Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra waakzaamheid bijwerkingen Thyrax®

Over het geneesmiddel levothyroxine (Thyrax®) zijn, sinds de verpakking is gewijzigd, opmerkelijk veel meldingen gedaan over bijwerkingen.
Extra waakzaamheid bijwerkingen Thyrax®
Foto: Arno Massee

Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Eind 2013 ging fabrikant Aspen Pharma Trading Limited over op een nieuwe verpakking voor Thyrax® Duotab® tabletten. Om de tabletten beter tegen vocht te beschermen werd de oorspronkelijke verpakking van bruine glazen flessen vervangen door doordrukstrips. De samenstelling van het geneesmiddel is niet gewijzigd.

Bijwerkingen

Sinds de nieuwe verpakking ontvangt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb meer meldingen van bijwerkingen die wijzen op hyperthyreoïdie, een te hoge concentratie schildklierhormoon in het bloed. De fabrikant roept in een brief aan artsen, apothekers en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op tot extra waakzaamheid op bijwerkingen.

Wat moeten verpleegkundigen doen?

Annemieke Horikx van geneesmiddelinformatiecentrum KNMP: ‘Mocht je toch een patiënt hebben die dit middel gebruikt en last heeft van bijwerkingen die kunnen wijzen op hyperthyreoïdie (denk aan palpitaties, hoofdpijn en hyperhidrosis) vraag dan of ze onlangs zijn overgestapt van de flesverpakking naar de doordrukstrips. En verwijs door naar arts of apotheker.’

Indicatie

Thyrax® Duotab® is geïndiceerd als vervangingstherapie bij hypothyreoïdie van elke etiologie. Ook wordt het gebruikt voor onderdrukking van schildklierstimulerend hormoon (TSH) en na radiologische en/of chirurgische behandeling van schildklierkanker. Meer informatie over dit middel in Farmacotherapeutisch Kompas >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.