Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enquête NU’91: meeste verpleegkundigen willen functiedifferentiatie niet in wet

De meeste verpleegkundigen willen functiedifferentiatie niet in een wet regelen, blijkt uit een online enquête onder bijna 3000 verpleegkundigen van NU'91. De vakbond heeft de resultaten afgelopen maandagavond met de ledenraad en verschillende klankbordgroepen besproken.
patiënt met 2 verpleegkundigen
Foto Arno Massee

Van alle verpleegkundigen die reageerden wil 76 procent functiedifferentiatie niet via de wet regelen en 24 procent dus wel. Een kleine meerderheid (52 procent) wil wel onderscheid in de praktijk tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen. Een verpleegkundige zegt bijvoorbeeld dat vanaf nu functiedifferentiatie voor de toekomst geregeld moet worden, met respect voor diploma’s en ervaring. ‘Verpleegkundige taken en bevoegdheden moeten daarbij behouden blijven en inservice-opgeleiden moeten de kans krijgen aan te tonen dat zij op hbo-niveau functioneren.’

Negatief over proeftuinen

NU’91 stelde ook vragen over de proeftuinen. 17 procent zei ervaring te hebben opgedaan met functiedifferentiatie in een proeftuin. De overgrote meerderheid van die groep had negatieve ervaringen, namelijk 83 procent. ‘Taken mochten niet meer worden uitgevoerd, inhoud geven aan functieniveaus lukte niet en veel onrust, onbegrip en tweedeling in teams’ waren enkele reacties.

‘We moeten nu echt zelf gaan bepalen hoe we in al onze diversiteit kunnen excelleren’, schrijft Hugo in zijn nieuwste blog. ‘We zijn tegen Wet BIG II, maar waar zijn we vóór?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.