Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementerenden vallen vaker door SSRI’s

Demente verpleeghuisbewoners hebben meer kans op valincidenten als zij SSRI’s gebruiken. Een dosering van 1,00 DDD geeft al een drievoudig verhoogd risico. De combinatie van SSRI’s met hypnotica of sedativa maakt de kans op vallen nog groter.
398gevallen oude vrouw _nationale beeldbank_ivonne wierink

Dat blijkt uit een studie van bewegingswetenschapper Carolyn Sterke. Sterke is onderzoeker aan de afdeling geriatrische geneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De studie is gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology.

Verwonding

Het risico op een val met een verwonding als gevolg bleek bij SSRI-gebruikers driemaal zo hoog als bij niet-SSRI-gebruikers. De onderzoekers stelden dat zelfs lage doseringen van SSRI’s de kans op een val verhogen.

Leuk muziekje

‘Dat betekent dat we SSRI-gebruik in het verpleeghuis niet als eerste keus gebruiken bij depressieve dementerenden’, zegt onderzoeker Carolyn Sterke. ‘We proberen het eerst op te lossen met kleine dingen, bijvoorbeeld een leuk muziekje. Bovendien werken SSRI’s bij dementen niet beter dan een placebo, zo blijkt uit recent onderzoek.’ De onderzoekers analyseerden gegevens over dagelijkse medicijngebruik en valincidenten van 248 demente bewoners van psychogeriatrisch verpleeghuis Smeetsland in Rotterdam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.