Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EMA: voordelen AstraZeneca-vaccin wegen op tegen nadelen 

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA meldde vandaag dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. Update 8 april: Mensen in Nederland onder de 60 jaar krijgen niet meer het vaccin van AstraZeneca.
Het AstraZeneca-vaccin werkt op een andere manier dan de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Foto iStock / Fotomay

Dat meldt de NOS. Demissionair minister De Jonge volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad op. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen wil demissionair minister De Jonge dat groep onder 60 jaar een ander vaccin krijgt.

Mensen onder de 60 die al een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen kunnen wel hun tweede dosis vaccin krijgen, meldt de Gezondheidsraad.

Het vaccin kan volgens de minister wel ‘goed en veilig’ worden gebruikt voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar. Bij deze groep is het risico op sterfte door corona vele malen hoger dan het risico op deze zeer zeldzame bijwerking, benadrukt de minister ook in een brief aan de Tweede Kamer.

De bijwerkingen worden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar. De gecombineerde problemen moeten als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter worden gezet, meldt de NOS.

Eerder al vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd

Nederland had eerder deze week het vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd bij mensen onder de 60 jaar vanwege de mogelijke bijwerkingen. Demissionair minister De Jonge zei vorige week het nieuwe oordeel van het EMA af te wachten totdat besloten wordt of het prikken eventueel wordt hervat.

Het EMA onderzocht de afgelopen dagen deze mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin in meer detail.

Spoedadvies

Volgens De Jonge komt de Gezondheidsraad morgen met een spoedadvies, waarvoor de raad heeft gesproken met medische experts zoals tromboseartsen. Daarna wordt besloten hoe het verder gaat. ‘De GGD staat klaar om weer te gaan prikken. Veiligheid van vaccins moeten boven alle twijfel verheven zijn,’ schrijft De Jonge volgens de NOS in een Facebookbericht.

Verpleegkundigen

Het zijn in Nederland vooral de verpleegkundigen in de wijk die met het vaccin van AstraZeneca worden gevaccineerd. Lees ook: ‘Hoe goed beschermt het?’ en 7 andere vragen over het AstraZeneca-vaccin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.