Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik maagzuurremmer vergroot kans op maag-darminfectie

Het gebruik van protonpompremmers zorgt voor een verhoogd risico op maag-darminfecties. Wijs je patiënt op de risico’s en geef voorlichtingsadviezen: ga bewust om met rauw vlees of vis en let tijdens het koken extra goed op de hygiënemaatregelen.
Gebruik maagzuurremmer vergroot kans op maag-darminfectie

Ga direct naar de voorlichtingstips voor patiënten met maagzuurremmers >>>In 2011 werden naar schatting 102.000 maag-darminfecties veroorzaakt door de Campylobacter-bacterie. Eerder onderzoek toonde al aan dat er een verband is tussen het gebruik van maagzuurremmers en voedselinfecties. Nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat opnieuw een verband zien tussen het gebruik van protonpompremmers (onderzocht zijn omeprazol® en pantoprazol®) en de Campylobacter-bacterie. De resultaten verschenen deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Eurosurveillance.

Test je medicijnkennis

Doe de medicijnquiz en verdien een accreditatiepunt. Ga naar de medicijnquiz

Ziekenhuisopnames

De onderzoekers schatten dat in 2011 40 procent van de infecties bij ouderen verband houdt met protonpompremmers, tegenover 12 procent onder jongeren. Dit komt vooral door het grotere gebruik van protonpompremmers door mensen ouder dan 50 jaar. In 2011 leidde de infectie door de Campylobacter-bacterie tot 1100 ziekenhuisopname. Op basis van de onderzoeksgegevens denken de onderzoekers dat ongeveer 300 van deze opnames verband houden met het gebruik van de protonpompremmers.

Voorlichting

Het RIVM pleit voor een zorgvuldige afweging bij het gebruik van protonpompremmers gecombineerd met goede voorlichting aan gebruikers. Bekijk de adviezen voor patiënten die protonpompremmers gebruiken.

Het hele artikel in Eurosurveillance is hier te lezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.