Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dreigend tekort aan diureticum bumetanide

Het diureticum bumetanide is bijna niet meer beschikbaar in Nederland. Dat meldde EenVandaag gisteren.
Foto: 123RF

Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak trok aan de bel bij EenVandaag over het dreigende tekort aan bumetanide. Haar voorraad is zo goed als op: ‘Ik moet nu al nee verkopen. En zo is het bij veel van mijn collega’s ook. De grootleverancier zegt niets meer te hebben.’

Waarom zijn er eigenlijk zoveel medicijntekorten in Nederland? En wat zijn mogelijke oplossingen? Lees er alles over in het premium artikel ‘Dit middel is niet leverbaar’.

Wisselen van diureticum

Patiënten die bumetanide gebruiken, kunnen niet zonder meer overstappen op een ander diureticum. Het gaat volgens Schuil-Vlassak om een zeer kwetsbare patiëntengroep, voor wie wisselen van medicatie risicovol is. ‘Ze moeten dan eerst weer naar de huisarts of cardioloog. Met behulp van bloedtests moet worden gekeken of het nieuwe medicijn doet wat het moet doen.’

Hartfalenmedicatie

Momenteel hebben ongeveer 70.000 mensen in Nederland hartfalen. Bumetanide is een lisdiureticum, de categorie waar ook furosemide onder valt. Lees ook het premium artikel over de meest gebruikte hartfalenmedicatie.

Onderhandelingen over geneesmiddelen

Volgens de apotheker heeft het dreigende tekort aan bumetanide ermee te maken dat Nederland te goed onderhandeld heeft over de prijs van het medicijn. De fabrikant zou vanwege deze lage prijs eerst aan andere landen leveren, die bereid zijn een hogere prijs te betalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.