Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cursus voor mantelzorger wint Medische Inspirator prijs 2017

Het project 'Partner in Balans' heeft de Medische Inspirator Prijs 2017 gewonnen. Dit is een cursus speciaal voor partners van mensen met geheugenklachten.
Bij mantelzorgers ligt overbelasting op de loer. Foto: AdobeStock

Dit meldt Maastricht UMC. Partner in Balans is een cursus speciaal voor partners van mensen met geheugenklachten, zoals dementie. De mantelzorger kan dan te maken krijgen met onzekerheid, veranderingen en moeilijke situaties. De cursus is gericht op het behouden van een gezonde balans in het dagelijks leven. Dankzij de cursus krijgt de mantelzorger tools om de naaste bij te staan, maar leert hij ook hoe hij nog aan de eigen behoeftes toekomt. Deelnemers stellen samen met een coach persoonlijke doelen op. Vervolgens wordt er een programma samengesteld en begeleidt de coach de deelnemer in het doorlopen hiervan.

Geldprijs voor winnaar

De Medische Inspirator prijs is een initiatief van ZonMw en wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest inspirerende samenwerking tussen patiënten en onderzoekers die het beste projectplan hebben voor de ontwikkeling van een medisch product. De behoefte van de patiënten of zorgverleners staat daarbij centraal. Aan de prijs is een geldbedrag van 75.000 euro gekoppeld. Partner in Balans is een initiatief van het Alzheimer Centrum Limburg en wordt mogelijk gemaakt door het Alzheimer Onderzoekfonds Limburg en Alzheimer Nederland en wordt momenteel getest in ’t kader van een wetenschappelijk onderzoek op bruikbaarheid en effectiviteit.

Uit onderzoek van het VUmc blijkt dat veertig procent van mantelzorgers voor mensen met dementie kampen met symptomen van ernstige depressie. Vijf procent denkt weleens aan zelfmoord. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.