Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties64

‘De griepprik hoort nu eenmaal bij je vak’

Drie gerenommeerde wetenschappers op het gebied van vaccinaties hebben kritiek op de trend dat steeds minder verpleegkundigen de jaarlijkse griepprik halen. Het gaat om epidemioloog dr. Luc Bonneux, directeur Roel Coutinho van het RIVM en prof. dr. Anke Huckriede, professor vaccinologie van het UMCG.
'De griepprik hoort nu eenmaal bij je vak'

In Nursing oktober 2012 stelden zij dat de griepvaccinatie nu eenmaal bij het vak hoort.
‘Als verpleegkundige heb je nauw contact met de patiënt en daarom is het belangrijk om gevaccineerd te zijn. Daar moet je niet over zeuren, dat is onderdeel van de beroepsethiek.’ Dat zegt dr. Luc Bonneux, nog wel een van de grote criticasters van de griepvaccinatie. Voor ouderen is de griepprik vrijwel nutteloos, vindt hij, maar bij gezonde volwassenen is er wel degelijk bewijs dat de vaccinatie werkt. Voor verpleegkundigen zou het dan ook helemaal geen vraag moeten zijn of ze wel of niet de griepprik moeten halen, vindt hij.

Lees het volledige artikel uit Nursing oktober 2012 op de website van journalist Aliëtte Jonkers, die het artikel schreef. Lees meer>>>

Zorgwekkend
Roel Coutinho van het RIVM noemt de afnemende animo voor de griepprik onder verpleegkundigen ‘eigenlijk heel raar’. Volgens hem moeten ziekenhuizen veel meer energie steken in het geven van voorlichting en het overdragen van kennis aan verpleegkundigen. En ook prof. dr. Anke Huckriede, als professor in de vaccinologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), vindt de weerstand van verpleegkundigen tegen de griepvaccinatie ‘zorgwekkend’, omdat verpleegkundigen te weinig het belang van de kwetsbare patiënt in acht lijken te nemen.

Weerstand tegen griepprik
Vanaf 2007 geldt in Nederland het advies om gezondheidszorgmedewerkers te vaccineren tegen griep. Al vanaf het begin was er flink wat weerstand tegen dit advies. Zo liet in 2008 al 45,6 procent van de verpleegkundigen weten geen griepprik te halen ‘omdat ze kerngezond is en niet zomaar in zich liet prikken’. In 2011 zei bijna 70 procent van de verpleegkundigen op Nursing.nl de griepvaccinatie te weigeren.

Lees het volledige artikel ‘Griepvaccinatie: prima prik of propaganda’ in het nieuwste nummer van Nursing.


Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

64 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Griepprik verplicht voor verpleegkundigen? Het zijn altijd niet verpleegkundigen die dat beweren. Beslissen over het eigen lichaam zit er klaarblijkelijk niet meer bij, terwijl de orgaandonatie juist om die reden niet de omgekeerde weg mag bewandelen. De uitspraken van deze drie heren zijn ridicuul en niet van deze tijd!

 3. Misschien krijg je van die vaccinatie geen griep.,
  mijn vraag is: op het moment dat je(als je bent gevaccineerd) drager wordt van het virus, het virus gedood wordt of niet. is dit niet het geval dan blijf je drager en kun je het dus nog overdragen aan de zorgvrager. hier is namelijk weinig literatuur over te vinden..
  groet

 4. betreffende personen zijn mijn inziens iets te veel in de ban van de pharmaceutische industrie. Was het vroeger zo dat juist eerst de zwakkeren en kwetsbare groepen gevaccineerd moesten worden, komen ze nu op terug? en dus maar een andere groep zoeken.( moeten het toch kwijt). Indien je regelmatig de griep krijgt, helpt een vaccinatie niet, maar vraag je af waarom je dit krijgt en doe wat aan je weerstand.(voeding, darmflora, vit b en c, en rust/ontspanning, noem maar op). En laten we dit ook eens bij onze patienten doen ipv antibiotica op antibiotica…waarom zijn veel patienten toch zo kwetsbaar en vatbaar?? de reguliere artsen zouden veel meer aan orthomoloculaire ondersteuning kunnen doen. bespaart een hele boel vaccinaties

 5. Er is weinig evidence meer waarom de griepprik wel genomen zou moeten worden. Deze is al voldoende onderuitgehaald. Je overtuigt pas als de reden niet is dat je zeurt of geen verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Verpleegkundigen van 2012 vragen om evidence based resultaten. Die zijn er onvoldoende. Dus wat is nu eigenlijk de vraag?

 6. Natuurlijk beslis je zelf!
  Maar, wat doen we dan met de hordes bezoek die de opeen gepropt de familiekamer bezetten? Gaan wij die bij de ingang checken op het al dan niet gevaccineerd zijn? Kinderen lopen daarnaast de IC (met snotneuzen) in en uit en spelen met de waterautomaat waar het bezoek vervolgens water voor hun familielid haalt (enige plaats waar lekker koud water te vinden is. De rest van de kranen leveren namelijk 20 gr C). Het hele controlerende systeem is zo lek als een mandje maar levert de prikkende verkopers heel wat geld op.
  Misschien moeten de organisaties eens toegeven dat het niet om de patiënt gaat maar om het terugdringen van het ziekteverzuim?

 7. Vitamine C 1000 mg time released. Verkoudheid? Na 1 dag over. Hoe vaak verkouden? 1x per 1 of 2 jaar.
  Griep? Lang geleden. (als kind)
  2 griepprikken gehad in mijn leven. 1 tegen de Mex.griep (geen last van gehad) En daarna voor de (hollandse?) griep. Voelde me echt beroerd.
  Ik hou het bij Vit. C van de Tuinen.

 8. @Wilmamazone; je kunt er wel behoorlijk ziek van worden… Het is niet te voorspellen wie wel en wie niet.
  waarom een gokje wagen ? Voor de beurs van de farmaceutische industrie ?? Verder hoor ik je niet over de emotionele chantage en het zelfbeschikkingsrecht !!
  @peer99; Ik dank u.

 9. In de discussies blijft enigszins onderbelicht dat influenza (dus niet zomaar de veel vaker voorkomende griepachtige ziekten) speciaal voor *ouderen* in ziekenhuizen en meer nog in verpleeghuizen behoorlijk gevaarlijk is.
  Ook hoor je zelden over het feit dat bij proeven blijkt dat influenza heel besmettelijk is, maar dat een aanzienlijk percentage (30%-50%) van de geïnfecteerden geen symptomen ontwikkelt, maar wel zelf besmettelijk is, enigszins analoog aan polio.
  Dus al die mensen die roepen ‘ik word toch nooit ziek’ zijn ongevaccineerd misschien wel de grootste verspreiders van dodelijk verlopende griepinfecties bij de mensen voor wie ze zorgen.

 10. Ik denk dat de professoren en de baas van het RIVM eerder bang zijn,door verminderde afname van het griepvaccin, voor hun riante salaris dan dat de volksgezondheid hen ook maar iets interresserd.Misschien kunnen ze weer een borreltje nemen wanneer het eerste griepvaccin over de toonbank gaat net als toen bij de mexicaanse griep.
  Ik word eerder ziek van de onhygienische toestanden in verzorgings/verpleeghuizen zowel in letterlijke als in figuurlijke zin dan van een griepvirus.

 11. Dat gezeur elke keer, ik weet wel dat ik die prik niet wil, ben 59 en in mijn leven 3x griep gehad waarvan 1x in het enige jaar dat ik een griepprik had en 2x na een fikse operatie, waardoor je minder weerstand hebt.
  Wat ik ook weet is dat ik niet rijk wordt als iedereen zo nodig een grieprik MOET, maardegene die hier zo driftig voor lobbyen wel.
  VBerder staat en heeft er nooit in mijn arbeidscontract gestaan dat ik verplicht ben een griepprik te halen elk jaar. Laat degene die hem willen hem gewoon halen en verder klaar, ik ben het eens met Rik, dat er niks mis mee is om een keer ziek te zijn en dit gewoon uit te zieken.

 12. Ik vraag me af of dit ook zo ijverig de ronde doet onder de artsen,assistent artsen,therapeuten, voedingsdiensten,algemene diensten, patienten op zalen e.d.
  In ander verabnd merkte ik al op dat ikzelf niet verwijderd werd van de zaal toen ik griep had, dus dat besmettingsgevaar als argument is discutabel.
  Ik heb het toen ook vergeleken met de BCG verklaring voor verpleegkundigen die niet van toepassing werd geacht voor artsen en assistenten.
  Reden: artsen en assistenten gingen korter met cliënten om (…?)
  Het wordt een lacher als er een parallel getroken wordt met onveilig vrijen..Niet besmettelijk als je het maar kort doet..
  Waarom de prik niet effectief wordt egacht voor ouderen maar wel voor gezonde jongeren, is me een raadsel.Is de besmettingskans bij jongeren groter?? Ik geloof daar niet erg in eerlijk gezegd.
  Het is weer herfst dus krijgen we die ronde weer.Soort van gedwongen seizoensfruit, of zo

 13. Volgens mij is er niks mis mee om eens ziek te zijn. Vaak is dat een teken van het lichaam dat het even rust nodig heeft om bij te laden. In onze 24 uurs diensten heb je dat soms echt wel even nodig, en laat het dan alsjeblieft een onschuldig griepvirusje zijn. Ipv een heftige uitval omdat je oververmoeid bent geraakt. Dan gaat het uiteindelijk steeds meer kosten. Ik wil dat ze zich eens druk gaan maken over de lichamelijke belasting van het verzorgend personeel, en onderbezetting. Zorg maar dat je daardoor minder ziekte verzuim krijgt. Dan worden er pas miljarden verdiend!

 14. ik ben van mening dat ikzelf kan bepalen of ik al dan niet de griepprik neem. Te vaak blijkt achteraf de noodzaak niet aan-/bewijsbaar, denk aan mexicaanse griep.
  veel belangen, anders dan die van de volksgezondheid, maken de discussie er in mijn ogen niet doorzichtiger op.

 15. Denk dat de discussie meer zou moeten gaan over werkgevers die verpleegkundigen en andere werknemers in de zorg blijven pushen om te komen werken wanneer ze ziek zijn en eigenlijk thuis zouden moeten blijven. Dan is blijkbaar de zorg voor besmettingsgevaar voor de patient of client niet meer belangrijk?
  Overigens ben ik wel een voorstander van de griepprik, zou deze door mijn werkgever worden aangeboden (wat niet gebeurd) dan zou ik hier zeker gebruik van maken

 16. @wilmamazone
  Met de medische WP op de kast, het kijken naar ‘vinger aan de pols’ en copy/pasten van internet sites, bent u geen kundige op gezondheidsgebied, zlefs niet met een extra EHBO diploma. Geneeskunde is geen exacte wetenschap maar kansberekening, statistiek en veel klinische ervaring.

 17. **Bij velen is het onbekend dat de griepprik het conserveringsmiddel bevat: Timoresal vroeger ook gebruikt om oog lenzen schoon te krijgen.**
  Dubieuze websites komen altijd met ronkende verhalen over grote hoeveelheden kwik die aan vaccins toegevoegd zijn en die effecten van dat kwik op neurologische aandoeningen en met name autisme voor kinderen.
  Thiomersal is een conserveringsmiddel dat al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw in vaccins gebruikt wordt. Het kan vroeg in het productieproces gebruikt worden om contaminatie met micro-organismen te voorkomen. Vaak wordt het aangeduid als kwik. Dat is slechts ten dele waar. Thiomersal bevat naar gewicht 49,6% kwik (de rest is een asperineverbinding). In het lichaam valt het uiteen in ethylkwik en thiosalicylaat. De stof heeft (in het lichaam) ook andere eigenschappen dan (methyl)kwik wat men onder meer binnen krijgt door voedsel (vette vis) en door luchtverontreiniging.
  Belangrijk is te weten dat ethtylkwik (thiomersal) zich in het lichaam heel anders gedraagt dan methylkwik. Methylkwik heeft de eigenschap tot opslaan, maar thiomersal wordt volledig uitgescheiden door het lichaam.
  Ik begrijp niet waar al die onnodige bangmakerij voor nodig is, en al hélemaal niet door ‘deskundigen’ die Timoresal schrijven…..
  Het lijkt er sowieso op dat fanatieke anti-vaccinanten deze site gevonden hebben, maar van verpleegkundigen mag men toch meer verwachten nietwaar, dus waar blijven de inhoudelijke argumenten?!

 18. Ooit als 19 jarige de griep gehad en daarna ruim 35 jaar nooit meer. Wel een paar keer me in laten enten en toen telkens de hele winter gekwakkeld en uiteindelijk zelfs een longontsteking gekregen. Met de griepprik gestopt en aan de vitamine D en nu gaat het weer prima. Dr Luc en de anderen moeten zelf weten wat ze doen,maar ik laat me niet meer gek maken om hun commissie winst of de winst op hun aandelen te vergroten. het is jammer dat zoveel anderen zich nog steeds gek laten maken door die maffia.

 19. Onlangs nog een TV-programma gezien waarin allerlei gerenommeerde artsen zelf aangaven dat de effectiviteit van de griepprik nooit is aangetoond. Niet bepaald evidence-based dus. Als iemand me nu nog kan uitleggen waarom we zoveel geld besteden aan iets waarvan niet is aangetoond dat het ook werkt….?!

 20. Peter:(..)De kans dat een cliënt door mij besmet wordt is kleiner dan dat ik de griep krijg van de griepprik.(..)
  Drogredenatie/kulargument die op de 1e plaats staat bij gezondheidswerkers om griepvaccinatie te weigeren:
  1. Ik krijg griep van het vaccin Onjuist. Het vaccin bestaat uit dode stukjes van virussen. Je kunt er geen griep van krijgen. Vaccins zijn geneesmiddelen voor gezonde personen, die om die reden nog strenger worden onderzocht dan geneesmiddelen voor zieken. Het is ondenkbaar dat het zou worden toegelaten als je er griep van zou krijgen. Degenen die deze reden hanteren zijn misschien in de war met vaccins voor sommige andere ziekten.

 21. Leuk die discussies allemaal… Ook de voorstanders van vaccinaties… mooie argumenten maar.. IK BESLIS ZELF ! Het bezoek wordt ook niet van te voren ingeent ! Ik benadeel de cliënt niet. Ik desinfecteer mijn handen draag handschoenen gebruik waarnodig beschermende kleding.. En ben ik ziek dan blijf ik thuis. De kans dat een cliënt door mij besmet wordt is kleiner dan dat ik de griep krijg van de griepprik. EN houd op met die emotionele chantage dat je het voor de cliënt doet !!! Het is mijn werk, ik kom niet uit een klooster !

 22. Ik ben 57 en heb in mijn leven welgeteld 1x echt de griep gehad. Niet zo’n verkoudheid maar echt ziek.
  Dat was een jaar of 8 geleden toen ik een paar weken ervoor dacht: ach baat het niet dan schaadt het niet. Waarschijnlijk door de prik even een mindere weerstand waardoor een onverwachte soort toesloeg.
  Naïef? Vast wel maar deze Big brother zegt nee tegen Big sister met de antigriepspuit….

 23. Standaard griepprik sinds ik in de zorg actief ben. Net als Hep. B. Nooit ziek van geweest, geen griep gehad en dat in een tijd dat collega’s nog wel eens als vliegen neer vallen. Niet miepen en janken, gewoon doen. En in de reacties hier weer de gebruikelijke berg onwijze drogredenaties. Ieder jaar weer lachwekkend. Maar helaas is het niet iets om te lachen. Maar jankwekkend klinkt zo raar.

 24. @Wim: Je begint het door te krijgen! Vacinaties beschermen je WELLICHT (maar dat is helemaal niet bewezen) tegen het ziek worden maar NIET tegen besmetting !!!! Iedereen die jij aan je bed krijgt (ik zal dat niet zijn) kan je dus besmetten, gevaccineerd of niet. Bij niet gevaccineerden heb je zelfs minder kans dat je besmet wordt omdat die gewoon lekker ziek worden (en weerstand opbouwen) en dus veel korter aan je bed zullen verschijnen als gevaccineerden die MOGELIJK niet ziek worden en aan je bed blijven waardoor de kans op besmetting aanzienlijk toeneemt.
  Overigens: het lijkt me dan verstandig om ook alle bezoek te vaccineren (volgens diezelfde kromme gedachte) en alle ander personeel in de zorg (schoonmaak, keuken, enz) omdat die ook besmetting kunnen veroorzaken.
  Nee, beste mensen in de zorg, blijf vooral zelf denken en laat je niet een rad voor ogen draaien door een stel mensen die bepaald niet onafhankelijk zijn.

 25. Laten we dan iedereen vaccineren. Scheelt een hoop aan kosten. Want als het juist zo goed werkt bij gezonde volwassenen ipv ouderen, dan hoeven die de griep niet te krijgen en kunnen die aan het werk blijven. Dat scheelt dan een paar miljoen, nee een paar miljard!!
  Ach mensen laten we ons niet gek maken. Toen ik destijds de griep had en ik had geen griepprik gehad (schaam ik me niet voor) en werkte met zeer jonge kwetsbare patientjes werd mij door de leidinggevnde gewoon gevraagd of ik dan ipv een nachtdienst geen dagdienst kon werken. Nee ik ben ziek! Moet ik dan mijn patientjes en collega’s besmetten?
  Ook dit jaar geen griepprik voor mij! Ik wil geen troep in mijn lichaam. Liever had ik mijn dochter ook niet laten vaccineren tegen de kinderziektes, maarja het is toch beter het wel te doen. Dus toch maar gedaan ondanks alle extra troep die erin zit om het houdbaar te houden (google de bijsluiter maar eens). Mijn dochter krijgt borstvoeding dus mochten we beiden de griep krijgen dan krijgt ze mooi wat antistoffen via mij!

 26. Het doet me goed om te lezen dat verpleegkundigen zich niet zomaar voor het karretje laten spannen. Meneer Coutinho mag zich wel wat bescheidener opstellen. Zie bijvoorbeeld de Zembla uitzending over griepvaccinaties waarin hij eens flink aan de tand wordt gevoeld. De farmaceutische industrie vertoont sterke trekken van de mafia. Het is vooral kwalijk omdat de chemicaliën in de vaccinaties niet zo onschuldig zijn al wordt beweerd. Bovendien is de effectiviteit zeer omstreden. En beste Coutinho en je vriendjes, handen af van mijn lijf en dat van andere hulpverleners.

 27. Is ook bewezen (evidence based) dat als verpleegkundigen zich wel laten inenten tegen griep (volgens mij kan het niet eens, omdat geen enkel vaccin door mutaties van de ziekteverwekker dit risico uitsluit)dat dan minder patienten besmet worden met het griepvirus? Nee? dan is het wat mij betreft puur en alleen een ‘geldkwestie’ t.b.v. de pharmaceutische industrie.

 28. ik werk in de thuiszorg en daar heb ik een cliënte van 84 die zelfs de griepprik pertinent weigert omdat ze alleen vanwege haar leeftijd tot de ‘risico” groep hoort, ze zegt dus ik bepaal zelf wel of ik een risico ben.. HAHA dus ik zou zelfs de griep van haar kunnen krijgen :)…
  maar ikzelf ben al 10 jaar niet ziek geweest ook nooit de griep gehad (even afkloppen want het kan natuurlijk altijd nog komen)en mijn “oude” huisarts heeft mij eens gezegd dat ik door de griepprik te laten zetten juist WEL eens elk jaar ziek zou kunnen worden.
  dus voor mij is de griepprik halen nog steeds not done

 29. Het is nog altijd baas over eigen lichaam, net zoals de echte patient dat is..
  Het wordt je nu zowat opgedrongen jezelf vol te laten spuiten met een goedje waar je weet ik niet hoe op kan reageren en wat niet eens bewezen zijn werk doet..
  Bekijk het!

 30. Verbijsterend. De griepprikken terreur blijft maar dooretteren. Waar het hier om gaat is de persoonlijke integriteit van het lichaam. Niemand maar dan ook niemand kan bepalen wat een beroepsgroep die zelf na kan denken aan gif in zijn lichaam moet laten spuiten.
  Het feit dat de weigeraars onder de plegen zo groot is en zelfs groeiende ligt puur in het feit dat deze mensen gewoon zelf na kunnen denken en zich niet laten manipuleren door falende figuren als Coutingho van wie al lang bekend is dat hij NIET neutraal is in deze discussie. Vorige keer werden zelfs patiënten opgehitst om moeilijk te gaan doen als de zorgverlener niet aan de spuit was gegaan. Gelukkig mag die kritische huisarts van de rechter ons ook blijven waarschuwen dat het nergens over gaat die entterreur.

 31. Wat een reacties op deze stelling!
  Met heimwee denk ik terug aan mijn tijd in het Sint Joseph ziekenhuis te Gouda nu Groene Hart ziekenhuis. Als de R in de maand was stond er altijd een grote pot vitamine C in de kantine. Wij fietsten veel en waren nooit ziek!! Over vaccinatie maakten we ons niet druk.

 32. En deze wetenschappers hebben er zeker baat bij als wij massaal de griepprik laten zetten? Want laten we wel wezen, deze vaccinaties levert de industrie heel wat centjes op! Zouden zij daar dan ook toevallig een graantje van meepikken? Heb vorig jaar nog een documentaire bekeken over dit vaccin en wat blijkt; helemaal niet bewezen dat de griepprik werkt. En al helemaal niet bewezen dat de griepprik effectief is bij de ouderen die in bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingstehuizen massaal gevaccineerd worden. Maar ja nu is het weer onethisch om de mens de griepprik te onthouden…

 33. Ik dacht en hoopte dat we nu eindelijk van het gedram voor die vaccinatie afzijn, maar nee hoor, het gaat gewoon door. Het is wel duidelijk dat die griepvaccinatie niet bij iedereen werkt, dus waarom dan zoveel rotzooi in je lijf laten prikken?

 34. ’t Is een moeilijke discussie. Wat ik belangrijk vind in deze is dat mensen zich goed laten informeren (door b.v. Vereniging Kritisch Prikken maar ook door de overheid) en op basis van die informatie zelf besluiten zich wel of niet laten vaccineren (en zich niet laten beinvloeden door commerciele belangen, zoals destijds met Angela Groothuizen. Brrrrr).

 35. Het is je eigen keus die prik te nemen of niet.
  Niemand dringt die mij op. Dat kun je respecteren of niet!!!!Of ik nu in de zorg werk of niet.
  Wat dacht je van kleinkinderen, kinderen op basisscholen. Wat brengen die mee???? van scholen waar nauwelijks ventilatie is.
  Zeur dus niet en laat ieder in waarde!! Wil cliënt die niet aan bed, prima, laat ze dat aangeven,dan kan de halve zorg opstappen.

 36. Hoe overtuig je mensen om en masse zelfmoord te plegen?
  Het gevangen nemen van mensen en vervolgens “verwerken” is een omslachtig bedrijf. Het is zoveel gemakkelijker als je mensen zover krijgt dat ze zichzelf bereid zijn te doden. Als er een oproep wordt gedaan, zie je prompt mensen in een lange rij staan wachten voor een vaccinatie. Ze zijn er door een permanente stroom van propaganda van overtuigd dat het halen van een prik de kans om griep te krijgen verminderd. Wat ze echter niet verteld wordt is, is dat hetgene wat ze proberen te vermijden juist gestimuleerd word en daardoor meer mensen de griep zullen krijgen, die op hun beurt ook weer geloven dat ze een griepvaccinatie nodig hebben.
  Maar, het werkelijk ‘briljante’ in griepvaccinaties is dat ze chemicaliën bevatten die onvruchtbaarheid en spontane abortussen veroorzaken. Chemische adjuvanten (Adjuvanten zijn stoffen die de werking van het vaccin versterken en inwerken op de immuniteit van antigenen), op kwik gebaseerde voorbehoedmiddelen en levende strengen van verborgen kankervirussen zijn zo wat voorbeelden van de ingrediënten.
  Dit is het nieuwe Zyklon B. Het verschil alleen is dat je geen mensen hoeft op te pakken en ze daarna in gaskamers moet stoppen. Het enige wat je hoeft te doen is een gebouw neerzetten met daarop een groot bord waarop in duidelijke letters staat: “Haal hier je griepprik”. Het mes snijdt aan vele kanten, want niet alleen gaan ze vrijwillig in de rij staan, ze betalen ook nog om geïnjecteerd te worden met een dodelijk vergif.
  Je houdt het niet voor mogelijk, maar je kunt dus winst maken door mensen zichzelf te laten vermoorden. En de famaceuten verdienen en goed geld mee. Mensen gaan tenslotte weer naar de huisarts krijgen medicatie tegen bv een longontsteking of ernstige griepverschijnselen ondanks dat men de griepvaccinatie heeft gehad en de voorgeschreven medicatie zijn op de markt gebracht door de farmaceuten die de griepprik hebben ontwikkeld. We stinken er met z’n allen weer eens in.

 37. dan kunnen we ook wel de leraren er bij betrekken,die hebben soms met hele grote klassen te maken waarin kinderen een zwakke gezondheid hebben.
  Uitermate gevaarlijk en een ware bron van griepverspreiders !!!Onzin natuurlijk ,je moet die keuze zelf kunnen maken..Wel of geen griepprik.Bij onze zorginstelling hangen ze ook overal waar je kijkt.Je voelt je haast schuldig als je hem niet neemt.

 38. Ik snap best dat er kritiek komt vanuit wetenschappers die zich bezig houden met dit onderwerp. Verpleegkundige moeten zich ook bekommeren om de gezondheid van de patient, maar als verpleegkundige moet je ook de andere kant op denken. Als wij een griepprik halen wat heeft dit voor een consequenties voor onze gezondheid. Ik herrinner mij nog van vorig jaar dat er veel onduidelijkheid was omtrent de werkelijke werking van de griepprik. Een huisarts gaf zelf op tv aan dat hij niet achter de griepprik stond, maar om commerciele redenen het wel aanbood aan patienten. Ik besluit ieder jaar weer om niet de griepprik te nemen, omdat ik ook aan mijn eigen lichaam denk. Aangezien ik nog steeds wisselende geluiden hoor over de griepprik ben ik nog niet overtuigd. Ik ben het eens met Ton dat er eerst gekeken moet worden naar de reden van de weerstand ipv direct te smijten met termen dat wij als verpleegkundigen te weinig het belang van de kwetsbare patient in acht nemen, of dat wij niet moeten zeuren of wij nou wel of niet de vactinatie nemen. Als burger in NLD heb ik toch recht op mijn eigen mening en ben ik baas over mijn eigen lichaam. Naar mijn idee loop ik al als verpleegkundige al genoeg risico door in mijn bekommering voor de patient mijzelf bloot te stellen aan zijn ziektes. Ik weet dat dit soms ook risico’s voor mijn gezondheid met zich mee kan brengen. Moet ik dan ook nog mijzelf ieder jaar met ziekte kiemen laten inspuiten waar van ik niet weet wat dit in de loop der jaren met mijn eigen gezondheid doet? Wie het weet, mag het zeggen!

 39. indien je Nico zijn gedachten lijn volgt heeft hepatitis vaccinaties en de vaccinaties die kindferen krijgen dus ook geen zin, nou ik hoop je niet aan bed te krijgen, door vaccinatie bescherm je jezelf en anderen, wanneer jij niet ziek wordt, besmet je anderen ook niet.
  Bij veel reacties zie ik veel assertiviteit, ik hoop dat je voor de rest in je werk ook zo bent

 40. Zelfs al ZOU de griepprik enig effect hebben (wat voorlopig nogal twijfelachtig is en absoluut NIET bewezen, dan nog: Welke vaccinatie dan ook beschermt je NIET tegen besmet worden. Als je besmet wordt, ga je anderen besmetten. Als we dat vergelijken met niet-gevaccineerden die, als ze besmet worden, binnen de kortste keren in bed blijven, zullen gevaccineerden (omdat ze volgen de THEORIE niet ziek zullen worden (wat natuurlijk onzin is)) dus veel langer en dus veel meer mensen besmetten.
  Inderdaad: als je in de zorg werkt, heb je te maken met de ethiek van je beroep en die is er onder anderen op gericht anderen geen schade te berokkenen. DUS moet je ook zo veel mogelijk voorkomen dat je anderen besmet. Dat doe je dus NIET door jezelf te laten vaccineren maar juist door jezelf NIET te laten vaccineren.
  De in het artikel genoemde/aangehaalde heren hebben een mooie babbel maar ze vertellen maar een heel klein stukje van het verhaal. Het ware verhaal (vaccinatie beschermt je niet, althans ZEKER niet tegen besmetting en dus de kans anderen te besmetten) laten ze fijntjes achterwege.
  Naast het recht op zelfbeschikking, dat ook opgaat voor werkenden in de zorg, zijn mijns inziens deze mensen die zich niet laten vaccineren dus heel erg goed bezig.

 41. Wat een onzin !! Net wat Anja zegt; je hebt zelf t recht om te beslissen over je lijf.
  Als ze vaccinaties zouden gaan verplichten waar blijf je dan met je zelfbeschikkingsrecht ? Net of een griepprik je vrijwaart van ziek worden
  Zou voor mij een reden zijn om t voor de rechter te laten komen en ik denk velen met mij

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.