Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eerder beginnen met palliatieve zorg’

De kersverse hoogleraar Prof. Dr. Kris Vissers van het UMC St Radboud vindt dat er in een veel eerder stadium van een levensbedreigende ziekte al ruimte moet zijn voor palliatieve zorg.

 

Uitbehandeld
Palliatieve zorg moet uit de terminale hoek komen, stelt de eerste hoogleraar Palliatieve Zorg in Nederland in zijn oratie, die hij op 23 juni uitspreekt. In de huidige zorg komen palliatieve zorg en sedatie pas om de hoek kijken als patiënten uitbehandeld zijn en geen uitzicht meer hebben op een lang leven.

Het laatste wagonnetje
Volgens Vissers is palliatieve zorg veel meer dan uitsluitend palliatieve sedatie. ‘Nu zit de palliatieve zorg binnen het behandeltraject van een levensbedreigende ziekte nog bijna altijd in het allerlaatste wagonnetje. Dat zou ik graag anders zien. We moeten palliatieve zorg uit de terminale hoek zien te halen. Het kan al in een veel eerder stadium van de ziekte veel voor een patiënt betekenen.’ Palliatieve zorg is immers niet alleen om de nare symptomen van de ziekte te beheersen, maar ook om psychologische, sociale en spirituele problemen te verlichten, aldus Vissers.

Integreren
Vissers meent dat palliatieve zorg onderdeel moet zijn van het behandelplan als sprake is van een levensbedreigende ziekte. Hiervoor is een uitgebreide ploeg van gezondheidsprofessionals nodig, waarin ziekenhuizen, huisartsen, thuiszorg en andere gezondheidswerkers in de eerste en tweede lijn de handen ineenslaan, zegt de hoogleraar.
Vissers verwacht dat de palliatieve zorg zich uiteindelijk tot een zelfstandig medisch specialisme zal ontwikkelen en een volwaardige speler wordt in de besluitvorming van het medisch handelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.