Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Adviseer psychotische patiënt cafeïnevrije koffie’

Adviseer patiënten in het ziekenhuis en de thuiszorg die bekend zijn met psychosen, bij voorkeur cafeïnevrije koffie in plaats van gewone.
'Adviseer psychotische patiënt cafeïnevrije koffie'
Foto: Wim van Ophem

Dat zeggen Paul Doedens – verpleegkundige en onderzoeker op de Psychiatrisch Medische Unit van het AMC – en zijn collega Marja Storm, staffunctionaris. Zij onderzochten voor de rubriek EBP in Nursing de invloed van cafeïne op psychotische symptomen.
Volgens hen melden diverse case reports dat psychotische decompensaties verdwenen toen de cafeïne-intake omlaag ging.

Lees voor een uitgebreide uitwerking van deze casus de rubriek EBP: Werkt cafeïne negatief bij patiënten die bekend zijn met psychosen?

De onderzoekers: ‘Cafeïne heeft dus waarschijnlijk invloed op psychotische symptomen. Wij adviseren verpleegkundigen meer voorlichting te geven aan patiënten hierover, en het gebruik van energiedrankjes te ontraden. Daarnaast raden we aan om voortaan cafeïnevrije koffie te verstrekken aan patiënten die bekend zijn met psychosen en die zijn opgenomen op een afdeling acute stoornissen, somatische verpleegafdeling en in de thuiszorg.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.