Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Effect griepprik niet bewezen’

Of de griepprik voor ouderen en risicogroepen daadwerkelijk effect heeft, is nog niet bewezen.

De onderzoeken die tot nu toe naar de griepprik zijn gedaan, vertonen namelijk tekortkomingen. Dit concludeert het Geneesmiddelenbulletin na het analyseren van een aantal onderzoeken naar de vaccinatie.

 

Vertekend beeld

‘Een groot deel van het bewijs over de werkzaamheid en effectiviteit van influenzavaccinatie is afkomstig uit een lagere categorie van wetenschappelijk bewijs, waarvan de conclusies grotendeels lijken te zijn vertekend door verstorende factoren,’ stelt het bulletin.

‘Derhalve kan worden vastgesteld dat er geen valide bewijs is uit gerandomiseerd onderzoek of meta-analysen daarvan dat de jaarlijkse influenzavaccinatie bij ouderen en risicopatiënten werkzaam en effectief is.’

 

Ziek van prik

Er is meer en grootschaliger onderzoek nodig om het effect bij de risicogroepen vast te stellen, vindt het Geneesmiddelenbulletin. Onlangs bleek al uit een poll op tvvonline.nl dat een grote meerderheid van de verzorgenden zich niet laat vaccineren tegen de seizoensgriep. Een groot deel omdat ‘ik juist ziek word van de griepprik.’ Beroepsvereniging V&VN raadt haar achterban aan om zich te laten vaccineren ’ter bescherming van je kwetsbare cliënten en uit loyaliteit naar je collega’s.’

 

Bron: Geneesmiddelenbulletin

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.