Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Gedwongen ontslagen in helft van de zorginstellingen’

Meer dan de helft van de zorginstellingen verwacht gedwongen ontslagen te moeten doorvoeren. In de langdurige ouderenzorg raken bij 46 procent van de instellingen mensen hun baan kwijt.
'Gedwongen ontslagen in helft van de zorginstellingen'

Dat blijkt uit onderzoek van Finance ideas dat elk kwartaal ruim 900 hoofden economisch administratieve dienst ondervraagt. De ontslaggolf is een gevolg van de daling van tarieven en het aantal behandelingen in zowel de langdurige – als de geestelijke gezondheidszorg. Vooral grote zorginstellingen kampen volgens het onderzoek met deze problemen. Onder ggz-instellingen denkt 71 procent personeel te moeten ontslaan, in de gehandicaptenzorg is dit bij 55 procent het geval. In de langdurige ouderenzorg raken bij 46 procent van de instellingen mensen hun baan kwijt.

Brancheorganisatie ActiZ heeft een overeenkomstig beeld, zegt een perswoordvoerder: ‘Veel organisaties verwachten dat zij werknemers moeten ontslaan. Uitgaande dat er bij ongewijzigd beleid 80.000 banen op het spel komen te staan, verwacht de branche dat de helft van die banen langs natuurlijke weg kan afvloeien. De andere helft dus niet.’ Om het aantal gedwongen ontslagen te verminderen, heeft ActiZ een werkgelegenheidsplan opgesteld. De nieuwe cao die afgelopen weekend is ondertekend, maakt daarvan onderdeel uit.

2 REACTIES

  1. waar ik werk moeten ze dan maar eens beginnen met de assistenten te ontslaan die de managers gekregen hebben omdat ze geen tijd hadden voor hun administratie. Waarschijnlijk zijn die assistenten betaald met het geld wat door de regering voor extra handen aan het bed was bedoeld. En als we dan toch bezig zijn kan de helft van de managers ook weg. En dat scheelt al een hele hoop geld. Verder stoppen met onzinnige cursussen waar ik me uitstekend vermaak maar er verder niks mee kan. En zo kan ik nog wel even doorgaan met hoe de zorg goedkoper kan zonder dat de zorgvragers hier onder lijden.

  2. Lees alle reacties
  3. Wie weet hoe dit mogelijk is? Er komen meer ouderen en de organisaties denken hetzelfde werk met minder personeel te kunnen doen! Ik snap het niet. In de top is al bezuinigd door de managers er uit te halen en nu in de onderste laag. Mantelzorgers en vrijwilligers blijven over.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.