Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Deze medicatie hoeft niet meer dubbel gecontroleerd te worden

De lijst van medicatie die dubbel gecontroleerd moet worden, is onlangs geactualiseerd. Een aantal geneesmiddelen is van de lijst gehaald, een aantal is toegevoegd. Dat meldt Zorg voor Beter.
Medicatie
Dubbele controle is nodig bij losse, risicovolle medicatie. Met ‘los’ is bedoeld: medicatie die niet door de apotheek is voorverpakt in een geïndividualiseerd distributie systeem (GDS; bijv. medicatiezakjes). Met ‘risicovol’ worden bedoeld geneesmiddelen die risicovol zijn bij een verkeerde dosering. Dat zijn geneesmiddelen met een nauwe therapeutische bandbreedte, geneesmiddelen tegen kanker, en insuline. De hele lijst met medicatie die dubbel gecontroleerd moet worden vind je hier.

De volgende middelen zijn van de dubbel controleren lijst gehaald:

Alle geneesmiddelen die het ‘smalle therapeutische breedte’ kenmerk hadden zijn opnieuw bekeken. Een aantal geneesmiddelen voldeed niet meer aan die definitie, namelijk: amiodaron, colchicine, kinidine, lidocaïne en sotalol en zijn dus van de lijst gehaald. Meer toelichting hierover. Hoewel fenprocoumon officieel ook niet meer onder de ‘smalle therapeutische middelen’ lijst valt, heeft het Platform medicatieveiligheid care, vanwege het risico op bloedingen of trombose bij onjuiste dosering, besloten dit middel wel te handhaven op de dubbel controleren-lijst.

Oncolytica die per ‘lopend’ infuus worden toegediend, zijn van de lijst afgehaald. Geneesmiddelen die intraveneus worden gegeven, worden, voor toedienen, al dubbel gecontroleerd.

Geneesmiddelen die op de lijst zijn toegevoegd en dus dubbel gecontroleerd moeten worden:

De volgende geneesmiddelen zijn op de lijst ‘nauwe therapeutische breedte’ toegevoegd en moeten vanaf nu dus wel dubbel gecontroleerd worden.
– azathioprine
– everolimus
– tacrolimus

Orale oncolytica
– abemaciclib
– afatinib
– alectinib
– binimetinib
– brigatinib
– cladribine
– cobimetinib
– encotafenib
– ixazomib
– midostaurine
– niraparib
– osimertinib
– palbociclib
– panobinostat
– pomalidomide
– ribociclib
– thalidomide
– tivozanib
– trifluridine
– vismodegib

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mooi dat er een aantal middelen van de lijst zijn gehaald. Maar ik loop als zzp tegen een veel praktischer probleem aan; ik heb geregeld in mijn eentje nachtdienst in een hospice. Als een cliënt zn oxazepam mag, dan moet ik drie lijsten invullen, de aanwezige voorraad tellen en alles registreren voordat ik de cliënt zijn tabletje mag geven. Dubbel check is sowieso onmogelijk als je alleen werkt. Zonodig 5 mg morfine? Zelfde verhaal. Ik heb een foto van het recept, de ampul morfine en de spuit met 5 mg gemaakt en naar de team mail gestuurd, maar dat is natuurlijk een lapmiddel.
    Wie heeft een idee?

  3. Waar gaat dit in godsnaam over? En dan in je artikel een droge opsomming geven van medicatie, nee,dat komt de leesbaarheid en aantrekkelijkheid van je artikel ten goede. Wat een slecht “”artikel”, copy-paste zonder enige kennis van zaken,anders niets.

  4. Allemaal nodeloos ingewikkeld, net of ieder vrplk die lijstjes uit het hoofd kent …
    En colchicine eruit? De therapeutische breedte is smal en colchicine is bij overdosering zeer toxisch…De letale dosis varieert sterk (7–65 mg in 1×). (uit FTC)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.