Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze maatregelen neemt de minister tegen onjuist gebruik van opioïden

Minister Bruins presenteerde afgelopen vrijdag maatregelen om het onjuist gebruik van zware pijnstillers zoals oxycodon tegen te gaan.

De minister stelde afgelopen februari een taakgroep in om het onnodig en onverantwoord gebruik van zware pijnstillers terug te dringen. Deze taakgroep ‘Gepast gebruik van opioïden’ staat onder leiding van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).* De maatregelen waar de taakgroep mee komt gaan vooral over het vergroten van bewustzijn en kennis over opioïden, aanscherpen van richtlijnen, tegengaan van illegale handel en vergroten van wetenschappelijke kennis.

Meer weten over wat verpleegkundigen kunnen doen om onverantwoord en onnodig gebruik van zware pijnstillers terug te dringen? Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik geeft hierover een workshop op de volgende Dag van de Medicatieveiligheid die op 17 maart 2020 plaatsvindt. Schrijf je in voor dit congres.

Nieuwe website

Voor het delen van meer betrouwbare informatie over zware pijnstillers is de nieuwe website www.opiaten.nl gestart. De website moet grotendeels nog gevuld worden. Wel staat er al een overzicht van richtlijnen over pijnbestrijding onder het kopje ‘Zorgverleners’.

Andere maatregelen

Bij het aanscherpen van richtlijnen wordt onder andere kritisch gekeken naar herhaalrecepten, ontslagmedicatie na ziekenhuisopname en verantwoord afbouwen. Een aparte taakgroep gaat onderzoeken hoe illegale handel kan worden tegengegaan. Verder is subsidie verleend aan een wetenschappelijk onderzoek naar het verslavingsrisico van opioïden.

Cijfers gebruik opioïden

In augustus kwam nog het bericht dat het aantal doden door onjuist of onnodig gebruik van opioïden de afgelopen jaren fors is gestegen. Uit nieuwere cijfers blijkt volgens de minister dat het totale aantal gebruikers van zware pijnstillers in de eerste twee kwartalen van 2019 licht is gedaald, net als het aantal verstrekkingen van oxycodon. De minister noemt deze daling bemoedigend, maar benadrukt ook dat er nog veel werk is te verzetten.

Nursing schrijft regelmatig over oxycodon en andere zware pijnstillers, in dit handige overzicht vind je de nieuwste artikelen over opioïden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.