Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Extra herstelbedden nodig voor ouderen’

Ziekenhuizen hebben honderden extra herstelbedden nodig volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De herstelbedden zijn bedoeld voor ouderen die na een ziekenhuisbehandeling nog niet zelfstandig thuis kunnen wonen. Dat schrijft de Volkskrant.
1-bed-272x272.jpg

De NVZ vreest dat ziekenhuizen vastlopen als de tijdelijke zorg voor ouderen niet snel beter wordt geregeld, zo schreef de Volkskrant gisteren. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor deze tijdelijke zorg. Maar zij zouden er nog niet van overtuigd zijn dat er honderden extra bedden nodig zijn. Demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat zorgverzekeraars snel inzichtelijk maken hoeveel tijdelijke zorgbedden per regio beschikbaar zijn.

Noodopvang

Naast herstelbedden in het ziekenhuis zijn er meer mogelijkheden. Zo biedt verpleeg- en thuiszorgorganisatie Amsta in Amsterdam 24-uurs noodopvang voor kwetsbare ouderen die niet meer thuis kunnen blijven wonen maar bij wie geen sprake is van een crisissituatie. De opvang op de noodafdeling moet voorkomen dat ouderen onnodig in het ziekenhuis belanden of de crisisopvang overspoelen.

Praktijkteam

Om problemen in de regio op te lossen stelde minister Schippers in 2015 het Praktijkteam in. Dit team helpt zorgverleners zoals transferverpleegkundigen met het regelen van een eerstelijnsverblijf (ELV) voor ouderen na een ziekenhuisopname. Schippers stelde destijds dat er voor kwetsbare ouderen altijd tijdelijke opvang beschikbaar, maar mensen zouden elkaar niet altijd weten te vinden.

Wijkverpleegkundige helpt bij ontslag op spoedeisende hulp
Bij wijze van proef assisteren wijkverpleegkundigen ’s avonds en in het weekend op de SEH van het OLVG in Amsterdam. Zij coördineren het ontslag van patiënten >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.