Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Dit zijn de verkiesbare verpleegkundigen van 2017

Deze verkiezingen kun je op vijf BIG-geregistreerde verpleegkundigen stemmen: Ria de Korte (CDA), Bert Terlouw (D66), Jenny Elbertsen (VVD), Yvonne de Vries (Nieuwe Wegen) en Karen Gerbrands (PVV).
1-verkiezingen-272x272.jpg

Nursing vroeg alle partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen of zij verpleegkundigen op hun kieslijst hebben. Een aantal kandidaten heeft ervaring in de zorg, maar niet als verpleegkundige. Frank de Haan van de Piratenpartij volgde de BBL-opleiding tot mbo-verpleegkundige, maar maakte die net niet af.

Dit zijn de BIG-geregistreerde verpleegkundigen op wie je kunt stemmen op 15 maart (op volgorde van interviewdatum):

 • Ria de Korte, plaats 35 kandidatenlijst CDA-kandidatenlijst
  ‘Ik zou het aantal regels willen verminderen. Daar zijn we teveel in doorgeschoten. Laten we daar tijd en geld weghalen en daarvoor in de plaats de zorg weer teruggeven aan de mensen op de werkvloer.’ 
  Lees het hele interview met Ria de Korte
   
 • Bert Terlouw, plaats 49 kandidatenlijst D66
  ‘Ik zou meer rust op de werkvloer willen. Gun zorgverleners de tijd om een eindje te gaan lopen met een cliënt, in plaats van alleen maar te rennen, vliegen en productie maken. Een beetje werkdruk is helemaal niet slecht. Maar als je meer tijd nodig hebt, moet je meer tijd kunnen maken.’
  Lees het hele interview met Bert Terlouw
   
 • Jenny Elbertsen, plaats 65 kandidatenlijst VVD
  ‘Zorgverleners hebben nu last van een doorgeslagen verantwoordingsdrift. Ik vind het belangrijk dat je verantwoordt waar je gemeenschapsgeld aan uitgeeft. Maar als je daardoor een registratiesysteem krijgt met bijvoorbeeld 86 verschillende codes, dan gaat het te ver.’
  Lees het hele interview met Jenny Elbertsen 
 • Yvonne de Vries, plaats 12 kandidatenlijst Nieuwe Wegen
  Dat er een tekort aan verpleegkundigen is, wisten we al lang. Ik denk dat we daar heel creatief in moeten zijn. Ik ga bijvoorbeeld binnenkort met medekandidaten kijken bij een organisatie die vluchtelingen opleidt tot verpleegkundigen.’
  Lees het hele interview met Yvonne de Vries
 • Karen Gerbrands, plaats 16 kandidatenlijst PVV
  ‘De regeldruk, daar zou ik keihard mee van start willen. Er liggen 680 regels op het ministerie die geschrapt kunnen worden, aangeleverd door het veld zelf. Dit zijn registratiezaken waarvan verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat ze wel zonder kunnen.’
  Lees het hele interview met Karen Gerbrands 

11 REACTIES

 1. In mijn tweet van 23 februari jl aan Francis Bolle heb ik V&VN gevraagd om een standpunt inzake verpleegkundigen die zich kandideren voor een partij die mensen obv hun religie uitsluit.
  Deze verpleegkundigen voldoen niet aan het beroepsprofiel en kunnen dan ook niet als vanzelfsprekend terugkeren in de functie van verpleegkundige.
  Tot op heden nog geen reactie van de V&VN

 2. Lees alle reacties
 3. Zoveel mensen zoveel meningen. Uw bewering klopt overigens niet. Zo kan ik dat ook. Het mag helder zijn dat de mensvisies van PVV en D66 volledig tegenovergesteld zijn. Overigens is er nog steeds geen bericht van de PVV voor debatdeelname. Vermoedelijk komt er dus wel een PVV verpleegkundige in de kamer. We gaan zien wat dat oplevert voor verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland.

 4. Nou Bert, wat mij betreft heb je al verloren …
  "De PVV als partij gaat uit van een mensvisie die op wantrouwen stoelt en sowieso bepaalde geloofsrichtingen in Nederland uitsluit. "
  Dat is jouw conclusie, staat er helemaal niet. Je probeert sier te maken over de rug van een ander met leugens.
  Qua zorg moet D66 nog heel veel leren, zeker omdat uw voorzitter onze premie 'een paar tientjes' durft te noemen (Januarie/Jinek).
  Een van de standpunten: 'D66 wil de zorguitgaven daarom minder hard laten groeien, door het kostenbewustzijn te vergroten.' dus een nog hogere eigen bijdrage? De zorg is van voor tot achter rot, kost veel te veel, dat is een probleem in de organisatie van de zorg (management) en komt NIET door de zorgvrager …. maar die wil je er wel voor op laten draaien?
  Ga je schamen …. heel diep

 5. Dag Yvonne.
  Voor een verkiezingsdebat is het beter dat een onafhankelijke partij dit organiseert. Volgens mij is de V&VN de aangewezen club daarvoor. Ik zal de redactie tippen. Mocht hen dit voor de verkiezingen niet meer lukken, dan hoop ik zeker dat we elkaar na de verkiezingen treffen.
  Groet, Bert Terlouw, D66

 6. Als opzetje voor een stelling;
  "De mensvisie van de PVV druist volkomen in tegen de beroepscode van Verpleegkundigen".
  Zie de code; https://www.nursing.nl/pagefiles/13935/001_1420709885774.pdf
  o.a. hoofdstuk 2 (letterlijk);
  "Als verpleegkundige/verzorgende ga ik ervan uit dat iedere zorgvrager recht heeft op zorg. Dat betekent onder andere dat ik
  • bij mijn zorgverlening de zorgvrager niet discrimineer op basis van kenmerken als etnische afkomt, nationaliteit, leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, ras, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, leefwijze, sociale positie of de aard van de gezondheidsproblemen
  • iedere zorgvrager en zijn naasten met respect benader
  • aandacht heb voor de zorgvrager als persoon en voor zijn omgeving."
  De PVV als partij gaat uit van een mensvisie die op wantrouwen stoelt en sowieso bepaalde geloofsrichtingen in Nederland uitsluit.
  De beroepscode gaat echter uit van vertrouwen in mensen die hulp nodig hebben. Ben benieuwd naar de opvatting van een verpleegkundige bij de PVV

 7. Volgens mij is het leuk wanneer de V&VN een landelijk verkiezingsdebat organiseert met de vijf verpleegkundigen die namens de verschillende partijen kandidaat zijn. En….mocht dit lukken, dan zou ik zeer graag een scherp debat willen met Karen Gerbrands van de PVV. Nu weet ik dat de PVV kandidaten sowieso helemaal nergens in Nederland te vinden zijn bij debat-avonden, ze willen gewoon niet komen, en alle andere partijen wel. Ik daag Karen hierbij trouwens uit sowieso met mij in debat te gaan over thema zorg . Graag zie ik binnen het interview van Karen hier op Nursing de standpunten van de PVV en dan vooral hoe ze haar plannen wil verwezenlijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.