Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister: ‘Te veel niet-gecontracteerde zorgaanbieders in de wijk’

Minister Hugo de Jonge (VWS) vindt het aandeel niet-gecontracteerde zorg in de wijkverpleging te groot. Volgens hem leidt dat tot hogere premies en ondoelmatige zorg.
wijkverpleging
Het aandeel niet-gecontracteerde zorg in de wijkverpleging stijgt met 6 procent per jaar. (foto: Arno Massee)

Dat meldt Zorgvisie.

Contracteerproces

Het aandeel niet-gecontracteerde zorg in de wijkverpleging stijgt met 6 procent per jaar. Dat leidt volgens de minister tot een gebrek aan afspraken over kwaliteit en doelmatigheid. En dat kan en moet beter, vindt de minister. Hij wil daarom het contracteerproces tussen zorgaanbieder en verzekeraar verbeteren met een nieuwe wet, die contracten in de zorg moet stimuleren.

Belemmering

In het wetsvoorstel wil de minister schrijven dat hij als beleidsmaker moet kunnen vaststellen wat het vergoedingspercentage voor ongecontracteerde zorg is. Op dit moment gebeurt dat door de zorgverzekeraars. Maar daarmee belemmeren verzekeraars de keus van een verzekerde voor een ziekenhuis of zorgverlener.

Thermometer

De Jonge wil pas conclusies trekken en maatregelen treffen over het vergoedingspercentage na het verschijnen van de NZa-monitor wijkverpleging en de cijfers van Vektis. Die verschijnen allebei in 2019. Daarna, zegt De Jonge, ‘gaat de thermometer in de wijkverpleging’ en gaat hij nadenken over een nieuw bekostigingsmodel voor acute wijkverpleging en complexe wijkzorg. ‘We zien waar de toename van ongecontracteerde zorg toe leidt: er kunnen geen afspraken worden gemaakt over kwaliteit en doelmatigheid met ongecontracteerde zorgaanbieders.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.