De volgende middelen zijn van de dubbel controleren lijst gehaald:
Alle geneesmiddelen die het ‘smalle therapeutische breedte’ kenmerk hadden zijn opnieuw bekeken. Een aantal geneesmiddelen voldeed niet meer aan die definitie, namelijk: amiodaron, colchicine, kinidine, lidocaïne en sotalol en zijn dus van de lijst gehaald. Meer toelichting hierover. Hoewel fenprocoumon officieel ook niet meer onder de ‘smalle therapeutische middelen’ lijst valt, heeft het Platform medicatieveiligheid care, vanwege het risico op bloedingen of trombose bij onjuiste dosering, besloten dit middel wel te handhaven op de dubbel controleren-lijst.
Oncolytica die per ‘lopend’ infuus worden toegediend, zijn van de lijst afgehaald. Geneesmiddelen die intraveneus worden gegeven, worden, voor toedienen, al dubbel gecontroleerd.
Geneesmiddelen die op de lijst zijn toegevoegd en dus dubbel gecontroleerd moeten worden:
De volgende geneesmiddelen zijn op de lijst ‘nauwe therapeutische breedte’ toegevoegd en moeten vanaf nu dus wel dubbel gecontroleerd worden.
– azathioprine
– everolimus
– tacrolimus
Orale oncolytica
– abemaciclib
– afatinib
– alectinib
– binimetinib
– brigatinib
– cladribine
– cobimetinib
– encotafenib
– ixazomib
– midostaurine
– niraparib
– osimertinib
– palbociclib
– panobinostat
– pomalidomide
– ribociclib
– thalidomide
– tivozanib
– trifluridine
– vismodegib
Bij dienstwissel ook de ” zo nodig ” medicatie klaar leggen door collega. Zodra je het gebruikt is dat 2 e checkmoment.
Mooi dat er een aantal middelen van de lijst zijn gehaald. Maar ik loop als zzp tegen een veel praktischer probleem aan; ik heb geregeld in mijn eentje nachtdienst in een hospice. Als een cliënt zn oxazepam mag, dan moet ik drie lijsten invullen, de aanwezige voorraad tellen en alles registreren voordat ik de cliënt zijn tabletje mag geven. Dubbel check is sowieso onmogelijk als je alleen werkt. Zonodig 5 mg morfine? Zelfde verhaal. Ik heb een foto van het recept, de ampul morfine en de spuit met 5 mg gemaakt en naar de team mail gestuurd, maar dat is natuurlijk een lapmiddel.
Wie heeft een idee?
Boomerweb.
Waar gaat dit in godsnaam over? En dan in je artikel een droge opsomming geven van medicatie, nee,dat komt de leesbaarheid en aantrekkelijkheid van je artikel ten goede. Wat een slecht “”artikel”, copy-paste zonder enige kennis van zaken,anders niets.
Allemaal nodeloos ingewikkeld, net of ieder vrplk die lijstjes uit het hoofd kent …
En colchicine eruit? De therapeutische breedte is smal en colchicine is bij overdosering zeer toxisch…De letale dosis varieert sterk (7–65 mg in 1×). (uit FTC)
Henriette, jammer van de blasfemie(misbruiken van Gods naam) . Misschien kan je volgende keer een andere term gebruiken om je mening te geven. Alvast bedankt voor je begrip.
Vr groet,
Marianne.