Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op de twintig ouderen wordt mishandeld

Zeker één op de twintig ouderen in Nederland krijgt te maken met mishandeling. Dat zei hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp in radioprogramma Dit is de Dag.

Door Joost Goes Westendorp is hoogleraar ouderengeneeskunde die woensdag een internationaal symposium organiseerde over ouderenmishandeling. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) presenteerde er vanmorgen een actieplan ter bestrijding van ouderenmishandeling.

 

Mantelzorg 

Mishandeling van ouderen is een taboe. Westendorp vindt het daarom goed dat de staatssecretaris in haar actieplan transparantie bepleit. ‘Vertel het maar. Ook dat mensen zich van kant maken.’ Ouderen worden geregeld mishandeld door overbelaste mantelzorgers, zegt Westendorp. ‘Het is een spannende relatie, je bent fysiek en geestelijk hard bezig en slaapt niet. ’s Ochtends brand je door en sla je erop. Mishandeling van ouderen komt ook voor in verzorgingshuizen.’

 

Schraalte zorgsector 

Westendorp waarschuwt ervoor om verzorgers die zich daaraan bezondigen eenvoudigweg te verketteren. Daar komen we niet verder mee. De wanhoop zit bij beide partijen. Volgens Westendorp is de ‘schraalte’ in de zorgsector één van de aanleidingen voor mishandeling.

 

Bron: EO

Auteur: Redactie TVVonline 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.