Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Film “Still Alice” stelt dementie te rooskleurig voor’

De film 'Still Alice', over een jong dementerende wetenschapster, schetst een te rooskleurig beeld van een dementerende.
'Film

Dit stellen psychogerontologen Debby Gerritsen en Yolande Kuin in een opiniestuk in dagblad Trouw. De film oogst veel succes, en de hoofdrolspeelster Julianne Moore kreeg zelfs een Oscar voor haar vertolking van de 50-jarige Alice. De psychogerontologen vinden dat het ziektebeeld van Alice, en wat dit voor de betrokkenen betekent zeer mild. Daardoor wordt er volgens hen een incompleet beeld geschetst van wat dementie betekent. ‘Qua gedrag vinden we in deze films vooral teruggetrokken en in zichzelf gekeerde personages, vrijwel nooit mensen met boos, geagiteerd of agressief gedrag, terwijl dit in werkelijkheid veel voorkomt en voor de mantelzorgende omgeving zeer belastend is’, aldus de psychogerontologen in Trouw.

Bekijk hier de trailer van Still Alice

Ze denken dat door een dergelijke film het taboe meer van dementie afgaat, maar dat de milde film zorgt dat mensen een verkeerde verwachting bij dementie krijgen. ‘Filmmakers zouden de kans moeten grijpen om hun invloed ten volle te benutten door meer realistische beelden te presenteren die beter overeenkomen met wat mensen met die ziekte en hun naaste omgeving doormaken.’

Wat vind jij? Geeft deze film de kijker een realistisch beeld van dementie? Laat je reactie hieronder achter!

5 REACTIES

 1. Geen beeld van de realiteit, elke film van een ziekte kun je mooi brengen, maar elk mens met dementie is anders zeker in de verzonken ik fase.
  Voor veel mensen met dementie is de menswaardigheid waar in ze leven niet echt prettig. De kinderen en familie kunnen vaak moeilijk met hun eigen emoties om gaan waardoor ze het moeilijk een plaats kunnen geven.

 2. Lees alle reacties
 3. Ook mijn ervaring is een milde film. Steeds dacht ik het komt nog en plots is de film afgelopen. Dan begint het pas…
  Alle facetten van de zorg van dementie komen ongeveer aan bod.
  Zorg is er 24 uur per dag en 7 dagen per week. Inderdaad niet vol te houden en professionele ondersteuning komt altijd te laat. Je blijft het zelf doen. Omgeving ziet het ook als te rooskleurig. Ach het valt nog wel mee, toch?

 4. Ik heb de film gezien en vond het niet mild maar integendeel vrij heftig. En net als in de realiteit is niet ieder mens met de ziekte van Alzheimer gelijk in gedrag en beleving en dat geldt ook voor de reactie van de naaste op deze ziekte. Zonder voldoende professionele ondersteuning raakt ook de sterkste mantelzorger overbelast.

 5. Ik heb de film gezien en vond het niet mild maar integendeel vrij heftig. En net als in de realiteit is niet ieder mens met de ziekte van Alzheimer gelijk in gedrag en beleving en dat geldt ook voor de reactie van de naaste op deze ziekte. Zonder voldoende professionele ondersteuning raakt ook de sterkste mantelzorger overbelast.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.