Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Do’s en dont’s bij smetten

Zinkolie, zinkzalf of zinkpasta? En welke kant van Engels pluksel gaat op de huid? Nursing zet een aantal do's en dont's op een rij voor het voorkomen en behandelen van smetten.
tips bij smetten (intertrigo)

De helft van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden zegt dagelijks te maken te hebben met cliënten met (risico op) smetten ofwel intertrigo. Toch kennen twee op de drie de richtlijn uit 2011 niet. Ook blijken veel verpleegkundigen en verzorgenden knelpunten te ervaren bij de preventie en behandeling van smetten. Dat bleek onlangs uit onderzoek van Nivel en IQ Healthcare. Nursing zet een aantal do’s en dont’s op een rij.

Do’s:

  1. Gebruik de praktijkkaarten voor preventie en behandeling van smetten. Hierin heeft V&VN de belangrijkste punten uit de richtlijn Smetten samengevat.
  2. Wees alert op cliënten in de risicogroep. Het risico op smetten is bijvoorbeeld hoger bij cliënten met diabetes, obesitas en verminderde weerstand. Alle risicofactoren vind je in de richtlijn Smetten uit 2011.
  3. Voorkom huid-op-huidcontact met ondersteunende kleding zoals onderbroeken met pijpjes en een katoenen hemd onder de bh. Of breng een van de volgende materialen aan in de huidplooien: scheurlinnen, non-woven gaas of Engels pluksel (met de ruwe zijde op de huid).
  4. Breng zinkoxidesmeersel FNA (zinkolie) altijd dun aan en klop het in de huid. De huid moet zichtbaar blijven.
  5. Gebruik bij het wassen weinig of geen zeep (parfumvrij), spoel de zeepresten goed af en dep de huid goed droog.

Lees ook het premium artikel Smetten voorkomen en behandelen.

Dont’s:

  1. Gebruik geen poeders. Poeders (o.a. maïzena) geven kans op klontering. Maïzena (cornstarch) kan een voedingsbodem creëren voor micro-organismen.
  2. Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten.
  3. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
  4. De huid droog blazen met een föhn of een ander apparaat wordt afgeraden vanwege verbrandingsgevaar. Bovendien is er een kans op uitdroging en het verspreiden van micro-organismen.
  5. Textielen zoals synthetisch materiaal of papieren zakdoekjes/wc papier/keukenpapier, zijn ineffectief. Deze absorberen wel het vocht tussen de huidplooien, maar geven geen ruimte voor verdamping, wat huiddefecten in de hand werkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.