNMP.


Tweede Kamer: bonus voor zorgpersoneel
19 maart 2020

Een motie om zorgpersoneel een bonus te geven voor hun extra inzet bij de aanpak van het coronavirus kreeg de unanieme steun van de Kamer. Dat meldt NOS na het Kamerdebat van vanavond. In de motie van afhankelijke Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen staat de zorgverleners in de frontlinie staan. ‘Behalve een welgemeend applaus zou ook een financiële blijk van waardering mogen opleveren.’ De Tweede Kamer moet de mogelijkheden van een bonus nog onderzoeken.


Roxeanne Hazes en anderen zingen ode aan medewerkers in de zorg
19 maart 2020


Minister Bruins: ‘Er zijn vandaag 140.000 mondkapjes gearriveerd’
18 maart 2020

Minister Bruins van Medische Zorg vertelde tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer dat er 140.000 mondkapjes zijn gearriveerd in ons land. Ook zouden er miljoenen onderweg zijn. Niet lang daarna zakte de minister in elkaar, maar stond gelukkig snel weer op. Zijn bijdrage werd opgeschort.


Onder deze voorwaarden mogen niet-praktiserend verpleegkundigen helpen bij coronacrisis
18 maart 2020

Niet-praktiserende verpleegkundigen van wie de BIG-registratie na 1 januari 2018 verlopen is, mogen tijdelijk weer als zelfstandig verpleegkundige aan de slag. Onder welke voorwaarden, lees je hier.


Mondneusmaskers opnieuw gebruiken: ja of nee?
18 maart 2020

Onderzoekers van het RIVM bedachten een methode waarmee FFP-2 mondmaskers die eigenlijk voor eenmalig gebruik zijn bedoeld, vaker kunnen worden gebruikt.


Al 9.000 oud-zorgverleners meldden zich aan voor hulp aan collega’s
18 maart 2020

De oproep aan oud-zorgverleners om tijdelijk mee te helpen in de overbelaste zorg, leverde binnen een paar dagen meer dan 9.000 aanmeldingen op. Regioplus neemt de coördinatie van aanbod en vraag op zich.


Tbc-vaccin biedt mogelijk iets bescherming verpleegkundigen bij coronavirus
18 maart 2020

Het Radboudumc en het UMC Utrecht gaan onderzoeken of zorgmedewerkers beter beschermd zijn tegen het coronavirus na een vaccinatie tegen tuberculose (BCG-vaccin). Dit vaccin beschermt niet direct tegen het coronavirus, maar geeft de afweer een boost waardoor mogelijk een betere bescherming tegen het coronavirus ontstaat en de infectie milder verloopt.


RIVM: ‘Zelf mondkapjes maken? Doe het niet!’
18 maart 2020

Online circuleren veel tips en naaipatronen om zelf mondkapjes maken. Ook in de reacties op Nursing-artikelen kwamen deze tips binnen. Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV) checkte bij het RIVM of dit eigenlijk wel veilig is. Coen Berends van het RIVM: ‘Het enige masker waarvan we zeker weten dat het helpt, is het FFP2-masker en dat hebben we dan ook opgenomen in onze aanbevelingen.’
> Ga naar het volledige bericht van TvV ‘Heeft een zelfgemaakt mondkapje zin in de thuiszorg?’
> Mondneusmaskers: dit moet je weten
> Alle RIVM-richtlijnen voor het verplegen van een corona-patiënt vind je hier op een rij


Nederland applaudisseert voor de zorg
17 maart 2020

Om 20u vanavond werd er op veel plekken in Nederland geklapt voor de zorgverleners, #applausvoordezorg. Voor wie er blij van wordt: hier vind je een aantal filmpjes.


Zorgvisie: RIVM geeft toestemming hergebruik mondkapjes
17 maart 2020

Dat schrijft Zorgvisie in een interview met de directeur van het Zuyderland Ziekenhuis, David Jongen. Mondkapjes desinfecteren en dan weer hergebruiken zou alleen mogen als er geen bloed bij zit.

Jongen zegt in het interview ook dat de regio ROAZ-zuid (Limburg) nog een voorraad heeft tot donderdag en dat de maskers dan op zijn. Zonder maskers stopt het. Ik stuur ons personeel niet onbeschermd op corona-patiënten af.’


Applaus voor de zorg: voor ons hoeft het niet
17 maart 2020

Meerdere verpleegkundigen geven op Twitter aan dat het Applaus voor de zorg, vanavond om 20 uur, voor hen niet hoeft. ‘Geef ons liever mondkapjes,’ aldus ic-verpleegkundige Arie Barendrecht.


Erasmus MC: ladingen mondkapjes gestolen onderweg naar Nederland
17 maart 2020

Dieven en oplichters frustreren de zoektocht naar mondmaskers. ,,We hebben er miljoenen nodig. Oplichting van tussenhandelaren en piraten die ladingen onderweg stelen, zorgt dat we er maar weinig uit het buitenland krijgen’’, zegt Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam. Dat meldt het AD.


RIVM onderzoekt mogelijkheid tot hergebruiken mondkapjes
17 maart 2020

Momenteel onderzoekt het RIVM op verzoek van verschillende ziekenhuizen of wegwerpmaskers gesteriliseerd kunnen worden. Op advies van de vereniging van Deskundigen Steriele Medische Hulpmiddelen verzamelen ziekenhuizen de zogeheten FFP2-maskers – waar een filter in zit – voor eventuele schoonmaak. De resultaten van het RIVM worden vandaag verwacht. Dat meldt Trouw.


Blog Alexia: ‘Lieve verpleegkundige in de frontlinie’
17 maart 2020

Vanaf haar thuiswerkplek probeert Nursing-hoofdredacteur Alexia zich een voorstelling te maken van hoe de coronasituatie er over een tijdje uit zal zien. Ze hoopt en bidt dat die minder erg is dan wat we horen uit Italië.


Gastblog: ‘Door het raampje van de sluis zie ik onze eerste coronapatiënt’
17 maart 2020

‘Of ik mee wil lopen om onze eerste coronapatiënt op te halen. Tuurlijk, antwoord ik, maar toch heb ik een vreemd gevoel.’ In deze gastblog vertelt een verpleegkundige openhartig over haar angst – en hoe ze hiermee omging.


Verpleegkundigen wachten op beschermende middelen, partijen geven geen duidelijkheid
17 maart 2020

Bijna 700 verpleegkundigen stemden sinds gistermiddag op onze poll over het tekort aan beschermende middelen, 70% meldt een groot tekort. Betrokken partijen erkennen het belang van een snelle toevoer, maar kunnen of willen op dit moment geen verdere informatie geven.


Poll: wat merk jij van de schaarste in beschermende middelen?
16 maart 2020

‘Wij moeten de hele dienst doen met één mondkapje. Dan kun je er net zo goed geen gebruiken.’ Lees meer over de tekorten en mogelijke oplossingen. Wat merk jij van de schaarste in beschermende middelen? Vul de poll in.


Hart onder de riem: Nederland betuigt massaal steun aan zorgpersoneel
16 maart 2020

Bij het OLVG in Amsterdam prijkt dit mooie spandoek. Ook op andere plekken kwamen steunbetuigingen binnen, soms uit onverwachte hoek.


FNV: maak extra kinderopvang en boodschappenservice gratis voor verpleegkundigen
15 maart 2020

Op de dag dat het kabinet besluit scholen toch te sluiten pleit vakbond FNV voor maatregelen om verpleegkundigen en ander zorgpersoneel te ontzien. Het kabinet, werkgevers en werknemers vanuit de zorg, onderwijs en kinderopvang moeten gezamenlijk bespreken wat mogelijk is om met de juiste maatwerkoplossingen te komen, benadrukt FNV-bestuurder Elise Merlijn. ‘Zodat de werknemers met vitale beroepen de samenleving draaiende kunnen houden. Extra kinderopvang moet de werkgever gratis aanbieden, net als een maaltijdservice en boodschappenservice. Ga met de werknemers in gesprek en vraag wat ze nodig hebben’, zegt Merlijn.


Gastblog ic-verpleegkundige Arie: ‘Steun ons in het verplegen van coronapatiënten!’
15 maart 2020

Als verpleegkundige in de frontlinies in de strijd tegen het coronavirus vindt Arie de tijd rijp voor praktische hulp. Zodat verpleegkundigen hun werk goed kunnen doen. ‘Ministerie van VWS, vakbonden, cao-partners en de zorginstellingen: faciliteer ons!’


Code rood Brabantse ziekenhuizen: verloven ingetrokken, operaties uitgesteld
13 maart 2020

De genomen maatregelen verschillen per ziekenhuis, blijkt uit een rondgang van de NOS. Ziekenhuizen proberen ook het aantal beschikbare IC-bedden uit te breiden.


Verpleegkundigen bezorgd over kinderopvang, NU’91 pleit voor creatieve oplossingen
13 maart 2020

Wat als de scholen wel dichtgaan? Verpleegkundigen melden nu al problemen met kinderopvang. Denk daarom aan alternatieven zoals deze, zegt een woordvoerder.


Vakbonden en minister maken afspraken voor verpleegkundigen
13 maart 2020

Ze spraken vooral over beschermende middelen, kinderopvang, en een eventuele toeslag voor meerwerk. In dit artikel legt een vertegenwoordiger van NU’91 uit wat dit overleg opleverde voor verpleegkundigen.


Gastblog Linda over een coronapatiënt verplegen: ‘Mij maak je niet gek’
ETZ-verpleegkundige Linda Krol verpleegt een coronapatiënt en blijft daar heerlijk nuchter onder.


Nursing congressen van maart worden verplaatst
13 maart 2020

De deelnemers zijn ingelicht via e-mail. Hier vind je de nieuwe data van de verplaatste congressen en meer informatie over de congressen van ná maart.


Half miljoen mondkapjes in aantocht uit Duitsland
13 maart 2020

Minister Bruins meldt dat er een half miljoen mondkapjes onderweg zijn uit Duitsland, en dat het ministerie bezig is met oplossingen voor handalcohol en beademingsapparatuur.

Dat is hard nodig, blijkt uit de vele berichten van verpleegkundigen die te maken hebben met schaarste. ‘Wij moeten de hele dienst doen met één mondkapje. Dan kun je er net zo goed geen gebruiken.’ Lees meer over de tekorten en mogelijke oplossingen.


Zorgen over kinderopvang IC-medewerkers
13 maart 2020

IC-verpleegkundige Arie Barendrecht maakt zich zorgen over de opvang van kinderen van IC-medewerkers, nu kinderdagverblijven strenge criteria hanteren. ‘Vanaf volgende week is elke IC-verpleegkundige nodig die er is.’

 


Brabantse ziekenhuizen stoppen met testen coronavirus medewerkers
13 maart 2020

Brabantse ziekenhuizen stoppen met het testen van werknemers op besmetting met het coronavirus. Dat meldt Skipr. Ze willen de beschikbare testen bewaren voor patiënten met ernstige klachten. Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over wie bij ziekteverschijnselen naar huis wordt gestuurd.


Verpleegkundestages LUMC stilgelegd
12 maart 2020

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) legt grote delen van het verpleegkundeonderwijs stil. Dat meldt het Leidsch Dagblad. Het gaat om onderwijsonderdelen met direct patiëntcontact. Ook de stages (mbo-v en hbo-v) zijn stilgelegd. Doordat verpleegkundestudenten en coassistenten niet bij direct patiëntcontact aanwezig mogen zijn, hoopt het ziekenhuis beschermende middelen zoals mondneusmaskers en brillen te sparen. Daarnaast is het doel om het aantal aanwezige mensen in het ziekenhuis tot het minimum te beperken.


Persconferentie: minister Bruins bedankt zorgverleners voor inzet
12 maart 2020

Tijdens de persconferentie die zojuist plaatsvond bedankte minister Bruins alle zorgverleners voor hun inzet. ‘We weten dat we ongelofelijk veel van u vragen. Heel veel dank voor uw inzet.’ Bruins verzocht zorgverleners verder: blijf pas thuis als je klachten én koorts hebt, en overleg zo nodig met je werkgever.


Koning steekt hart onder de riem van verpleegkundigen
12 maart 2020

Tijdens het staatsbezoek aan Indonesië steekt koning Willem-Alexander de Nederlandse verpleegkundigen een hart onder de riem. ‘We weten dat artsen en verplegers in Nederland al heel hard bezig zijn om zich voor te bereiden. Zij zullen de komende maanden de voorste linie zijn tegen dit verschrikkelijke virus. Dus we steken ze bij deze een hart onder de riem.’ Bekijk ook de video. 


Peiling FNV: Helft ziekenhuismedewerkers voelt zich onveilig
12 maart 2020

De helft van de ziekenhuismedewerkers voelt zich slechts enigszins of helemaal niet veilig op het werk, door het coronavirus. Dit blijkt uit een tussenstand van een poll van FNV Zorg & Welzijn onder ruim 1.800 ziekenhuismedewerkers. ‘Na het weekend, waarin het aantal besmettingen in ons land flink toenam, zagen we langzaam een verschuiving optreden in de gevoelens van veiligheid op het werk’, meldt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg en Welzijn. Ook geven de deelnemers aan de poll aan dat de werkdruk toeneemt door het virus.


Franciscus Gasthuis & Vlietland schrapt geplande operaties
11 maart 2020

In een van de twee ziekenhuizen van Franciscus Gasthuis & Vlietland (Rotterdam en Schiedam) is vandaag een patiënt met het coronavirus opgenomen. Uit privacy-overwegingen wordt niet gedeeld om welk ziekenhuis het gaat. Vanaf vrijdag 13 maart is nog maar één bezoeker per patiënt toegestaan, meldt RTV Rijnmond. Ook zijn alle geplande niet-spoedeisende operaties vanaf maandag 16 maart afgezegd. “Dit besluit is noodzakelijk, omdat er weinig voorraad is van een aantal medische materialen zoals maskers en gazen, die nodig zijn voor de continuïteit van de acute zorg”, zegt het ziekenhuis.


‘Tekort aan mondkapjes? Wijk eventueel af van de richtlijnen’
11 maart 2020

Als door de uitbraak van het coronavirus niet meer alle reguliere medische hulpmiddelen voorhanden zijn, kan het noodzakelijk zijn van de officiële richtlijnen af te wijken. Dat meldt de Inspectie. Foto van een Italiaanse verpleegkundige gaat viral op Instagram

11 maart 2020

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een foto van een Italiaanse verpleegkundige op Instagram wordt massaal gedeeld. Te zien is hoe ze blauwe plekken heeft op haar gezicht, naar verluidt vanwege het mondkapje dat ze steeds op heeft. Haar post gaat viral en is ruim 500.000 keer geliket. In de tekst zegt Alessia Bonari dat ze moe is en bang is om naar haar werk te gaan. “Ik ben bang dat het masker niet goed op mijn gezicht zit, dat ik mezelf per ongeluk met vieze handschoenen heb aangeraakt of dat de bril mijn ogen niet volledig beschermt. Soms kan ik zes uur lang niet naar de wc of iets drinken, maar dit weerhoudt ons niet van om ons werk te doen. Ik blijf patiënten verzorgen, want ik ben trots op wat ik doe en ik hou van mijn werk.” De Italiaanse roept ook mensen op om de adviezen te volgen, thuis te blijven en zo de meest kwetsbaren te beschermen. #coronavirus #Italië #NOS

Een bericht gedeeld door NOS (@nos) op 11 Mrt 2020 om 3:18 (PDT)

 


Wat doe je na contact met een bevestigde corona-patiënt? De richtlijnen
10 maart 2020

Het RIVM en de NVZ updaten regelmatig de richtlijnen voor de omgang met een patiënt met het coronavirus en preventieve maatregelen. Daarom kiezen wij ervoor hier alleen de links te plaatsen naar de officiële richtlijnen en protocollen. Je vindt ze hier op een rij.


Wat zijn je rechten en plichten bij het verplegen van besmette patiënten? 
10 maart 2020

Mag je vanwege het coronavirus patiënten weigeren, en welke gevolgen heeft in quarantaine moeten voor je vakantiedagen? Vakbonden geven antwoorden op veel gestelde vragen van verpleegkundigen.


RIVM: 4 procent ziekenhuismedewerkers heeft coronavirus
10 maart 2020

Bijna 4 procent van de onderzochte medewerkers in een aantal Brabantse ziekenhuizen heeft het coronavirus, meldt het RIVM na een steekproef. ‘De bevindingen uit het onderzoek ondersteunen het ingezette beleid van afgelopen vrijdag. Wel vraagt het om enkele uitbreidingen.’ Later vandaag licht het RIVM dit verder toe.


Verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers in Noord-Brabant krijgen een aangepast advies ten opzichte van overige inwoners van de provincie
9 maart 2020

Het RIVM geeft een afwijkend advies aan zorgmedewerkers in Noord-Brabant ten opzichte van andere inwoners in deze provincie: blijf alleen thuis bij combinatie van én verkoudheid, én hoesten én koorts. Het gaat dus om de combinatie. In andere gevallen kunnen zorgmedewerkers naar hun werk. Wel blijft ook het oude advies van kracht om thuis te blijven als een zorgmedewerker verkouden is na bezoek aan een risicogebied (zoals Noord-Italië) of na contact met patiënten met een coronabesmetting. Meer informatie.


NU’91 wil op korte termijn gesprek met de minister
9 maart 2020

Op verzoek van NU’91 vindt op korte termijn een gesprek plaats met VWS. Dit zal gaan over het personeelstekort in de zorg dat nog nijpender wordt in de strijd tegen het coronavirus. Dat meldt de vakbond maandagavond in een persbericht. Daarnaast wordt gesproken over het dreigende tekort van de beschermende middelen. De vakbond dringt hierop aan naar aanleiding van de door NU’91 gehouden enquête over het coronavirus in de zorg. Volgens woordvoerder Michel van Erp is de situatie in Brabantse instellingen acuut nijpend geworden. Veel instellingen zouden de richtlijn van het RIVM intern aanpassen om zo toch genoeg medewerkers op de vloer te hebben. Ook zouden veel zorgprofessionals genoodzaakt zijn om zich afwezig te melden, omdat ze anders de opvang voor hun gezin niet geregeld krijgen.


Geen corona-patiënten naar verpleeghuizen
6 maart 2020

Corona-patiënten zullen niet van ziekenhuizen naar verpleeghuizen worden overgebracht, als er in Nederland veel meer mensen besmet raken. Dat vertelde Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het RIVM tijdens een bijeenkomst aan Kamerleden. Lees meer.


RIVM gaat Brabants ziekenhuispersoneel testen
6 maart 2020

Het RIVM gaat dit weekend honderden medewerkers van Brabantse ziekenhuizen testen op het coronavirus. De tests vinden plaats op vrijwillige basis. Ook worden Brabanders met luchtwegklachten (ook milde klachten) verzocht om thuis uit te zieken en contacten zo veel mogelijk te vermijden. Dat meldt de NOS.


Verpleegkundigen vrezen tekort mondneusmaskers, NU’91 wil vergoeding voor meerwerk
6 maart 2020

Verpleegkundigen maken zich zorgen over het tekort aan beschermende middelen tegen het coronavirus, blijkt uit diverse peilingen. In Europa wordt gesproken over verhoging van de productie. NU’91 pleit voor een onbelaste vergoeding voor extra werk. Lees meer. 


Verpleegkundigen en artsen kunnen na contact met corona blijven werken
6 maart 2020

Het RIVM en de NVZ adviseren zorgverleners te blijven doorwerken na contact met een patiënt die (later) besmet blijkt met het coronavirus.


Wat als mijn patiënt (mogelijk) besmet is met het coronavirus? 
Laatste update: 5 maart 2020

Welke isolatieregels gelden voor het verplegen van een patiënt die (mogelijk) besmet is met het coronavirus? Lees hier o.a. welk masker je moet gebruiken en wanneer je vermoedens moet melden.


Mondneusmaskers: dit moet je weten
4 maart 2020

FFP1, FFP2, chirurgische mondneusmaskers: ze hebben alle drie een andere functie. Wat zijn ook alweer de verschillen en hoe gebruik je zo’n masker op de juiste manier?


Patiënt in thuisisolatie? Zo verpleeg je hem
3 maart 2020

Als je als verpleegkundige bij iemand moet zijn die in thuisisolatie zit, wat dan? Nursing selecteerde de belangrijkste punten uit het nieuwe protocol over thuisisolatie bij het coronavirus.


Kritiek op minister over rol verpleegkundigen bij coronavirus
3 maart 2020

NU’91 heeft haar verbazing geuit over de woorden van minister Bruins om extra personeel in te zetten in de strijd tegen het coronavirus.


Eerste coronabesmetting in Nederland
27 februari 2020

Eind 2019 dook in China een nieuwe variant op van het coronavirus; officieel SARS-CoV-2. De ziekte die dit veroorzaakt heet COVID-19: COrona VIrus Disease 2019. Eind februari werden de eerste besmettingen in Nederland bekend gemaakt.


Isolatieverpleging, een opfrislesje
19 februari 2020

Hoe zat het ook alweer met mondneusmaskers, de luchtsluis en zo voort? Lees dit opfrislesje over isolatieverpleging.

5 REACTIES

 1. Ik ben zelf ook student verpleegkunde en liep mijn laatste stage tot voor kort in een ziekenhuis. Ik voelde me echter niet gehoord in dezelfde zorgen, en heb uiteindelijk besloten om de stage op te schorten. Als je echt ernstig begint te twijfelen aan je persoonlijke veiligheid en niets met je zorgen wordt gedaan, moet je soms een keuze maken…

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben student verpleegkunde en vraag me wat af. In sommige ziekenhuizen halen ze al studenten van de afdelingen. Gaat dat landelijk gebeuren? Wat is het advies en hoe denken jullie daarover? En waarom zie ik veel co-assistenten naar huis gestuurd worden en maar op sommige plekken de student verpleegkundige?

 4. Beste Loetje,

  Wij volgen als organisator het protocol en de adviezen van het RIVM nauwgezet. Zij geven op dit moment geen reden om evenementen te vermijden of af te lasten.

  Bij onze evenementen nemen we in samenwerking met de locatie daarbij de extra opgelegde hygiënemaatregelen van het RIVM in acht (handen regelmatig wassen, hoesten en niesen in de binnenkant van elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken, geen handen schudden).

  Voor meer informatie kun je contact opnemen met de klantenservice van BSL: klantenservice@bsl.nl

 5. In Duitsland was er al een verbod op het uitvoeren van desinfectiemiddel en mondkapjes en dergelijke. In Nederland is het sterilium ook zo goed als overal uitverkocht hoe gaan wij ons verpleegkundige/verzorgenden onszelf beschermen tegenover een patiënt die het caronevirus heeft? Komt er een tekort aan beschermingsmiddelen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.