Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

De zomerroosters: wat mag wel en niet?

Elk jaar weer een heel gepuzzel in teams: de zomerroosters. Wat zijn nu eigenlijk jouw rechten en plichten? Drie vragen en antwoorden.
zomerroosters verpleging
De zomerroosters zorgen vaak voor veel roering op afdelingen (foto: Fotolia).

‘Met de zomer in aantocht krijgen wij altijd veel vragen over roosters en arbeidstijden’, zegt Jacqueline van Beuzekom van vakbond CNV Zorg & Welzijn. De bond zette een aantal vragen en antwoorden op een rijtje. Een greep uit de meest gestelde vragen vanaf de werkvloer:

Wanneer moet mijn werkgever uiterlijk laten weten dat mijn vakantie-aanvraag is goedgekeurd?

Uiterlijk binnen twee weken na jouw schriftelijke aanvraag. Heb je die reactie niet binnen twee weken? Dan heb je recht op het laten doorgaan van jouw vakantie zoals aangevraagd. Alleen als er ernstige verstoring van de roosters en bedrijfsvoering ontstaat, mag een werkgever jouw aanvraag weigeren. Je werkgever heeft het recht om de vastgestelde vakantie in overleg met jou te wijzigen, als daar goede redenen voor zijn. Je werkgever moet dan wel de schade betalen die jij daardoor lijdt, zoals de kosten van een al geboekte vakantie.

Mag mijn werkgever mijn min-uren zonder overleg compenseren met mijn vakantie-uren?

Nee, dit mag niet. Wat betreft min-uren adviseert vakbond CNV Zorg & Welzijn om in de loop van het kalenderjaar bij je werkgever aan te geven (schriftelijk) dat je weet hebt van je opgebouwde min-uren en dat je deze graag wilt inhalen. Als je zelf voorstellen doet voor het inhalen van de uren (en je krijgt niet de kans dit werkelijk te doen), kan je werkgever ook aan het eind van het jaar niet je min-uren gaan verrekenen.

Het lijkt er bij ons op dat we expres hoog in de min-uren komen, zodat we in de zomerperiode ingezet kunnen worden om de tekorten op te vangen. In hoeverre mag dit?

Dit is lastig vast te stellen, omdat je in de zorg nu eenmaal werkt met de jaarurensystematiek. Hierin wordt op jaarbasis berekend hoeveel uur je moet werken; je baas moet jou de gelegenheid geven om die uren verdeeld over het jaar te werken. Ook hier geldt weer: merk je dat je (veel) min-uren opbouwt, trek dan op tijd aan de bel bij je werkgever met de vraag wanneer je ze in kunt halen. Zo zit je niet met een overschot. Heb je vermoedens dat er echt misbruik wordt gemaakt van min-uren om de zomervakantie door te komen? Geef dit dan aan bij de VAR en/of ondernemingsraad.

Drie vragen over ziekteverzuim en jouw rechten: je leest ze hier.

2 REACTIES

  1. Ik snap het niet zo goed waarom er steeds regels en grenzen gesteld moeten worden! Het is ook heel individueel of je en hoelang je nachtdiensten wilt en kunt draaien.Zelf heb ik jarenlang als alleenstaande moeder 7 op en 7 af nachtdiensten gedraaid omdat het juist goed te combineren was met mijn kinderen. Als ik toen alle diensten had moeten doen was het veel lastiger geweest.
    Wanneer werkgevers zich flexibel durven op te stellen en open staan voor wat de werknemers goed kunnen en wat hun goed uit komt, ontwikkel je meer tevredenheid wat de werksfeer en kwaliteit ten goede komt. Wanneer er integendeel verplichtingen opgelegd worden onstaat er juist ontevredenheid en een vergrote kans dat mensen uit dr zorg stappen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.