Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Na jaren opvolger Werkgroep Infectiepreventie in zicht

Na jaren komt er binnenkort een opvolger voor de Werkgroep Infectiepreventie. Dan zullen ook verouderde richtlijnen een update krijgen.
Handhygiëne
Handhygiëne (foto: Arno Massee)

De in 2017 opgeheven Werkgroep Infectiepreventie (WIP) zal binnenkort een opvolger krijgen in de vorm van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI). De samenwerking zal bestaan uit het RIVM, de Federatie Medisch Specialisten en de Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg. Dat schrijft vakblad Medisch Contact.

Update belangrijke richtlijnen

Het SRI zal nieuwe richtlijnen gaan ontwikkelen en verouderde richtlijnen gaan updaten. Dat is hard nodig, want veel belangrijke richtlijnen over bijvoorbeeld handhygiëne, MRSA en blaaskatheterisatie zijn al bijna tien jaar niet meer geüpdatet. Vooral de thuiszorg moet het al lang zonder specifieke richtlijnen doen, schreef Nursing vorig jaar al.

Brede samenwerking

Arts-microbioloog Andreas Voss van het Radboudumc en CWZ is kartrekker van het project. Volgens hem zal het SRI een verbetering zijn ten opzichte van de WIP, dankzij de brede samenwerking. ‘We kunnen nu de richtlijnen goed op elkaar afstemmen, in alle domeinen: medisch-specialistisch, langdurige zorg en openbare gezondheidszorg’, vertelt hij aan Medisch Contact. ‘De WIP was ook actief op alle vlakken, maar werd vooral getrokken door deskundigen uit de ziekenhuiswereld.’

Financiering

Het ministerie van VWS moet de financiering van het SRI wel nog beoordelen. De WIP kwam jaren geleden in financiële problemen In mei 2014 kondigde de WIP aan zichzelf te zullen opheffen als de extra financiering er niet zou komen. Sindsdien heeft het ministerie verschillende pogingen ondernomen om de ziekenhuizen over te halen wel te betalen, maar dat is niet gelukt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.