Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Diabeet kan eerste druppel gebruiken bij zelfcontrole

Bij het verrichten van zelfcontrole kan een diabetespatiënt best de eerste druppel bloed gebruiken, mits hij zijn handen heeft gewassen.

Dat staat in de nieuwe multidisciplinaire richtlijn over zelfcontrole van bloedglucosewaarden door mensen met diabetes van het EADV.

Gebruik de eerste druppel
Verpleegkundig consulent diabetes in het Vumc Jolanda Hensbergen was nauw betrokken bij de totstandkoming van de richtlijn en legt uit. ‘Eigenlijk is het advies van, onder anderen, de klinisch chemici in Nederland om altijd de eerste druppel weg te vegen en pas de tweede te gebruiken. Dat is een niet evidence based, maar breed toegepast advies in bijvoorbeeld de laboratoria, en veel verpleegkundigen adviseren hun patiënten dat ook. Onze ervaring is dat de eerste druppel net zo goed is. De patiënt moet wel eerst zijn handen hebben gewassen, zodat er zeker weten geen suikerbevattende producten meer op zijn vingers zitten. Inmiddels is die bevinding ook bevestigd in een uitgevoerd onderzoek door Hanneke Hortensius, Nederlandse diabetesverpleegkundige en promovenda, met publicatie in Diabetes Care.’ Omdat diabetespatiënten zichzelf zeer frequent moeten prikken, is dit een praktisch en veilig advies, aldus Hensbergen.

Gebruik toch de tweede druppel
Toch blijft het bij laboratoria en in het ziekenhuis de norm om standaard de tweede druppel te gebruiken. Hensbergen: ‘Bloedafname bij het laboratorium komt maar eens in de zoveel tijd voor, dus het is niet heel belastend. In sommige gevallen is het wassen van de handen niet mogelijk door de patiënt, of zijn de handen niet zichtbaar vies en weet je niet zeker of ze zojuist blootgesteld zijn aan suikerbevattende producten. Dan geldt het advies om de eerste druppel weg te vegen en de tweede druppel te gebruiken. Was sowieso eerst de handen.’ Toch zit er een nadeel aan het gebruiken van de tweede druppel. Hensbergen:  ‘Je moet soms flink stuwen om voldoende bloed te krijgen. Door externe druk kan namelijk een afwijking ontstaan in de glucoseconcentratie, dat de betrouwbaarheid van de meting negatief kan beïnvloeden.’

Achtergronden richtlijn
De landelijke richtlijn zelfcontrole van bloedglucosewaarden door mensen met diabetes geeft adviezen over indicatie, frequentie en uitvoering van zelfcontrole en pleit er tevens voor dat patiënt en behandelaar samen duidelijke doelen stellen. De richtlijn is primair geschreven voor zorgverleners in de diabeteszorg: huisartsen, praktijkondersteuners, internisten, diëtisten en diabetesverpleegkundigen. Toch is er een bredere groep voor wie de richtlijn relevant kan zijn, zoals verpleegkundigen in het ziekenhuis.

EADV
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

3 REACTIES

 1. Jammer dat er een verkeerde interpretatie over de zin van desinfecteren bestaat. Vooraf desinfecteren is wel degelijk zinvol echter, wel echt desinfecteren dus minimaal 3 minuten wachtten…
  Het artikel spreekt zichzelf tegen en is in mijn ogen onjuist.
  ‘Onze ervaring is dat de eerste druppel net zo goed is. De patiënt moet wel eerst zijn handen hebben gewassen’ Dus is de eerste druppel NIET goed indien de handen niet eerst gewassen zijn, er is dus een voorwaarde noodzakelijk.
  De tweede druppel gebruiken is een voorschrift van de fabrikant van de apparatuur. Dit kun je nooit zonder zeer intensief onderzoek negeren en al helemaal niet zonder de fabrikant te raadplegen.
  Daarbij, indien IEDEREEN de tweede druppel gebruikt kunnen we verder en ons bezig houden met zinvollere zaken

 2. Lees alle reacties
 3. Dit gebeurt meestal over al.Misschien dat bij een laboratorium nog wat andere regels gehanteerd worden.
  Hetzelfde geldt bij laboratoriaprikkers die bloed afnemen.
  Eerst [poetsen en daarna met de vingers voelen waar ze moeten prikken..ook bij gezonde personen.
  (Ja, maar we hebben de vinger tegen het ontsmettingswatje gehouden..voel voel..)
  Menig verpleegkundige poetst ook nog voor een injectie..Vinden anders het ritueel niet compleet..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.