Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra aandacht voor patiëntveiligheid bij kinderen

Kinderafdelingen worden voortaan extra ondersteund en gefaciliteerd in het voorkomen van schade bij zieke kinderen.
Extra aandacht voor patiëntveiligheid bij kinderen

De gids Veilige zorg voor zieke kinderen die afgelopen donderdag is gepresenteerd bevat interventies ter verbetering van de patiëntveiligheid. ‘Op zes van de meest voorkomende risicogebieden, kunnen we voortaan de zorg voor zieke kinderen nog veiliger maken,’ aldus Prof.dr. Dick Tibboel van de Nederlandse Vereniging voor kindergeneeskunde.

Zes risicogebieden
Het VMS Veiligheidsprogramma, dat in vijf jaar (looptijd tot eind 2012) samen met de Nederlandse ziekenhuizen de vermijdbare schade wil reduceren en de patiëntveiligheid wil verbeteren, heeft de volwassen zorg op tien risicogebieden bestudeerd. Op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor kindergeneeskunde zijn zes van deze risicogebieden nu ook toegespitst op de zorg aan kinderen van 0 -16 jaar. Met de invoering van de implementatieadviezen en interventies op de ziekenhuisafdelingen wordt er alles aan gedaan om bij kinderen medicatiefouten te voorkomen; pijn voldoende te herkennen en te behandelen; lijnsepsis te voorkomen; bedreiging van de vitale functies tijdig te herkennen en verwisselingen te voorkomen.

Cijfers
Tot op heden zijn er geen cijfers bekend over de vermijdbare schade bij de patiëntengroep kinderen. Uit het onderzoek van het EMGO/NIVEL dat in november 2010 uitkwam, blijkt dat er jaarlijks naar schatting 1960 patiënten ten gevolge van potentieel vermijdbare schade overlijden. De groep kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen zijn in verhouding zo klein dat er geen specifieke cijfers aan zijn te koppelen. Wel is bekend dat er jaarlijks zo’n 10.000 kinderen op speciale intensive care units NICU en PICU terechtkomen met een aanzienlijk potentieel aan risico’s rondom de high risk medicatie en lijnsepsis.
 
Extra aandacht belangrijk
Kinderen in het ziekenhuis vormen, net zoals de patiëntengroep ouderen, een speciale categorie zeer kwetsbare patiënten, waarbij vermijdbare schade ernstige gevolgen kunnen hebben. ‘Het is voor deze zeer kwetsbare groep patiënten heel belangrijk dat gekeken is naar potentiële risico’s en hoe deze met gerichte interventies voorkomen kunnen worden. Het is nu aan ziekenhuisafdelingen om deze verbeteringen door te voeren, aldus Tibboel.

VMS
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.