Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de beste hbo-v’s van het land

Dit zijn de beste en slechtste hogescholen om verpleegkunde te studeren volgens de Keuzegids hbo 2019.
keuzegids
De opleiding verpleegkunde in Zwolle is beoordeeld als topopleiding. (Foto: Pixabay)

De Keuzegids hbo 2019 geeft een overzicht van de kwaliteit van Nederlandse hbo-opleidingen. De scores zijn gebaseerd op resultaten van de Nederlandse Studenten Enquête en expertbeoordelingen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Topopleiding

Eén verpleegkundige hbo-opleiding is aangemerkt als topopleiding: die van de Hogeschool Viaa in Zwolle. Deze krijgt een beoordeling van 82 punten. Volgens studenten en experts is die score te danken aan de goede docenten, het doortimmerde lesprogramma en een goede begeleiding. Viaa scoort al langer goed: de verpleegkunde-opleiding van de Zwolse hogeschool staat al zes jaar aan de top.

Contacturen

De volgende vier verpleegkundige opleidingen op de lijst zijn bij Avans in Breda (74), Fontys in Tilburg (74), de Christelijke Hogeschool in Ede (72) en Avans in Den Bosch (72). De slechtst scorende hbo-v is die van de Haagse Hogeschool (36). Daar hekelen studenten hun beoordeling, de docenten en de inhoud van het lesprogramma. Bij alle hbo-v’s, zelfs de hoogst scorende, tekenen hbo-v-studenten aan dat ze behoefte hebben aan meer contacturen.

De afgelopen tijd was er veel aandacht voor het personeelstekort in de zorg. Daarom laten per september 2019 bijna alle hogescholen de studentenstop (numerus fixus) los. Alleen de Hanzehogeschool Groningen blijft de stop hanteren, al zal het aantal studenten ook daar stijgen.

Mbo-v

Er verschijnt dit jaar nog een Keuzegids: die voor mbo-v-opleidingen. Deze Keuzegids verschijnt in december.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.