Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen risico voor fouten op SEH

Ziekenhuizen die niet hun best doen om het aantal fouten op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) terug te dringen, gaan per 1 januari 2007 deels zelf voor de kosten opdraaien.

Verzekeraar MediRisk voert vanaf volgend jaar een eigen risico in voor ziekenhuizen die nalaten de meest voorkomende oorzaken van medische fouten aan te pakken.

Onervarenheid
Het gaat om een beperkt eigen risico van enkele duizenden euro’s. De meeste fouten op SEH zijn toe te schrijven aan onervarenheid van arts-assistenten, een gebrek aan supervisie en gebrekkige communicatie over de resultaten van röntgenfoto’s.

Supervisie
Om de fouten te verminderen, moet er een betere supervisie komen, dagelijks overleg over röntgenfoto’s en eenvoudige protocollen voor breuken en peesletsels, waarmee op de SEH de meeste fouten worden gemaakt. De afdeling SEH is een van de ziekenhuisafdelingen waar de meeste schadeclaims voorkomen. Tussen 1993 en 2005 ontstonden daardoor claims voor een bedrag van 2,3 miljoen euro.

Premies
Als ziekenhuizen te weinig werk maken van het doorvoeren van verbeteringen, kan dat leiden tot een tijdelijke verhoging van de premies. Mocht de aanpak een succes blijken te zijn, dan bekijken de ziekenhuizen en MediRisk of deze ook kan worden ingevoerd op OK’s.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.