Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Effectiviteit van niet-storen-hesje twijfelachtig

Geliefde methodes om medicatiefouten te verminderen zoals het niet-storen-hesje en de geeltjes-meting zijn weinig effectief of nog onvoldoende onderzocht, aldus de wetenschappelijke literatuur. Marian Smeulers en Hester Vermeulen raden in de nieuwste Nursing aan om vooral te focussen op bewezen effectieve interventies.
Effectiviteit van niet-storen-hesje twijfelachtig

Smeulers en Vermeulen concluderen in Nursing dat de geeljes-meting en de niet-storen-hesjes in de wetenschappelijke literatuur wel worden beschreven, maar dat ze nauwelijks op effect zijn onderzocht. Of het gevonden effect was marginaal. Daardoor is er nog onduidelijkheid over de effectiviteit van de niet-storen-hesjes. Over de effectiviteit van de methode met de geeltjes-meting vonden Smeulers en Vermeulen geen onderzoek.

Elektronisch voorschrijven
Zij stellen dat elektronische medicatiesystemen effectiever zijn. Hierbij controleert het systeem bij voorschrijven op interacties met andere medicatie en eventuele allergieën. Als je hieraan ook nog de elektronische toedieningsregistratie toevoegt, dan krijg je een zogenaamd ‘closed-loop medicatiesysteem’. Voor toediening controleert de verpleegkundige de medicatieopdracht, de medicatie zelf en de patiënt door middel van het scannen van barcodes. Het systeem controleert vervolgens of ze met elkaar kloppen. Op deze wijze kun je veel voorschrijf- en toedieningsfouten voorkomen. Het aantal fouten halveert zelfs, zo blijkt uit onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift New England Journal of Medicine.

Kinderachtig
Uit een recente verkenning van gevoelens en ervaringen van verpleegkundigen door Smeulers en Vermeulen blijkt dat verpleegkundigen van de ondersteuning met elektronische systemen over het algemeen hoge verwachtingen hebben. Bij andere populaire methodes, zoals de niet-storen-hesjes, is het maar de vraag of de verpleging deze methodes omarmen. Ze worden kinderachtig of gênant gevonden. Ook het controleren van collega’s kunnen ze als belemmerend ervaren voor de collegiale sfeer en teamgeest.

Implementatieplan
Om een goede analyse van de praktijk te krijgen, nemen Smeulers en Vermeulen momenteel met een team onderzoekers diepte-interviews af bij verpleegkundigen. De resultaten van dit onderzoek gebruiken zij voor een implementatieplan van verschillende methodes voor minder medicatiefouten. Omdat het onwaarschijnlijk is dat één methode ingrijpt op álle fouten, doen ze ook onderzoek naar de ideale mix van methodes voor verpleegkundigen. Dit alles zou moeten leiden tot een halvering van de medicatiefouten door verpleegkundigen.

Lees het volledige artikel Goede interventies tegen medicatiefouten in Nursing juni.

Marian Smeulers is stafadviseur en promovenda, afdeling kwaliteit en procesinnovatie van het AMC in Amsterdam. Hester Vermeulen werkt daar ook als stafadviseur en senior onderzoeker, en is lid lectoraat Evidence Based Practice (EBP) bij de Amsterdam School of Health Professions, Hogeschool van Amsterdam. Contact: m.smeulers@amc.uva.nl.


Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

5 REACTIES

 1. Ik herken onderbeschreven probleem ook maar al te goed. Wij werken ook met die jasjes, maar wordt volgens mij vaker gestoord juist. Alle nieuwe patienten vragen waar het voor dient, en aangezien er altijd wel nieuwe patienten liggen blijf je uitleggen. Ook opmerkingen van bezoek, he daar hebben we de klaarover weer….
  etc etc.
  En als een collega een vraag heeft die niet wachten kan, of hulp nodig heeft dan wordt je toch wel gestoord. Ik weet zeker dat die jasjes eerder een negatieve werking hebben dan dat ze daadwerkelijk fouten voorkomen!

 2. Lees alle reacties
 3. Wij werken ook met de jasjes en ik heb niet het idee dat het helpt. als je zo`n jasje aan hebt word je juist vaker “gestoord”door opmerking van “he, daar hebben we de wegwerker weer’ of ‘ik weet dat ik je niet mag storen maar……” of “ik zie dat ik je niet mag storen maar waar zijn je collega`s dan…”
  Wat er dus voor zorgt dat je nog gestoord word.

 4. Volgens mij zijn de hesjes niet bedoeld om medicatiefouten te voorkomen… je draagt ze niet als je medicatieopdrachten aan het verwerken bent maar als je medicatie aan het delen bent en dat is wel wat anders. Wanneer je tijdens het delen ‘gestoord’ wordt door allerlei vragen van bijvoorbeeld collegae, artsen of bezoekers, kan dat de zorgvuldigheid van het delen beinvloeden.

 5. het is enorm vervelend om tijdens medicatie delen gestoord te worden. wij gebruiken nu een elektronisch systeem, maar het lekt aan alle kanten en je bent enorm van de arts afhankelijk, want die moet steeds op tijd de ‘cardex’ aanpassen omdat wij dat niet zelf mogen doen. ook geeft zo’n systeem zeker geen veiligheid. Op onze afdeling zijn juist meer medicatie fouten gemaakt dan daarvoor. simpele methodes voor de veiligheid zijn vaak het beste. zo’n hesje zou best positief kunnen werken voor diegene die met de pillenrode belast is. je collega’s zeuren niet aan je hoofd om een patient mee op te halen of weg te brengen en dat er ondertussen iemand anders aan je medicijnkar staat te rommelen of al iets loopt te geven zonder af te tekenen of zo.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.