Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementie-verpleegkundige nieuwe naam casemanager

Dementieverpleegkundige: dat is de nieuwe functietitel van de casemanager dementie. Naast die nieuwe naam is het expertisegebied aangescherpt en een verpleegkundige achtergrond voortaan essentieel.
Dementieverpleegkundige
Dementieverpleegkundige is de nieuwe functietitel van casemanager.

De vakgroep Dementieverpleegkundigen van V&VN Maatschappij en Gezondheid heeft gisteren het nieuwe expertisegebied aangeboden aan demissionair staatssecretaris Van Rijn en aan Alzheimer Nederland. Hiermee komt meer duidelijkheid over de functie en de eisen die aan de professional worden gesteld. Het afgelopen jaar was onduidelijk of en hoe de functie zou blijven bestaan, en met welke functie-eisen. Nursing-lezers pleitten onlangs in een poll voor een verpleegkundig diploma als eis voor casemanagers dementie.

Hbo-niveau

Volgens Gerben Jansen, voorzitter van de vakgroep Dementieverpleegkundigen, is een verpleegkundige achtergrond essentieel om alle klachten bij dementie goed te kunnen diagnosticeren en te vertalen naar de juiste aanpak op medisch, maatschappelijk en welzijnsvlak. Naast een verpleegkundig diploma op hbo-niveau is voortaan een extra scholing van minimaal een half jaar nodig om dementieverpleegkundige te kunnen worden.  ‘Voor verpleegkundigen met een mbo-diploma die op hbo-niveau functioneren, is het mogelijk om dat via een assessment of EVC-traject aan te tonen’, zegt Jansen.

Overgangsregeling

Zittende casemanagers dementie zonder verpleegkundig diploma hoeven volgens Jansen niet bezorgd te zijn over hun baan. Jansen: ‘Van de casemanagers is 85 procent verpleegkundige en bijna 15 procent maatschappelijk werkende. Ze functioneren prima en moeten absoluut niet ontslagen worden. Het enige lastige is dat ze geen BIG-erkenning hebben en daardoor niet het totaalpakket in casemanagement dementie kunnen leveren’, zegt hij. Voor deze zittende casemanagers komt een overgangsregeling. ‘Onze vakgroep zoekt daarin de samenwerking op met de beroepsvereniging van maatschappelijk werkenden.’

Welzijn

In het aangescherpte expertisegebied van de dementieverpleegkundige is ‘welzijn’ nadrukkelijker als thema aanwezig, zoals dat binnen de wijkverpleegkunde al ontwikkeld is. ‘Bijvoorbeeld het ondersteunen van het cliëntsysteem’, licht Jansen toe. ‘Het is nu duidelijker welke competenties op het sociale en maatschappelijke vlak verwacht worden van de dementieverpleegkundige.’

Is de casemanager dementie een steun voor mantelzorgers? Lees de blog van Hugo…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.