Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deel zorgpersoneel moet wachten op griepprik

Verpleegkundigen die veel in contact komen met patiënten uit medische risicogroepen krijgen als eerst een vaccinatie tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1). Dat heeft minister Klink gisteren bekend gemaakt.

Binnenkort krijgen de geselecteerde beroepsgroepen in de zorg een uitnodiging om vaccins te bestellen. Het RIVM werkt aan een selectiecriterium voor zorginstellingen om te bepalen welk personeel in aanmerking komt voor een vaccin. Met het criterium kunnen zorginstellingen zelf vaststellen welke personeelsleden een vaccinatie krijgen.

‘Vaccinatie niet verplicht’
Minister Klink wijst erop dat vaccinatie niet verplicht is. Wel acht hij het verstandig dat zorgpersoneel, dat veel contact heeft met risicogroepen, zich laat vaccineren. Ook beroepsorganisatie V&VN roept alle gezondheidswerkers en zorginstellingen in Nederland op om over te gaan tot vaccinatie tegen het nieuwe influenza A (H1N1)-virus. Zij staan daarmee lijnrecht tegenover vakbond NU’91, die vindt dat verpleegkundigen vanuit hun vakkennis en ervaring prima zelf kunnen beslissen of vaccinatie tegen het H1N1 virus voor hen wenselijk is.

Leveringsproblemen vaccins
Omdat er door leveringsproblemen niet genoeg vaccins beschikbaar zijn, kunnen niet alle gezondheidswerkers in de eerste ronde ingeënt worden. Mogelijk komen de vaccins later ook beschikbaar voor zorgpersoneel dat minder contact heeft met risicogroepen. Dat hangt af van de levering van vaccin, de logistieke haalbaarheid en het verloop van de epidemie.

Ministerie van VWS / Artsennet
Door: redactie Nursing

Ga naar het dossier Mexicaanse griep

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.