Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de best gelezen blogs van 2020

Juist in dit heftige jaar konden we rekenen op rake bijdragen van vaste bloggers én gastbloggers. Welke blogs werden het beste gelezen?
Vaste bloggers Hugo en Barbara hadden weer scherpe pleidooien dit jaar, maar we zijn ook heel dankbaar voor alle andere verpleegkundigen die in dit heftige jaar hun mening gaven en ervaringen deelden. Foto Arno Massee

1. Blog Hugo: ‘Werken in de zorg is nu letterlijk levensgevaarlijk’, 10 april
Een medewerker van het Erasmus MC was net overleden, in Italië, Spanje en Engeland waren al tientallen verpleegkundigen en artsen overleden aan corona, en het debat over het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen kwam weliswaar op gang, maar over het dagelijks leven van zorgverleners ging het nauwelijks. Hugo vond het de hoogste tijd voor meer aandacht voor de offers die verpleegkundigen en verzorgenden brengen.

2. Gastblog Ashley: ‘Het is verplegen op de toppen van je kunnen’, 31 maart
De beelden en emoties die Ashley eind maart voor Nursing beschreef herkennen waarschijnlijk veel verpleegkundigen, niet alleen van toen maar ook van nu. Maar hoe heftig de impact van corona ook is, de saamhorigheid onder collega’s helpt Ashley erdoorheen.

3. Gastblog ic-verpleegkundige Arie: ‘Steun ons in het verplegen van coronapatiënten!’, 15 maart
Deze oproep gaf veel lezers kippenvel. De warme woorden van politici tijdens een van de vele corona-debatten werden gewaardeerd, maar Arie miste de daden om het werk in de praktijk te steunen.

4. Gastblog Esther: ‘De engelen zullen je dragen’27 maart
Esther Hoogendoorn had nachtdienst op de speciaal ingerichte covid-19 afdeling in haar ziekenhuis. Een gesprek dat ze met een stervende patiënt heeft, maakte indruk op haar. Meerdere lezers waren Esther zeer dankbaar voor het delen van haar beleving.

5. Gastblog ic-verpleegkundige Arie: ‘De adrenaline is uitgewerkt, trek aan de rem als dat moet’11 april
Kort na de eerste afvlakking waarschuwde Arie alle Nederlanders om niet te verslappen.

6. Gastblog Linda over een coronapatiënt verplegen: ‘Het is niet anders dan een andere patiënt in isolatie’, 13 maart
Verplegen met het gezonde verstand, zo omschreef verpleegkundige op de neurologie Linda de manier van werken op haar afdeling begin maart.

7. Blog Barbara: ‘Onze plotselinge heldenstatus’29 maart
Vaste Nursing-blogger Barbara voelde zich wat ongemakkelijk toen het verpleegkundige vak plotseling een heldenstatus leek te krijgen. ‘Ik voel me helemaal geen held, ik doe gewoon mijn werk.’

8. Gastblog Thomas op de covid-19 unit: ‘Twee sterfgevallen in twee nachten, het is onwerkelijk’, 9 april
Verpleegkundige Thomas Groen was van te voren gewaarschuwd dat het werken in deze coronatijd zwaar zou zijn. Als hij in twee nachtdiensten patiënten ziet sterven wordt het hem even te veel.

9. Blog Barbara: ‘Lekker op vakantie. O nee toch niet’24 juli
Het zomerrooster rondkrijgen is voor verpleegkundigen altijd al een uitdaging, maar vanwege de vermoeidheid dit jaar nog meer, benadrukte Barbara. In juli was er nog de hoop dat de tweede coronagolf zou uitblijven, juist omdat verpleegkundigen en andere zorgverleners wel wat rust verdienen…

10. Gastblog ic-verpleegkundige Arie: #Te weinig zorgpersoneel is code zwart, 16 oktober
Een dringend pleidooi aan het begin van de tweede coronagolf: ‘We zijn met te weinig verpleegkundigen om de tweede golf van coronapatiënten aan te kunnen. Dus zeg het voort. Waarschuw voor code zwart’, aldus Arie.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.