Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

De beste bloeddrukmeting duurt dertig minuten

Bloeddrukmeters die een halfuur meten (OBP30) leveren lagere bloeddrukwaarden op en zorgen dat er minder antihypertensiva voorgeschreven wordt.
bloeddruk.jpg
Foto: ANP

Dat schrijft Medisch Contact naar aanleiding van een onderzoek van twee huisartsen die de OBP30-methode vergeleken met de traditionele meetmethode (office blood pressure monitoring of OBP). Dit deden ze in hun ‘eigen’ gezondheidscentrum in Rotterdam. De resultaten werden gepubliceerd in The Annals of Family Medicine. 

De traditionele OBP leidt geregeld tot overdiagnostisering door het wittejassensyndroom. De gouden standaard om overbehandeling te voorkomen is 24 uur lang ambulante bloeddrukmeting. Dat is echter prijzig en gebruiksonvriendelijk.

Gemakkelijker en goedkoper

In de afgelopen jaren verscheen er volgens Medisch Contact veel bewijsmateriaal over de betrouwbaarheid en validiteit van geautomatiseerde bloeddrukmeters die een halfuur meten (OBP30). De uitkomsten van deze metingen benaderen de resultaten van ambulante bloeddrukmetingen, met het verschil dat OBP30 een stuk gemakkelijker toe te passen is: je sluit de patiënt aan, verlaat de ruimte om het effect van je witte jas weg te nemen en koppelt de patiënt na een halfuur weer af. De OBP30 maakt iedere vijf minuten een meting en neemt uiteindelijk het gemiddelde van de laatste zes metingen.

‘Afkappunten voor hypertensie moeten gewijzigd’

Een Canadese hoogleraar ziet in de uitkomsten voldoende reden om de bloeddrukmeting in de spreekkamer te veranderen. In een commentaar in The Annals of Family Medicine benadrukt hij daarbij dat de afkappunten voor hypertensie dan heroverwogen zouden moeten worden. Hij vermoedt dat een drempel van 140/90 leidt tot onderdiagnose en beveelt daarom 135/85 als grenswaarde aan. 

Lees meer over het onderzoek op de website van Medisch Contact. 

2 REACTIES

 1. De genoemde 135/85 komt uit het hieronder gekopieerde stuk in de editorial van Lee Green (de Canadese hoogleraar), en gaat met name om oudere volwassene (om de vraag van pien te beantwoorden).
  Maar ik vind het nogal frappant om te spreken van 'aanbevelen', zoals hier en bij MC gebeurt:
  "Myers et al have provided observational evidence based on patient-oriented outcomes for 135/85, at least for older adults. Replication and extension to younger populations, and to patients with higher risk profiles, is needed. Ideally the evidence for practice should come from practice—again suggesting that practice-based research networks are the best laboratories. "
  http://www.annfammed.org/content/15/2/105

 2. Lees alle reacties
 3. 135/85 ? Is dit ook de waarde voor oudere mensen die aangehouden moet worden?
  Dan moet je toch bijna elk 'oudje' bloeddrukverlagende pillen geven……
  Verder lijkt me het een goede methode om zeker te zijn, dat angst en spanning van de witte jas de waarde niet extra verhoogd hebben.
  En wat is nu duurder, 1 apparaat aanschaffen of jarenlang pillen slikken, al zal het geld wel weer uit verschillende potjes moeten komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.