Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EADV-OnderzoeksGrant voor onderzoek continue glucosemeting

Diabetesverpleegkundige Judith van Niel ontving 28 juni de EADV-ondersgrant 2012 voor haar onderzoek naar continue bloedglucosemeting bij zwangere vrouwen met diabetes type 1.

Judith van Niel (51) is vanaf 1994 werkzaam als diabetesverpleegkundige in het MCH Westeinde in Den Haag. Zij startte in 2009 een langdurige studie om na te gaan wat de invloed is van een continue bloedglucosesensor op het verloop van de zwangerschap bij vrouwen met type 1 diabetes: hebben zij minder ernstige hypoglykemieën en zijn er wellicht minder aangeboren afwijkingen bij de baby?

 

Sneller reageren

De bloedglucosesensor is een naaldje net onder de huid, waarmee 24 uur per dag de glucosewaarde in het bloed wordt gemeten. Hierdoor kan er sneller worden gereageerd op de wisselende insulinebehoefte tijdens de zwangerschap. Ook tijdens de bevalling is het handig doorlopend zicht te hebben op de bloedglucosewaarden van de vrouw.

 

Minder stress

Volgens Judith ervaren vrouwen met type 1 diabetes en een glucosesensor hun zwangerschap als ‘prettiger’ en hebben zij minder stress over hun bloedglucosewaarden: “Het is nu al duidelijk dat het gebruik van de sensor tijdens de zwangerschap leidt tot een sterk verbeterde diabetesregulatie (HbA1c van 37-48 mmol/mol) en minder ernstige hypo’s bij de vrouw. Maar hoe is bij gebruik van een sensor de ontwikkeling van de baby? Zijn er minder aangeboren afwijkingen, zoals aan hart en nieren? En hoe staat het met het geboortegewicht? Omdat er nog niet veel ervaring is met langdurig gebruik van een sensor, is daar weinig over bekend. Daarom ben ik in 2009 begonnen met een onderzoek onder vrouwen met type 1 diabetes en een sensor vóór en tijdens de hele zwangerschap.”

 

Inmiddels heeft Judith een twintigtal vrouwen gevolgd: “Tot 2013 moeten zeker dertig tot veertig zwangere vrouwen met type 1 diabetes en een glucosesensor aan het onderzoek meedoen. En misschien blijkt dan zelfs dat er nog méér vrouwen gevolgd moeten worden om goede conclusies te kunnen trekken.

 

De EADV-OnderzoeksGrant wordt jaarlijks toegekend door de beroepsvereniging voor diabeteszorgverleners en bestaat uit een bedrag van vijfduizend euro.

 

Bron: EADV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.