Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een derde van gevallen van dementie te voorkomen’

Een derde van de gevallen van dementie zijn te voorkomen, melden wetenschappers in een brandbrief in het Britse medische tijdschrift The Lancet.
alzheimerrisico.jpg
De onderzoekers noemen negen risicofactoren die de kans op Alzheimer vergroten. - Foto: AdobeStock

De onderzoeksresultaten van de wetenschappers werden gepresenteerd op het Alzheimer’s Association International Conference in Londen. Er zijn momenteel wereldwijd 47 miljoen mensen met dementie, en volgens voorspellingen is dit aantal in 2050 opgelopen tot 131 miljoen mensen. In Nederland staat dementie de oorzaak van één op de tien sterfgevallen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Het aantal mensen met dementie zal in 2040 opgelopen zijn tot een half miljoen.

Weet jij alles over de vier fases van dementie? Test het in de kennisquiz >>

Het rapport, dat het werk van 24 internationale experts heeft gebundeld, zegt dat de leefstijl een enorme rol speelt in het verkleinen van het risico op het krijgen van dementie. Op nummer 1 staat gehoorproblemen op middelbare leeftijd. Clive Ballard, onderzoeker aan de Universiteit van Exeter: ‘Ongeveer vijftig procent van deze mensen zal dementia krijgen.’ Het is niet de eerste studie die een link legt tussen gehoorverlies en cognitieve problemen. Maar het is nog onduidelijk of het gehoorverlies een gevolg is van de –dan nog niet ontdekte- dementie, of dat de cognitieve achteruitgang een gevolg is van het gehoorverlies. Dus er moet nog onderzocht worden of het behandelen van gehoorverlies daadwerkelijk het risico op dementie verkleint.  

Kun jij al Alzheimerfluisteren? Adelheid Roosen geeft 8 tips >>

De onderzoekers stelden een lijst van negen risicovolle factoren die de kans op dementie vergroten. Als er actie op deze punten wordt ondernomen, verkleint het risico op dementie met 35%:

–          Gehoorproblemen op middelbare leeftijd (9% van het risico)

–          Het niet afmaken van de middelbare school (8% van het risico)

–          Roken (5%)

–          Niet vroegtijdig hulp zoeken bij een depressie (4%)

–          Niet bewegen (3%)

–          Eenzaamheid (2%)

–          Hoge bloeddruk (2%)

–          Obesitas (1%)

–          Diabetes type II (1%)

De overige 65% procent kans op dementie zijn onoverkomelijk, zoals erfelijkheid. ‘Ook al wordt dementie pas op latere leeftijd ontdekt, de veranderingen in het brein zetten jaren ervoor al in’, vertelt hoofdonderzoeker prof. Gill Livingston van de Universiteit in Londen. ‘Als er nu iets wordt ondernomen, zal de toekomst van de maatschappij er anders uitzien.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.