Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Verpleegkundige bezorgd om stijgende pensioenleeftijd

De stijgende pensioenleeftijd is een groot probleem in de zorg. Dit blijkt uit een uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag.
zwaarberoep.jpg
Verpleegkundige is een zwaar beroep. - Foto: Arno Massee

EenVandaag wijdde een speciale themauitzending aan de stijging van de AOW-leeftijd. Daarin komen verschillende zorgmedewerkers aan het woord, zoals Louise van Setten, teamcoach bij verpleeghuis IJsselheem in Kampen. ‘Van stratenmakers en stukadoors weten we allemaal dat het zware beroepen zijn. Onbekender is dat de zorgsector het hoogste ziekteverzuim van Nederland heeft. Dat de pensioenleeftijd stijgt is niet voor niks een grote zorg voor de branche. Ik heb nog niet meegemaakt dat medewerkers hier hun pensioen halen.’

‘Het moet mogelijk blijven om eerder met pensioen te gaan’

MKB-voorzitter Michaël van Straalen (MKB is de werkgeverskoepel voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland) vindt dan ook dat het voor een aantal beroepen mogelijk moet blijven om eerder met pensioen te gaan. ‘We zullen naar flexibilisering moeten van de AOW. En we zullen dat toegesneden moeten doen voor die groepen die daar behoefte aan hebben. Dit betekent dat mensen die het niet volhouden, eerder moeten kunnen stoppen met werken. Dat kost geld, daar zijn we van overtuigd. Maar de doelstelling is: iedereen gezond naar de AOW-leeftijd.’

Reactie FNV

Vakbond FNV verwelkomt de opstelling van MKB-Nederland. ‘Ik ga graag samen met hen de discussie aan over hoe we het huidige systeem kunnen aanpassen’, aldus voorzitter Han Busker in EenVandaag. ‘Zodat we samen kunnen optrekken richting Den Haag.’

In 2014 werd de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd van 65 naar 67. Per 1 januari 2022 zal de AOW-gerechtigde leeftijd nog verder stijgen naar 67 jaar en drie maanden. Zie jij het zitten om nog zo lang door te werken in de zorg?

Bekijk de uitzending van EenVandaag hier terug>>>

14 REACTIES

 1. Ik ben helaas na ruim 48 jaar zorg een bijna gepensioneerde, per 24 sept. die graag na mijn pensioen wilde blijven werken. Iets dat niet zomaar goed gekeurd werd. Ben nu als 1e in ons ziekenhuis die dat mag. Ik ben nog niet aan mijn pensioen toe. Mijn hart ligt daar. Verveel me thuis ook absoluut niet. Ik ben ooit gestart in een 48u werkweek zonder hulpmiddelen. Ik kan me ook heel goed indenken dat voor vele het niet haalbaar is. Het is hard werken alles moet steeds sneller, de tijd die leken daarvoor ingepland hebben is vaak niet toerijkend. Ik hoop dat daar eens beter naar gekeken wordt. Mensen moeten snel naar huis, war niet altijd de beste oplossing is. Hopelijk gaat de aandacht voor de mens niet verloren door alle strakke regeltjes.

 2. Lees alle reacties
 3. Toen ik in 1980 begon als verpleegkundige waren er nog geen tilliften, glijzeilen, hooglaagbedden etc. Als een bed in trendelenburg moest , tilde een verpleegkundige alleen , het uiteinde van het bed op, met de patiënt erin en zette de collega de klossen eronder. Vanaf 1983 heb ik rugklachten.
  Al die jaren keihard werken, nooit parttime.
  Nu ben ik 56 jaar en na een serie werken heb ik anderhalve dag nodig om bij te komen. Uitgeput voel ik me.
  Ik heb krap vier weken vakantie per jaar en plb-uren kan ik haast niet opnemen ivm personeelstekorten.
  Het wordt steeds moeilijker om vol te houden.
  Nu worden er in nursing seniore verpleegkundigen geportretteerd die het nog zo goed doen. Portretteer ook eens, de mensen die het moeilijker vol houden zou ik zeggen.
  En ik ben niet te dik, ik sport, ontspan me, dus gooi het niet op de fitte werknemer. Hou op , zeg. Het werk is lichamelijk en geestelijk zwaar, vergt veel concentratie.
  Dus pleit ik voor ouderenbeleid.

 4. Afgelopen september werkte ik 40 jr. En momenteel ben ik 58 en put ik veel energie en plezier uit m'n werk. Ik verwacht dat mijn generatie pas op 70 jarige leeftijd met pensioen zal gaan en vraag me echt af of dat voor iedereen vol te houden is. Voor mij zou dat betekenen: 53 arbeidsjaren ?. Reeler en eerlijker lijkt me dat mensen na een x aantal jaren met pensioen mogen indien gewenst.

 5. dat moet in de zorg zeker kunnen.
  De meeste collega,s hebben er soms 40-45 jaar op zitten en de zorg is steeds complexer en zwaarder geworden. Meer met minder.
  Waar steeds het geld voor de zorg blijft? Niet aan bed.
  En buiten dat krijg je hier bijna niemand meer voor.
  Te zwaar en niet zo denderend betaald.

 6. pokkelwerk inderdaad.
  nursing, V&VN, de bonden , iedereen zegt dat werkdruk te hoog is, telkens weer artikelen zus en zo.
  volgens mij worden ze er zelf nog rijk van!!
  kuj al niks met.
  je wordt anders gewoon weggepest hoor als je je mond open doet.

 7. Ik heb 15 jaar geleden de overstap gemaakt van thuiszorg verpleegkundige naar praktjjkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk: 1 van mijn beste stappen in mijn leven!
  Ik vind het voor mijn collegae in de thuiszorg vreselijk hoe zij tegenwoordig moeten werken! Ik bedoel dan de tijdsdruk en de eisen van de werkgever. Ook is de bejegening van client naar thuiszorgmedewerker regelmatig verre van fatsoenlijk.
  En we laten het allemaal gebeuren, juist, denk ik, mee doordat we misschien wel een " zorggen" teveel hebben….
  Ik ben me zeker bewust dat dit niet voor iedereen geldt…maar toch…
  Ik hoor regelmatig over > 25 contacten, verspreid over het dorp of in omgeving, op 1 dag! Waarbij de reistijd die je mag noteren , op zijn minst onverantwoord is voor het verkeer!…
  Respect en bewondering voor mijn thuiszorgcollegae!

 8. Zovele jaren al een tropenrooster gedaan, lees nachtdienst, in een verpleeghuis. In 2022 wordt opnieuw bekeken wat de dan te verwachten gemiddelde levens-leeftijd is; aan de hand daarvan wordt de pensioenleeftijd bijgesteld. Dan ben ik 64 jaar. Kan nu dus geen plan maken om eerder te minderen/ stoppen met werken, er is immers geen stip aan de horizon. Het zou de werkgevers in deze sector sieren als zij een regeling maken om bij minder werken, zeg vanaf 60 jaar, tenminste het ouderdomspensioen door te betalen. Dan haal je hopelijk de eindstreep!

 9. Waar is het principe gebleven dat ouderen plaats moeten maken voor jongeren zodat ook die een pensioen kunnen opbouwen? Wij moeten het liberalisme en de marktwerking gedag zeggen, dat is niets voor de "gewone werknemer", die veertig jaar en langer moet werken!

 10. Hoog tijd dat de foto's met breedlachende prodentmodellen, in kraakheldere uniformen bij de vitaal ogende bedlegerige, vervangen worden door realistische weergaven van het labeur in de ziekenkamers. Als er niets gedaan wordt aan einde-loopbaan regelingen voor verzorgenden en verplegenden staat de zorg een zware toekomst te wachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.