Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ernst gewonde patiënten beter in te schatten

Traumatologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben een instrument ontwikkeld om de ernst van gewonde patiënten beter te beoordelen.
Ernst gewonde patiënten beter in te schatten

Met dit nieuwe, eenvoudige instrument, de zogenoemde EMTRAS-score (EMergency TRauma Score), helpt bij het zo vroeg mogelijk herkennen van patiënten met een hoog risico op overlijden, ook als het risico niet meteen duidelijk is. Hierdoor kunnen patiënten sneller de juiste behandeling krijgen.

In het Amerikaanse wetenschapstijdschrift Critical Care Medicine publiceren de Groningse traumatologen over hun onderzoek. De ernst van de verwondingen kan eenvoudig berekend worden uit slechts vier gegevens die kort na aankomst op de traumaopvang beschikbaar kunnen zijn: leeftijd, de ernst van de bewusteloosheid, de zuurgraad van het bloed en stollingsstoornissen.

Ernst letsel onderschat
Deze score blijkt van grotere voorspellende waarde op het risico van overlijden dan bestaande scores en is bovendien sneller en eenvoudiger te berekenen. Binnen 30 minuten een betere inschatting te maken van de prognose van een patiënt die een ernstig ongeluk heeft gehad. Vaak blijkt namelijk dat de ernst van het letsel aanvankelijk wordt onderschat.

Traumaregister
De traumatologen van het UMCG ontwikkelden het nieuwe instrument aan de hand van gegevens van meer dan 11.000 patiënten. Zij maakten hierbij gebruik van gegevens van het Duitse traumaregister, een unieke internationale database waarin het UMCG als enige Nederlands centrum participeert. Gegevens over een periode van 11 jaar zijn gedetailleerd geanalyseerd om een voor de acute praktijk bruikbare traumascore te ontwikkelen. Het is bedoeling dat dit nieuwe instrument ook gebruikt gaat worden in andere ziekenhuizen met traumaopvang. 
 
Door: redactie Nursing
UMCG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.