Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De beste mbo-v’s: dit zijn ze

Welke scholen bieden de beste mbo-v aan en waar zijn leerlingen het minst tevreden? De Keuzegids MBO 2019 is uit en geeft inzicht.
Een vrijwel lege collegezaal (Foto: ANP)

De jaarlijkse Keuzegids 2019 geeft per mbo-opleiding aan hoe studenten de lesinhoud, toetsing, stages, sfeer en studiebegeleiding ervaren. Opleidingen kunnen in totaal honderd punten krijgen en als ze boven de 76 scoren, zijn ze erg goed.

Beste mbo-v

In de categorie verpleegkunde (niveau 4) gaat net als vorig jaar op kop: het Hoornbeeck College in Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Gouda, Kampen en Rotterdam met 90 punten. Op een gedeelde tweede plek staan het Koning Willem I College (78 punten) en het ROC Ter AA (78 punten). Maar liefst vijf mbo-v’s delen de derde plek: MBO Utrecht, Noorderpoort College, ROC Menso Alting, Nova College en het ROC Rivor halen 75 punten. Al deze scholen blinken volgens de Keuzegids 2019 uit op het onderdeel stage en het onderdeel docenten en begeleiding. De studenten vinden de stage leerzaam en de begeleiding prettig. Ook het contact met de docenten op school is goed.

Het reformatorische Hoornbeeck College staat al jaren op nummer één bij de grote ROC’s, ook voor andere opleidingen dan verpleegkunde. Ook de beste hbo-v van dit jaar is een school met een christelijke identiteit, Hogeschool Viaa in Zwolle.

Slechtste mbo-v

Met slechts 43 punten eindigt de mbo-v van Zadkine (met verschillende vestigingen in Zuid-Holland) onderaan de lijst. De laatste zes scholen in de lijst krijgen commentaart dat de lessen niet nuttig of afwisselend genoeg zijn, en dat het contact met docenten niet altijd soepel verloopt. Op een aantal scholen zijn de studenten niet tevreden over het schoolklimaat. Dat betekent dat ze het gevoel hebben dat hun mening niet gewaardeerd wordt, of dat de sfeer op school niet prettig is. ROC Tilburg, ROC Top, Friesland College en Albeda hebben bijvoorbeeld een minnetje bij schoolklimaat.

Meer weetjes:
– Loopbaanvoorbereiding is bij veel scholen een pluspunt. Studenten worden goed begeleid bij studiekeuzes en beroepskeuzes. Ook de toetsing is op veel plekken goed geregeld.
– Een terugkerend minpunt: de studievertraging. Lang niet iedereen haalt binnen vier jaar het diploma. Vooral bij Menso Alting, Arcus, Leeuwenborgh, Kop van Noord-Holland, Zadkine en Da Vinci College is dat een probleem. Bij ROC Ter AA en Horizon College gaat het een stuk beter.

Beste hbo-v

De beoordelingen uit de jaarlijks verschijnende Keuzegids zijn gebaseerd op de JOB-Monitor (mbo) en de Nationale Studenten Enquête (hbo). Eerder dit jaar verscheen de Keuzegids voor het hbo. Bekijk hier welke hbo-v’s als beste uit de bus zijn gekomen. 

1 REACTIE

  1. Een plaats voor onze opleiding, direct onder het Hoornbeek-college, samen met het Ter AA is een plek om trots op te zijn en een die aanzet tot voortdurende verbeteringen.
    Onze studenten en alle andere actoren in deze: onze dank!
    Berry TK, team V&V KWIC ‘s-Hertogenbosch.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.