Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coronavaccins: ontstoken hartspier mogelijke maar zeer zeldzame bijwerking

Een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) zijn mogelijke, maar zeer zeldzame bijwerkingen van de Pfizer- en Moderna-vaccins.
Ampul coronavaccin met spuit in bakje.
Als een ontsteking van de hartspier of van het hartzakje ontstaat na coronavaccinatie, is het vaccin niet automatisch de oorzaak, benadrukt Lareb. Foto Pixabay

Volgens de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA is myocarditis en pericarditis na coronavaccinatie heel zeldzaam. Het komt het vaakst voor bij jongvolwassen mannen en na de tweede prik. De meeste klachten ontstaan binnen 14 dagen. Mensen met pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen moeten contact opnemen met de huisarts.

In Nederland

Bij bijwerkingencentrum Lareb kwamen 16 meldingen binnen van myocarditis en 42 van pericarditis. 38 meldingen kwamen na vaccinatie met het Pfizer-vaccin (Conrimaty), dat 12 miljoen keer is gegeven. 20 meldingen kwamen binnen na vaccinatie met het Moderna-vaccin (Spikevax). Dat vaccin is ongeveer 1,3 miljoen keer toegediend.

Covid-19 en myocarditis

Een ontsteking van de hartspier of het hartzakje ná vaccinatie betekent niet dat het vaccin de oorzaak is, benadrukt Lareb. ‘Myocarditis en pericarditis komt jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen.’ Veel meldingen moeten bovendien nog beter onderzocht worden.

Covid-19 is ook een mogelijke oorzaak van myocarditis of pericarditis. Ruim 2% van 1600 Amerikaanse topsporters met corona had een ontsteking van de hartspier, schreef de Volkskrant. Ongeveer de helft had enkele maanden later geen schade meer.

Guillain-Barré syndroom

In de Verenigde Staten waarschuwt de gezondheidswaakhond voor een licht verhoogd risico op het Guillain-Barré syndroom in de 42 dagen na vaccinatie met het Janssen-vaccin. Het Guillain-Barré syndroom is een aandoening van het zenuwstelsel, die kan leiden tot spierzwakte en spierverlamming.

95 mensen moesten in de Verenigde Staten na vaccinatie met het Janssen-vaccin vanwege Guillain-Barré worden opgenomen in het ziekenhuis. 1 persoon is overleden. Het Janssen-vaccin is 12,5 miljoen keer toegediend in de VS. Toezichthouder FDA ziet echter nog onvoldoende bewijs voor een rechtstreeks verband tussen het Janssen-vaccin en Guillain-Barré.

Voor Nederland verandert er voorlopig niets wat betreft het Janssen-vaccin. De EMA heeft het advies van haar Amerikaanse tegenpool (nog) niet overgenomen.

Wel heeft een commissie van de Europese toezichthouder EMA geadviseerd bij het AstraZeneca-vaccin een zelfde waarschuwing te plaatsen over Guillain-Barré. Het RIVM zei eerder dat het AstraZeneca-vaccin waarschijnlijk niet meer in Nederland gebruikt wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.