Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flexpool Groene Hart wint wedstrijd over roosteren

De Flexpool met vaste banen van het Groene Hart Ziekenhuis is het best bewezen idee van de ‘Ideeënjacht innovatief roosteren’ van de StAZ.
1IMG4953.jpg
Elize Hooftman

Manager van de flexafdeling (FIER) en voorheen verpleegkundige Elize Hooftman ontving vandaag van de StAZ (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen) de prijs van 300 euro. De inzending van het Groene Hart Ziekenhuis viel volgens de jury op omdat de FIER-afdeling (Flexibel Inzetbaar En Resultaatgericht) goed werkt en de experimenteerperiode voorbij is. Verpleegkundigen zijn blij met de werkwijze omdat die bijdraagt aan een goede zorg, lagere werkdruk en aan werkplezier. Zij kiezen bewust voor afwisseling. Het gaat niet om detacheringen. 

Interne flexpool

Met een interne flexpool (de FIER-afdeling) met vaste banen en investeringen in scholing en opleiding speelt het Groene Hart Ziekenhuis in op de behoefte aan een flexibele personele bezetting en een optimale afstemming van capaciteit en werktijden. Op tijd zijn schommelingen in de werklast bekend. De verpleegkundigen werken vanuit FIER daar waar het nodig is en waar hun competenties aansluiten op de zorgvraag. Zij zijn opgeleid om voor een cluster van maximaal drie afdelingen te werken en worden ingeroosterd volgens het patiëntenpatroon (zorgzwaarte, aantal patiënten). Een dag van tevoren horen ze op welke afdeling ze volgens hun rooster werken. 

Je werkrooster is belangrijk voor je werk-privébalans, maar ook wat je tijdens je dienst zoal voor elkaar moet boxen heeft invloed op je ervaren werkdruk. Op Nursings congres Zorgprofessional in balans aandacht voor jou en je werk, kom ook! 

Roosterinnovatie

Elise Merlijn (vicevoorzitter StAZ, bestuurder FNV Zorg & Welzijn): ‘FIER is een mooi voorbeeld van roosterinnovatie om medewerkers gezond en vitaal te laten werken in een vaste baan. Het Groene Hart Ziekenhuis kiest voor FIER. Medewerkers van collega-ziekenhuizen hebben weer andere ideeën, zoals rekening houden met het bioritme van mensen tot een accent op zelfroosteren. De rode draad is steeds “respect hebben voor de wensen medewerkers die aansluiten bij de zorgvraag van de organisatie”. Ieder ziekenhuis moet zijn eigen keuzes in het roosteren maken.’ De StAZ deelt vandaag tijdens een symposium rond de uitreiking van de prijs de ingestuurde innovatieve roosterideeën, en ook op haar site. 

Ideeënjacht Roosteren

Vorig jaar schreef de StAZ de Ideeënjacht Roosteren uit, om bij te dragen aan een betere balans tussen werk en privé, het verlagen van werkdruk, en een betere aansluiting op de zorgvraag. De inzendingen moesten voldoen aan een paar eisen. De jury keek naar duurzaamheid en effectiviteit voor de ziekenhuisorganisatie, maar vooral naar de creativiteit. De jury bestond uit Henk-Jan Messchendorp (Nederlands Zorg Instituut) en Erwin van Zandvoord (FNV), deskundigen op het gebied van roosteren. In totaal werden vijftig ideeën ingezonden. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.