Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op tien patiënten krijgt decubitus

Van de ziekenhuispatiënten die langer dan vijf dagen zijn opgenomen ontwikkelt per week zes procent decubitus.
Eén op tien patiënten krijgt decubitus

Dat blijkt uit onderzoek van het prePURSE-project – een project om een decubitus-risicoscore-instrument in te voeren in ziekenhuizen.

Graad twee

De prePurse-onderzoekers bestudeerden de prevalentie (het voorkomen) en incidentie (het ontstaan) van decubitus bij patiënten van twee grote Nederlandse ziekenhuizen. Het betrof patiënten chirurgie, interne, neurologie en geriatrie. Hieruit bleek dat van de 1229 patiënten die aan het onderzoek meededen, er 134 decubitus graad 2 of erger ontwikkelden, meer dan één op de tien. In totaal ontwikkelden deze patiënten 172 decubituswonden.

Mobiel
Chirurgische patiënten bleken vooral kwetsbaar, aldus de onderzoekers. Zij ontwikkelden al decubitus in de eerste week na opname. Zij zijn minder mobiel zijn dan de andere patiëntengroepen.

 

Necrose
De meeste wonden komen voor op de stuit en de hielen. De meest ernstige vorm van decubitus, met necrose, kwam vooral voor op de hielen. De onderzoekers wijzen hierop, omdat decubitus op de hiel negatief werkt op het uit bed gaan van patiënten. Dit laatste werkt het ontstaan van nieuwe doorligwonden in de hand.

Preventiemaatregelen
Tijdens het onderzoek werd bij slechts 57 patiënten (4,6%) preventiemaatregelen ingezet, zoals het afnemen van een decubitusrisicoscorelijst, huidinspectie, een  AD-matras en wisselligging. De onderzoekers concluderen dat decubituspreventie alleen effectief is als deze tijdig, dus rond de operatie en in de eerste opnameweek, wordt ingezet.

International Journal of Nursing Studies

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.