Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Eerste verpleegkundige in bestuur ziekenhuiskoepel STZ

Catharina van Oostveen is de eerste verpleegkundige in het bestuur van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Dat is nog bijzonder in Nederland.
Catharina van Oostveen
Catharina van Oostveen: 'Verpleegkundig leiderschap zit niet alleen op bestuursniveau.' (Photo: Monique Kooijmans)

Catharina van Oostveen (36) was acht jaar onder meer medium care en senior verpleegkundige. Nu is ze werkzaam als adviseur en hoofdonderzoeker op de Spaarne Gasthuis Academie in Haarlem. Ze is opgeleid als verplegingswetenschapper en promoveerde in 2015. Haar expertisegebied is onder meer de verpleegkundige werkomgeving, zoals de beste samenstelling van teams, functiedifferentiatie en empowerment.

Wat ga je precies doen bij STZ?

‘Het is een representatieve functie van ongeveer vier uur per week waarin ik de bestuurder ben van het HR-netwerk van ziekenhuizen die aangesloten zijn bij STZ. Daarin richt ik me nu vooral op zaken rond arbeidsmarktproblematiek, zoals het aantrekken en behouden van verpleegkundigen, een stimulerende werkomgeving en nieuwe carrièrepaden voor verpleegkundigen. Verpleegkundigen zijn nu en in de toekomst heel hard nodig om goede zorg te leveren. Het is belangrijk dat verpleegkundigen hun werk goed kunnen doen, kunnen blijven groeien in hun vak en plezier hebben in hun werk’.

Heeft het nut dat jij verpleegkundige bent?

‘Jazeker. Verpleegkundigen zijn op bestuursniveau niet zo zichtbaar. Ik ga ervoor zorgen dat daar verandering in komt. Ik sta dichtbij de praktijk vanuit mijn werk in het Spaarne Gasthuis en zie waar mijn collega’s tegenaan lopen. De zorg voor patiënten die worden opgenomen is complexer dan vijf jaar geleden en dat zal nog toenemen. Opleiden en onderzoek moeten daarom echt aandachtspunten zijn. En ook al zijn we het eens dat EBP een vaste waarde op de afdeling hoort te zijn, toch het lukt vaak niet om het goed op te pakken.’

Kun je verpleegkundigen wel betrekken bij dit werk?

‘Voor mijn eigen werk heb ik al veel contact met verpleegkundigen uit het Spaarne Gasthuis, en voor deze nieuwe functie zal ik ook in gesprek gaan met collega’s uit andere ziekenhuizen, met CNO’s en CNIO’s. Daar maak ik me geen zorgen over.’

Is deze functie een vorm van verpleegkundig leiderschap?

‘Ja dat klopt. Maar verpleegkundig leiderschap zit niet alleen op bestuursniveau, ook als je dichtbij de patiënt werkt kun je het laten zien. Het gaat erom dat we allemaal de beste zorg willen leveren, dat we voorbij de klapdeuren van onze eigen afdeling kijken. Dat je je bijvoorbeeld hard maakt om met EBP te werken, of dat je eens gaat kijken bij de wijkverpleging om te zien hoe een overdracht vanuit het ziekenhuis werkt. Nieuwsgierig blijven dus, en jezelf en je collega’s blijven uitdagen. Hoe kan onze patiëntenzorg nog beter worden? Bezoek symposia, lees je vakliteratuur. In mijn ziekenhuis hebben we een project, ‘Kieken’, dan kun je bijvoorbeeld meelopen met een lid van de Raad van Bestuur. Niet alleen leuk maar ook leerzaam, want wat doet zo iemand eigenlijk en hoe denkt het bestuur over de verpleging in de kliniek?’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Nu heb ik een vraag aan Catharina,misschien kan de Nursing die stellen;
    Is Catharina ook statutair bestuurder?
    Zo niet, dan is ze slechts excuustruus voor vier uurtjes per week ,verpleegkundig leiderschap , me neus. Verpleegkundig leiderschap is gewoon dat je fulltime in het bestuur zit met dito bevoegdheden en verantwoordelijkheden op strategisch niveau en je niet laat afschepen met een ceremoniële functie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.