Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Explosieve toename studenten hbo-v

Meerdere hbo-v’s in de Randstad verwachten komend studiejaar een enorme toeloop van nieuwe studenten. Op de Hogeschool Utrecht starten bijvoorbeeld zo'n 850 studenten, tegenover 400 vorig jaar.
meisje.jpeg
Meer studenten op opleidingen hbo-v in Randstad. - Foto: Arno Massee

Het grote aantal inschrijvingen in Utrecht is volgens opleidingsmanager Hans Aerts een gevolg van het loslaten van de numerus fixus. ‘We zetten de deuren open en er is blijkbaar heel veel animo’, zegt hij.

Imago

Ook de hbo-v’s in Amsterdam en Rotterdam hebben een hoger aantal starters dan de afgelopen jaren. Zij overwegen, als deze trend zich voortzet, weer over te gaan op een numerus fixus in 2018. De numerus fixus werd op veel hogescholen ingesteld na de eerdere explosieve toename van studenten verpleegkunde in 2013. Toen was de crisis en een beter imago van de zorg oorzaak van de vele aanmeldingen.

Stageplaatsen

Op de HU wordt alles in het werk gesteld om de grote aanwas aan studenten aan te kunnen. Er is een flink aantal nieuwe docenten aangenomen en er zijn extra leslokalen beschikbaar. Deze week overleggen de randstadhogescholen met de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid. ‘Dat gaat vooral over hoe alle gezondheidszorginstellingen en –opleidingen in het land beter met elkaar kunnen samenwerken, bijvoorbeeld om voldoende stageplaatsen te creëren’, aldus Aerts. Vorige week ondertekenden Utrechtse zorginstellingen en opleidingen een convenant om meer stageplaatsen beschikbaar te krijgen.

Bron: Trajectum & Nursing

Lees ook: veel studenten verpleegkunde op de ROC’s en hogescholen blijken uit te vallen tijdens de opleiding.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.