Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geen numerus fixus meer in 2019, behalve in Groningen

Voor het collegejaar 2019-2020 laten alle hogescholen de numerus fixus voor hbo-verpleegkunde los. Alleen de Hanzehogeschool behoudt de studentenstop, al zal het aantal studenten ook daar stijgen.
numerus fixus
De studente op de foto is niet Kim. Foto: Arno Massee

Dat meldt het Landelijk Overleg opleidingen Verpleegkunde (LOOV). Het besluit van de hogescholen volgt volgens het LOOV onder meer na diens advies, en intensief regionaal overleg. Het betreft alle voltijd, deeltijd en duale hbo-opleidingen verpleegkunde.

Numerus fixus blijft

Uitzondering is de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool in Groningen. Daar blijft de numerus fixus voor de voltijdopleiding bestaan. Hoe kan dat? ‘We zijn de grootste hbo-v van Nederland,’ antwoordt Annemarie Hannink, directeur van de Academie voor Verpleegkunde. ‘Ongeveer 2100 studenten verpleegkunde lopen er dit studiejaar in onze school rond. Ieder schooljaar moeten we nu al rond de 1900 stageplaatsen vinden. Er zit niet veel groei meer in de plekken in de regio.’ Toch wil Hannink samen met het werkveld nadenken over meer stageplaatsen. ‘Ook wij voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid om zo veel mogelijk goed opgeleide hbo-verpleegkundigen de zorg te laten instromen. Daarom zullen wij met de regionale zorginstellingen overleggen of we 50 extra studenten zouden kunnen opnemen voor studiejaar 2019-2020. Maar wat ik weinig hoor in de berichten is dat we ook naar de achterkant van de opleidingen moeten kijken: wat is het uitvalpercentage van de studenten. In 2012 haalde 30% van onze eerstejaars zijn propedeuse, in 2017 was dat 57%. Ik denk dat dit onder meer komt door de numerus fixus. De student moet meer moeite doen om op de opleiding te komen, dus dan krijg je meer gemotiveerde mensen binnen.’ Wat de directeur wil zeggen is: kijk ook naar het aantal studenten dat daadwerkelijk afstudeert. ‘Daar draait het om. Het huidige jaar studeren bij ons ruim 400 studenten af, zoveel waren het er nog nooit.’
Ook weet Hannink dat VVT-instellingen in de regio Groningen en Drenthe op zoek zijn naar gelden voor het faciliteren van extra uren en scholing voor werkbegeleiding. ‘We zijn dus niet alleen bezig om meer stageplaatsen te realiseren, maar ook om de stages zelf te verbeteren. Hopelijk blijven dan nog meer studenten behouden voor het beroep.’

Kritiek op studentenstop

Onlangs werd bekend dat zeven van de zeventien hbo-v’s een studentenstop hebben ingesteld voor studiejaar 2018-2019. Daarop kwam kritiek van beroepsvereniging V&VN. Directeur Sonja Kersten zei toen: ‘Wij zien heus dat het een enorme uitdaging is. De kwaliteit van de opleiding, inclusief de stage, moet vanzelfsprekend gewaarborgd zijn. Maar de praktische problemen rond stages en lokalen mogen niet zwaarder wegen dan het maatschappelijke probleem van de enorme personeelstekorten in de zorg, want die hebben negatieve impact op de kwaliteit van zorg.’
Avans Hogeschool maakte afgelopen vrijdag bekend dat zij voor het komend studiejaar 15 procent meer studenten kan opnemen. De capaciteit gaat daardoor van 330 plekken in het huidige studiejaar naar 380 in 2018-2019.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De opleidingen lijken wel bijna alleen rond de stages te zijn georganiseerd en dit geeft al JARENLANG problemen.
    Is dit dan wel een goede manier?? Ik denk dat je deze grote bottelnek op een andere wijze moet aanpakken ipv van doormodderen.
    Ga grondig in gesprek met leerlingen/studenten van nu, pas afgestudeerden, ervaren verplk en oude rotten in het vak wat ze nodig hebben, wat ze kunnen ed in relatie tot een goede opleiding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.