Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

6 feiten en fabels over registreren in het zorgdossier

Onnodige en onduidelijke registratielast is een frustratie voor veel verpleegkundigen en verzorgenden en kost onnodig veel tijd. Vilans ontwikkelde een toolkit om dit tegen te gaan. Nursing zet de meest voorkomende feiten en fabels op een rij.
1 office-1238730.jpg

1. Het ondertekenen van het zorgplan is wettelijk verplicht
Dit is niet waar. Ondertekening is vaak wel een vereiste van de zorgaanbieder. Ook de algemene leveringsvoorwaarden van Actiz en BTN uit 2014 stellen dit verplicht. Dit geldt ook voor een wijziging of bespreking.

2. Het is verplicht om te rapporteren over of zorg is verleend volgens het zorgplan
Nee, dit hoeft niet. Het noteren van de voortgang (bij doelen), afwijkingen en bijzonderheden is voldoende. Sommige zorgaanbieders stellen dit echter wel verplicht.

3. Het is verplicht om niet-reanimatieformulieren te verstrekken aan de cliënt 
Nee, de cliënt is zelf verantwoordelijk voor het opstellen of wijzigen van zijn niet-reanimatieverklaring. Je bent wel verplicht deze verklaring in het zorgdossier te doen, als deze er eenmaal is. In de Multidisciplinaire Richtlijn Besluitvorming over reanimatie staat wel dat je cliënten het beste kunt doorverwijzen naar hun behandelend arts, met vragen over levenseinde en reanimatie.

Verpleegkundigen en artsen zien voor zichzelf vaker af van levensverlengende behandeling dan hun patiënten. Lees meer

4. Een op de borst getatoeëerde niet-reanimatieverklaring is geldig
Klopt. De niet-reanimatieverklaring moet volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) schriftelijk worden opgesteld door de cliënt. Op welke manier de cliënt dit schriftelijk vastlegt, is daarbij niet van belang. Volgens minister Schippers is een niet-reanimatieverklaring bindend zolang er sprake is van ‘schrifttekens’. Ook een tatoeage valt hieronder.

5. Het is verplicht een lijst bij te houden van personen die het dossier mogen inzien
Dit is niet verplicht maar wel handig. Personen die namelijk wél bevoegd zijn om het dossier in te zien, mag deze inzage niet worden onthouden. 

6. Het zorgdossier is niet verbonden aan een specifieke hulpverlener, maar aan de cliënt.
Dit is waar. Soms wil een zorgverlener bepaalde informatie uit het dossier niet delen met andere zorgverleners die rechtstreeks bij de behandeling betrokken zijn. Degenen die rechtstreeks bij de behandeling van de cliënt betrokken zijn hebben volgens de WGBO toegang tot dat deel van het dossier dat in het kader van de door hen uit te voeren werkzaamheden noodzakelijk is.

Bron: Vilans

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.